Puii de lebădă de la Târgu Jiu, omorâți de viitură. ”E o poveste tristă”
Poveste tristă la Târgu Jiu, unde cinci dintre puii unei perechi de lebede care se stabilise acolo de ani de zile au murit în urma viiturilor de luna trecută.
Unul singur a supraviețuit puhoaielor și a ajuns la Sibiu pentru a primi îngrijire, dar nu va mai fi adus lângă părinții săi deoarece nu mai poate să zboare.
"Hai fetiță, haide, haide".
Familia de lebede s-a stabilit în apropierea Parcului Constantin Brâncuși în urma cu aproape un deceniu.
De-a lungul anilor, păsările au mai avut parte din momente dificile, dar nu atât de grele cum au fost la recentele viituri, care au făcut că debitul Jiului să crească și de zece ori în doar câteva ore.
Cei șase boboci, care în primăvară erau admirați de toată lumea, au fost luați de apele învolburate, iar cinci dintre ei nu au supraviețuit.
Cel de-al șaselea a ajuns la un centru de îngrijire din Sibiu, unde are toate șansele să fie însănătoșit.
Ana Lemnaru, activistă protecția animalelor: „A fost dus la clinica veterinară cu care lucrează cei de la Prietenii Berzelor, i s-a făcut o radiografie și e cumva atins nervul de la aripă, din ce am înțeles, și nu cred că va mai putea zbura. E cu o altă lebădă adultă și urmează să fie date celor de la Muzeul Satului, pe lacul de acolo”.
În urma viiturilor de pe Jiu și mama puilor s-a ales cu răni dar a reușit să supraviețuiască, iar acum ea și partenerul ei își fac alt cuib.
”Sunt atracția orașului și ținem foarte mult la ele”
Însă pentru pescari și localnici, dispariția puilor a lăsat un mare gol.
Localnică: „Îmi pare rău că le-a luat viitura, dar știind că sunt aici la noi trebuiau ocrotite puțin, mai ales că s-a știut că au pui. Nu au mai găsit puii, îmi pare rău, erau așa de frumoase”.
Claudiu Fiu, vicepreședinte AJVPS Gorj: „E atracția orașului și ținem foarte mult la ele. Pentru prima dată când e o asemenea tragedie, nu am mai avut până acum. E o poveste tristă dar are un final, că familia a rămas și poate să creeze mai departe generații de lebede".
Pe un alt lac, de la marginea orașului, trăiesc alte câteva familii de lebede, care sunt puii din anii anteriori ai familiei lovite acum de ghinion.
Este o zonă mai puțin expusă pericolelor și așa au reușit să supraviețuiască fără prea mari probleme.