Protest masiv al fermierilor, din nou la sediul UE. Anvelope incendiate și cisterne cu dejecții
Protestul fermierilor a reînceput în forță la Bruxelles, în fața sediului Uniunii Europene. Agricultorii au adus din nou tractoarele și cisternele, împrăștiind dejecții.
Bariere de beton și sârmă ghimpată au înconjurat luni sediul Uniunii Europene, în timp ce fermierii supărați pe birocrație și pe concurența importurilor ieftine au intrat cu tractoarele lor în Bruxelles, într-o nouă demonstrație de forță, chiar în timpul întâlnirii miniștrii agriculturii din blocul comunitar .
Fermierii supărați sunt păziți de polițiștii din trupele speciale, în apropierea baricadelor instalate la principalele puncte de intrare în clădirea Consiliului European, unde s-au reunit miniștrii agriculturii din cele 27 de țări ale blocului comunitar. Zeci de tractoare împodobite cu steaguri și bannere au fost aliniate pe mai multe rânduri, îngreunând traficul din oraș, transmite AP.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Fermierii au aruncat o remorcă încărcată cu anvelope la câteva sute de metri de clădirea Consiliului European, și le-au dat foc, iar poliția a adus tunuri cu apă pentru a le stinge.
Fermierii nu mai acceptă să fie „ignorați”
La începutul lunii, o demonstrație similară a devenit violentă, când fermierii au incendiat baloți de fân și au aruncat cu ouă și petarde în poliție, în apropierea unui summit al liderilor UE.
"Suntem ignorați", a declarat pentru The Associated Press Marieke Van De Vivere, o fermieră din regiunea Ghent din nordul Belgiei.
Ea i-a invitat pe miniștri „să fie rezonabili, să vină cu noi într-o zi de lucru pe câmp, cu caii sau cu animalele, pentru a vedea că nu este foarte ușor... din cauza regulilor pe care ni le impun".
Protestele de acum fac parte dintr-o serie de mitinguri și demonstrații ale fermierilor din întreaga Europă.
Sâmbătă, președintele francez Emmanuel Macron a fost întâmpinat cu huiduieli și fluierături la deschiderea Târgului Agricol de la Paris, de către fermierii care susțin că nu face suficient pentru a-i sprijini. Spania, Olanda și Bulgaria au fost afectate de proteste în ultimele săptămâni.
Mișcarea a luat amploare în timp ce partidele politice fac campanie pentru alegerile europene din 6-9 iunie. Protestele au avut deja rezultate. La începutul acestei luni, puterea executivă a UE a renunțat la o propunere împotriva folosirii pesticidelor, ca o concesie făcută agricultorilor, care reprezintă un important grup electoral.