Protest într-o comună din Iași. Zeci de părinți ai unor copii cu dizabilități cer să fie angajați ca asistenți personali
A fost scandal într-o comună din județul Iași, unde zeci de părinți ai unor copii cu dizabilități au protestat în primărie, pentru că nu au fost angajați ca asistenți personali ai celor mici.
Primarul a oprit procedura de angajare din motive de austeritate, dar unii membri în Consiliul local spun că bani ar exista în buget, dedicați special pentru familii cu astfel de probleme.
De la primele ore ale dimineții, zeci de oameni au protestat la Primăria din Răducăneni, judetul Iași. Sunt părinții unor copii cu dizabilități, nemulțumiți că nu au fost angajați ca asistenți personali ai copiilor lor, deși și-au depus actele la primărie de 3 luni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Copiii cu un anumit grad de handicap primesc indemnizatia care li se cuvine, circa 1.900 de lei, plus un ajutor de la Direcția pentru Protecția Copilului, de aproximativ 400 lei. Venitul unui asistent personal acoperă cel puțin salariul minim pe economie, bani necesari, spun familiile, pentru terapia copiilor.
Reporter: Vă este greu acum?
Femie: „E foarte greu. Trebuie să merg cu dânsa la doctor, trebuie să merg peste."
Femeie: „Eu fac terapie și stimulare de limbaj, logopedie pentru el și mă duc de două ori pe săptămână. Costă undeva la 70 de lei 50 de minute și stau dou trei ore. Este destul de greu."
Oamenii s-au plâns că în fiecare an, cererile lor de angajare ca asistenți personali au fost respinse de Primărie.
Motivul invocat de primar este lipsa banilor din bugetul local, dar și Ordonanța Austerității, care, spune el, ar putea să îi interzică acest tip de angajări.
Ilie Viorel, primar: „Sunt mai nemulțumiți și insistă, insistă să le facem angajările. Nu sunt bani. Toți banii pentru angajări se pun la creionarea bugetului local pentru anul în curs."
Consiliul local ar fi alocat însă, un buget pentru plata salariilor tuturor, cel puțin pentru o perioadă de 4 luni, urmând apoi ca primarul să facă formalitățile necesare pentru angajare.
Ion Radu, consilier local: „Din păcate asa e trista radiografie a momentului. Deja am alocat 2 miliarde vechi, am identifiat, renunțăm la cumpărarea unui autogreder pentru că bani sunt. Dar nu sunt cheltuiți."
Protestul s-a încheiat după câteva ore, iar primarul le-a promis protestatarilor că va urgenta procedurile de angajare.