O firma din Italia a anuntat intentia de a cumpara cele cinci combinate Mechel din Romania

Ultima actualizare: 30-10-2012 04:37
Mechel Campia Turzii

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, luni, ca o firma din Italia si-a exprimat intentia de cumparare a Grupului Mechel Romania, cu mentinerea profilului de activitate pentru cele cinci combinate care vor fi scoase la vanzare.

Liviu Pop a declarat, luni, la finalul unei intalniri la Prefectura Cluj cu prefectul Ioan Vuscan, ca in urma discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantul rus al Grupului Mechel Romania a rezultat ca din vanzarea celor cinci combinate din Romania se doreste obtinerea a 150 de milioane de dolari.

"Grupul Mechel vrea sa vanda cele cinci combinate din Romania cu 150 de milioane de dolari. Vanzarea care se va face va duce la continuarea activitatii, ei nu doresc sa inchida cele cinci combinate din Romania. Din datele pe care le am, deja exista o intentie de cumparare din partea unei firme din Italia care ar vrea sa cumpere Grupul Mechel din Romania, dar sunt discutii preliminare. Urmeaza ca ei sa vina cu precizari din acest punct de vedere. Din discutiile cu reprezentantul rus al Grupului Mechel Romania, vanzarea se face in directia mentinerii activitatii si a profilului fara schimbare de destinatie", a spus Pop.

Potrivit acestuia, o prima intalnire intre Grupul Mechel Romania si firma din Italia va avea loc in cursul saptamanii viitoare.

In ceea ce priveste combinatul Mechel Campia Turzii, Pop a spus ca acesta va intra in conservare si nu se va taia niciun utilaj pentru a-l duce la fier vechi.

"Rusii doresc conservarea tuturor activelor de acolo, in asa fel incat in momentul in care se face vanzarea viitorul proprietar sa decida daca vrea sa continue activitatea cu utilajele de acolo sau nu", a afirmat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Prefectul Ioan Vuscan a declarat, la randul sau, ca la sfarsitul lunii octombrie va efectua o deplasare in China pentru a discuta o posibila investitie la Campia Turzii, intr-o fabrica de tractoare.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vanzare numeroase active, inclusiv uzinele detinute in Romania, si doreste sa obtina potrivit Kommersant.ru 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel. Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Targoviste, 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Braila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Mechel a scos la vanzare numeroase active pentru a-si reduce datoriile si a finanta un proiect minier, printre acestea numarandu-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordoneaza activitatile grupului in Romania.

Grupul este prezent in Romania din 2002 si detine Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Otelu Rosu si Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Mechel a redus in ultima perioada productia si forta de munca la Campia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Campia Turzii a inceput, in luna iunie, disponibilizarea colectiva a 800 de angajati, in trei etape, procesul urmand sa se incheie in cursul lunii septembrie. Astfel, la Mechel Campia Turzii ar urma sa mai ramana doar 238 din cei 1.050 de angajati.

Premierul Victor Ponta i-a cerut in urma cu doua saptamani ministrului Economiei sa verifice rapid daca Mechel si-a respectat angajamentele la combinatul de la Campia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anuntand insa deja, la jumatatea lunii septembrie, ca a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este ca acesta a fost respectat.

Contractul de privatizare a combinatului de la Campia Turzii a fost incheiat in 2003. Sindicatul de la Mechel Campia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, intr-o scrisoare, ca prin intermediul institutiilor statului sa monitorizeze activitatea combinatului si sa stopeze taierea si instrainarea utilajelor, pentru evitarea inchiderii acestuia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO