Protestatarii care au ingropat porci pe terenul moscheii au revenit si au montat o cruce de piatra. Reactia Patriarhiei
Protestele impotriva moscheii ce va fi ridicata in Bucuresti nu s-au oprit. Aceleasi persoane care au ingropat carcase de porc pe terenul acordat lacasului au montat acum o cruce din piatra pentru a sfinti locul.
Patriarhia condamna gestul si indeamna la respect fata de comunitatea musulmana in timp ce protestatarii au fost chemati la politie pentru explicatii.
Dupa ce Muftiul Cultului Musulman din Romania a declarat ca NU va renunta la proiectul noii moschei, in ciuda protestului cu porci, initiatorii miscarii anti-moschee s-au intors la locul faptei si au montat o cruce pe terenul concesionat de guvern.
"Pentru a continua aceasta constructie, trebuie sa darame aceasta cruce, sa o scoata si vreau sa vad si eu cum vor face acest lucru, ce vor face. O vor darama? O vor scoate cu tractorul? Ii vor da cu barosul?", sustine Catalin Berenghi.
Crucea montata are 2,20 metri inaltime si, conform protestarilor, cantareste peste o tona."Facem acest gest pentru copiii care au fost dati drept tribut de sange otomanilor si pentru domnitorii nostri", sustine Catalin Berenghi.
Patriarhia Romana condamna protestul: "O astfel de provocare poate oricand avea drept consecinta o initiativa similara asupra unei comunitati ortodoxe romane minoritare din Europa sau din alte parti ale lumii unde se afla romani. In contextul lumii de azi, este usor sa provocam conflicte, cu consecinte imprevizibile, dar e mai intelept sa le evitam. "
Imamul geamiei turcesti din Bucuresti sustine ca moscheea e necesara intregii comunitati musulmane din Romania, care se ridica acum la aproximativ 65.000 de persoane.
"In loc sa mearga pe stadion, mai bine sa mearga la o moschee mare, unde sa se oficieze slujba pentru toti musulmanii, indiferent de nationalitate" a declarat Imam Aziz Besir OSMAN.
Cea mai mare moschee care a existat in Romania a fost inghitata de apele Dunarii, odata cu insula Ada Kaleh, in 1970, cand autoritatile au demarat lucrarile la hidrocentrala Portile de Fier. Musulmanii de la noi spun ca de atunci asteapta un nou lacas de cult.
In timp ce controversele legate de ridicarea acestei moschei se inmultesc de la o saptamana la alta, terenul pe care urmeaza sa fie construit lacasul de cult se degradeaza pe zi ce trece. Acum arata pur si simplu ca o groapa de gunoi, iar dincolo de aceasta mizerie se intrevede o cruce adusa din Moldova, veche de 100 de ani.
Terenul de pe Bulevardul Expozitiei are o suprafata de 11.000 de metri patrati si valoreaza aproximativ 4 milioane de euro. Guvernul Romaniei l-a concesionat cultului musulman pe o perioada de 49 de ani.