Puciul din Turcia ameninta 8 licee de top din Romania. Reactia autoritatilor dupa ce Ankara a anuntat ca trebuie inchise


Ultimul update: Duminica 24 Iulie 2016 07:39
Data publicarii: Joi 21 Iulie 2016 19:21
Categorie: Stiri actuale

Tentativa de lovitura de stat din Turcia ameninta functionarea a 8 licee de top din Romania, cunoscute pentru numarul mare de olimpici la diferite materii.

Oficialii turci sustin ca ar fi legate de o fundatie a lui Fethullah Gülen, considerat inamicul public numarul unu de presedintele Erdogan. Dar autoritatile romane sunt ferme. Liceele raman deschise si functioneaza mai departe in baza legilor din Romania.

Autoritatile turce au inchis zilele acestea 626 de unitati invatamant si au retras licentele a 21.000 de profesori din institutii private de invatamant. Este vorba in special de scoli infiintate de o fundatie a immamului Fethullah Gülen, pe care autoritatile turce il considera creierul din spatele loviturii de state esuate.

Ambasadorul Turciei la Bucuresti si consulul de la Constanta considera ca liceele turcesti din Romania fac parte din aceeasi retea condusa de Gülen si ca ar trebui inchise.

Mirabela Amarandei, purtator de cuvant Ministerul Educatiei: "Pana in acest moment nu am primit nici o solicitare oficiala legata de institutiile de invatamant in cauza. Repet, suntem pe legislatie romaneasca, deci functionam potrivi legislatiei romanesti in vigoare. Exista criterii foarte clare, exista prevederi foarte clare in ceea ce priveste suspendarea activitatii unei unitati de invatamant."

Scolile turcesti in cauza tin de o fundatie infiintata in 1994 la Constanta.

Mirabela Amarandei, purtator de cuvant Ministerul Educatiei: "In ceea ce priveste unitatile de invatamant aflate in discutie vorbim de 8 unitati de invatamant preuniversitar, 7 dintre acestea isi desfasoara activitatea dupa curriculumul romanesc, una dupa curriculumul britanic, si o unitate de invatamant superior."

Legislatia romaneasca prevede ca o scoala poate fi inchisa doar pentru o slaba calitate a educatiei. Insa liceele turcesti sunt celebre pentru numarul mare de medalii pe elevii lor le-au adus in tara de la numeroase olimpiade internationale.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO