Protopopul acuzat ca a oprit din salariile preotilor: Am luat ca sa dam si altora sa supravietuiasca

Ultima actualizare: 01-11-2012 20:47

"Am luat ca sa dam si altora sa supravietuiasca, asta-i singura smecherie, dar nu trebuie s-o stie toti". Asa a incercat superiorul unui preot din Husi sa-i explice de ce i-a taiat din salariu lui si altor doi colegi.

Slujitorii Domnului isi cauta dreptatea in justitie, dupa ce au fost alungati din biserica. Unul dintre ei a inregistrat momentul in care protopopul spune ca a fost nevoit sa le ia din bani ca sa le dea si altor prelati.

Situatia s-a incins si mai mult marti dimineata in localitatea Lateti din Vaslui, unde slujea preotul Dumitru Turcanu, cel care a facut inregistrarile cu superiorii sai.

Oamenii spun ca protopul de Barlad a venit cu un alt preot si cu un echipaj de jandarmi ca sa evacueze casa parohiala. Enoriasii au protesta insa atat de zgomotos incat reprezentantii bisericii au fost siliti sa renunte la planul lor.

Tot marti, atat preotul Dumitru Turcanu, cat si preotul Lucian Botez, cel de-al doilea caterisit, in urma cu o saptamana, au venit la sediul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, la Iasi.

Razboiul dintre cei trei preoti si episcopia Husilor scoate la lumina lucruri nebanuite. Unul dintre slujitorii Domnului alungati din altar pentru ca au indraznit sa afirme ca nu si-au primit salariile vine cu dovezi incontestabile, sustine el.

La inceputul lunii, un reprezentant al Episcopiei Husilor a incercat sa-l linisteasca pe unul dintre cei trei preoti care au dat in judecata institutia.

Slujitorii Domnului sunt suparati ca din 2009 li s-ar fi retinut abuziv bani din salariu. Oficialul bisericii recunoaste intr-o inregistrare ca de vina ar fi insusi protopopul Ioan Petru.

Discutie preot - reprezentantul episcopiei Husilor

"Daca vreu sa ramai preot, chiar daca va dura o luna, doua trei, te duci la episcopie, nu mai fa recurs. E dureros ca eu nevinovat sa platesc pentru greselile altuia. Hotiile lui Petru, dar el a fost peste tot asa. Si eu trebuie sa platesc? Acum a aflat Prea Sfintitul, a vazut 1, 2, 3, 4 probleme a zis las ca pe Petru il aranjam noi definitiv, dar sa avem rabdare..."

Inregistrarea a fost facuta de Dumitru Turcanu, unul dintre preotii scosi acum in afara bisericii si aflati in proces cu epicopia. Tot el l-a inregistrat si pe protopopul Ioan Petru. Discutia dovedeste ca cel din urma stia foarte bine de disparitia sumelor de bani din salariile preotilor.

Inregistrare audio preot - protopop

"Eu am destule belele pe cap, nu as vrea sa ma mai **** si tu. Ai inteles? Nu mai da telefoane pe nu stiu unde, nu spune la centru ca... Ei o luat de la fiecare cate 2-3 sute, 4 sute, stii? O impartit asa, deci nu esti bagat la incadrarea ta respectiva conform schemei de functii. Deci asta a fost ca sa dea si altora sa supravietuiasca. Asta-i singura smecherie, dar eu nu pot sa o spun la toti, intelegi ? Auzi, daca mergem pe drepte, mergem pe drepte atunci pan' la capat. In B.O.R. nu prea merge cu dreptatea".

Preotul Dumitru Turcanu spune ca, in acte, venitul lui este de 1526 lei brut, adica 907 lei net, plus taxe si impozite. 80% din acesti bani veneau de la episcopie, din bugetul statului, iar 20% completa el din fondurile parohiei. Sustine ca din februarie, episcopia nu i-ar mai fi dat nici un leu.

In fara acestei inregistrari, protopopul Ioan Petru nu a vrut sa comenteze.

Saptamana trecuta, mai marii episcopiei au declarat ca preotii ar avea restante la CAS si la impozitul pe salariu.

Departe de aceste calcule si explicatii, luni, credinciosii au iesit in strada, ca sa-si ceara preotul inapoi, dupa ce Dumitru Turcanu a fost alungat din parohie.

Urmatorul termen in procesul civil in care preotii cer cate 100.000 de lei daune morale episcopiei Husilor este pe 8 decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO