RCA-ul tot mai scump a scos sute de oameni in strada. Cum s-a ajuns ca un sofer sub 30 de ani sa plateasca 800 de lei/6 luni

Ultima actualizare: 05-12-2014 00:23

In ciuda ploii inghetate, care a biciuit marti Bucurestiul, cateva sute de persoane au protestat in fata Palatului Parlamentului.

 

Soferi, membri ai asociatiilor transportatorilor, dar si reprezentanti ai asociatiilor service-urilor, cu totii au cerut demisia sefilor Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Protestatarii sunt nemultumiti de costurile ridicate ale politei RCA si acuza Autoritatea ca protejeaza doar interesele firmelor de asigurari.

Sute de oameni au protestat in fata Palatului Parlamentului, nemultumiti de cresterea continua a pretului RCA-ului.

"Enorm. Eu platesc 800 de lei pe jumatate de an, si am 24 de ani. Nu e normal", spune o soferita, completata de un alt protestatar: "eu platesc 2200 de lei".

Costurile cresc in functie de tipul de motorizare al masinii, vechimea si varsta soferului. Se adauga insa o norma impusa de Auoritatea de supraveghere financiara: firmele de asigurari trebuie sa aiba profit. Cine iese in pierdere, poate fi inchis. Asa ca pretul RCA, spun asiguratorii, reflecta realitatea pietei.

Protestatarii sunt nemultumiti de aceasta situatie si le-au cerut parlamentarilor desfiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pe care o considera vinovata pentru problemele lor.

Protestatarii mai acuza ca in timp ce preturile la RCA au crescut, firmele de asigurari nu se grabesc sa achite reparatiile facute de service-uri in baza politei.

"Recuperarea banilor pentru despagubiri a devenit o misiune imposibila in Romania. Acei bani se recupereaza numai in instanta, dureaza aproximativ 3 ani de zile, pentru sumele neincasate, service-urile platesc deja TVA. Pentru niste bani pe care nu i-a incasat", spune Cristian Muntean, presedintele ASSA.

Nu toate firmele de asigurari sunt insa in aceasta situatie. Doar doua, aflate in reorganizare judiciara - ASTRA si Carpatica, au astfel de probleme. Au ajuns aici, spun specialistii, pentru ca nu au pastrat limita de profit. Firmele au vandut polite foarte ieftine pe care ulterior nu le-ar mai fi putut onora.

De cealalta parte, reprezentantii ASF sustin intr-un comunicat de presa ca nu ei stabilesc tarifele RCA-ului ci companiile de asigurari pe care le avertizeaza sa nu apeleze la majorari, ca sa-si acopere pierderile. Tot reprezentantii ASF le transmit protestatarilor ca sunt deschisi dialogului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO