Proteste violente la Mechel Campia Turzii, oamenii au spart un geam al cladirii de birouri
Cei peste o suta de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii care s-au adunat, miercuri dimineata, in fata combinatului, au fortat intrarea in unitate pentru a discuta cu directorul societatii.
Conducerea Mechel Campia Turzii i-a anuntat, miercuri, pe protestatarii stransi in fata cladirii administrative a companiei ca vineri va ajunge in zona un reprezentant al actionarului majoritar, care va incerca sa rezolve problema platilor, insa oamenii nu vor sa plece pana nu primesc banii.
Directorul coordonator al Mechel Campia Turzii, Alexandru Viaceslav, a declarat, dupa intalnirea cu protestatarii, ca a discutat cu actionarul majoritar, deoarece el nu are mandat sa acorde banii. "Am discutat cu noul actionar si vineri la ora 13.00 va veni un reprezentant sa discute. Incercam sa rezolvam situatia si sa rezolvam si bonurile de masa", a spus acesta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Anuntul directorului coordonator al Mechel Campia Turzii a fost intampinat cu huiduieli de catre protestatarii adunati in fata sediului administrativ al companiei, al caror numar a ajuns, intre timp, la peste doua sute. Protestatarii au spus ca nu pleaca de acolo pana cand nu primesc banii care li se cuvin.
Ei scandeaza "Hotii, hotii", "Nu plecam", "Banii nostri castigati azi sa fie luati" si "Azi vrem sa fim platiti, nu mai vrem sa fim mintiti".
Protestatarii au incercat, intr-o prima faza, sa forteze poarta combinatului, in conditiile in care directorul unitatii a refuzat sa vina sa discute cu ei, dupa care fostilor angajati le-a fost deschisa poarta, ei reusind sa ajunga la cladirea administratiei.
Protestatarii au incercat sa forteze si intrarea in cladirea in care se afla birourile si au spart un geam al usii de la intrare, strigand "Hotii, hotii" si cerand directorului combinatului sa iasa sa discute cu ei.
La ora transmiterii acestei stiri, o delegatie a protestatarilor formata din cinci persoane a reusit sa intre in cladirea in care se afla birourile conducerii combinatului, pentru a discuta cu reprezentantii unitatii. Ceilalti protestari se afla in fata cladirii de birouri, asteptand rezultatul discutiilor.
Peste o suta de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii care au fost disponibilizati in ianuarie si februarie s-au adunat, miercuri dimineata, in fata combinatului Mechel Campia Turzii, cerand conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Protestatarii sustin ca ar fi trebuit sa primeasca, in 45 de zile de la disponibilizare, cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.
"Conducerea Mechel Campia Turzii trebuia sa ne achite in 45 de zile de la disponibilizare cele trei plati compensatorii la care aveam dreptul. Sunt peste 700 de persoane care au fost disponibilizate in lunile ianuarie si februarie si care nu au primit banii. in plus, trebuia sa primim si bonurile de masa", a spus unul dintre protestatari.
Acesta a reclamat faptul ca nu au gasit nicio intelegere la conducerea societatii si a spus ca oamenii sunt disperati, pentru ca au rate la banci si contau pe cele trei salarii compensatorii, care se ridica la sume cuprinse intre 3.500 si 4.000 de lei.
Liderul de sindicat al Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, a acuzat conducerea Mechel Romania ca a vandut combinatul fara sa anunte sindicatul.
"Contractul colectiv de munca de la Mechel Campia Turzii nu a fost respectat, conducerea combinatului nu a acordat cele trei salarii compensatorii angajatilor disponibilizati. Vanzarea combinatului s-a facut cu incalcarea legii, fara sa fie anuntat sindicatul. Nu exista documente pentru vanzare. Noi vom face plangeri la Inspectoratul Teritorial de Munca si vom actiona in instanta conducerea Mechel Campia Turzii", a spus Ioan Pascu, liderul de sindicat.
Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.
Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.
Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.
Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni in martie productia la unitatile din Targoviste si Buzau si ar putea lua in calcul revanzarea combinatelor din Braila si Campia Turzii, daca va gasi cumparatori.
Firma Invest Nikarom are ca asociati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa.
Marti, presedintele Traian Basescu a atentionat Guvernul ca este nevoie de masuri care sa creeze locuri de munca pentru angajatii Oltchim, dar si cu privire la Mechel, pentru ca s-ar putea "sa ne trezim cu industria siderurgica taiata si vanduta la fier vechi" desi va fi nevoie de otel pentru autostrazi.