Protest sub formă de concert la Filarmonica Arad, unde jumătate din artiști ar putea fi dați afară

Dată publicare: 13-04-2021 13:18
Dată actualizare: 13-04-2021 14:16


Protest inedit marți dimineață la Filarmonica din Arad. Artiștii au susținut un concert afară, chiar pe treptele instituției de cultură.

Vor să atragă atenția că jumătate dintre muzicieni ar putea fi dați afară dacă bugetul local va fi aprobat în această formă.

În plus, din cauza pandemiei, concertele au fost anulate, așa că nu au putut genera venituri, din care să se autofinanțeze.

Bugetul de anul acesta al Aradului prevede cheltuieli mai mici cu instituțiile de cultură din oraș. Asta înseamnă că o mare parte din salarii nu vor putea fi plătite și vor urma disponibilizări. În cazul Filarmonicii, ar fi vorba de jumătate dintre angajați.

Robert Daniel Rădoiaș, dirijor: ”Trecerea în șomaj ar fi o tragedie pentru această formație care are o tradiție de peste 70 de ani, ar fi imposibil să mă apărem în fața publicului cu orice lucrare, orice pus muzical”.

Cristian Neagu, dirijor cor: ”Cântarea noastră a fost un act de mulțumire celor care susțin Filarmonica în aceste momente grele, i-am avut în spate pe colegii mei și îmi doresc ca de acum încolo mulți ani să fim colegi și să vă bucurăm pe dumneavoastră publicul arădean cu muzica noastră, vă rugăm, ajutați-ne”.

 

”O națiune care nu are bani de artă este o națiune fără viitor”

 

Peste 6.000 de arădeni au semnat, până acum, petiția prin care se cere salvarea Filarmonicii.

Femeie: ”Cred că este o zi tristă pentru orașul Arad ca membrii orchestrei să iasă pe scări să cânte un cântec atât de trist, pe mine m-a emoționat atât de mult și cred că o națiune care nu are bani de artă și cultură cred că este o națiune fără viitor”.

Bărbat: ”Cred că Aradul are nevoie de cultură și de performanță, trebuie să găsească o cale să le îndeplinească pe amândouă”.

Consilierii ar urma să voteze bugetul luna viitoare.

Călin Bibarț, primar: ”Astăzi un buget nu-și mai permite acest lucru, de aceea s-a propus o variantă de buget mai mic, încadrarea în acest buget, după aprobare orice modificare, adăugare undeva, înseamnă tăiere din altă parte, vreau să fac restructurare în toate instituțiile dependente de primărie, toți au primit o bugetare mai mică ca și anii precedenți”.

Filarmonica Arad are o tradiție de 73 de ani.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO