Protest în fața Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. Scandalul afectează relațiile cu Ungaria

Dată publicare: 07-09-2017 07:55
Dată actualizare: 11-09-2017 15:56


Peste două mii de oameni au protestat miercuri seară în Târgu Mureş din cauza situaţiei în care se află elevii Liceului Romano-Catolic din oraş.

În urma unei anchete DNA, judecătorii au anulat actul de înfiinţare a instituţiei. Aşa că soarta sutelor de copii care şi-au început studiile acolo este incertă.

Pe de altă parte, scandalul tinde să afecteze şi relaţiile cu vecinii unguri. Guvernul de la Budapesta a anunţat miercuri seară că îşi retrage sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale.

La rândul său, ministerul nostru de Externe a reacţionat şi a catalogat decizia Ungariei "inadecvată, inamicală şi contraproductivă".

Oamenii care au protestat sunt nemulţumiţi de viitorul incert al elevilor care au învăţat până în iunie la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, înfiinţat în 2015.

Părinte: "Suntem aici pentru copiii noştri şi nu dorim să ne divizeze în altă şcoală. Noi dorim această şcoală, am ales această şcoală, şi vrem ca copiii noştri să înveţe în creștinitate şi libertate."

"Am simţit nevoia să vin să ajut școala şi copiii, să se termine scandalul ce este deja de aporoape de un an. Școala începe şi nu se ştie dacă pot intra pe poartă sau nu."

Problemele au început anul trecut, odată cu ancheta DNA. Acuzaţi de fapte de corupţie erau atunci șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi directorul liceului. Lucrurile s-au agravat în vară, când Tribunalul Mureş a decis că documentul de înfiinţare a liceului să fie anulat. Hotărârea nu este însă definitivă.

Procurorii anticorupţie susţin că Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a acordat avizul pentru înfiinţarea liceului fără acordul Ministerului Educaţiei. La mijloc este şi o sumă de bani - un milion şi jumătate de lei - acordată în 2014 de Consiliul Local Târgu Mureş pentru renovarea clădirii în care urma să funcţioneze instituţia de învăţământ, spun anchetatorii.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Am vorbit cu premierul, am vorbit cu ministrul şi cu fostul minstru al Educaţiei despre acest liceu. Am vorbit cu președintele, Cioloș, Grindeanu, Mihai Tudose, şi toată lumea îmi spune aveţi dreptate poate că a existat o greşeală adminsitrativa, dar nu avem ce face."

Scandalul a atras şi atenţia Guvernului din Ungaria, care a anunţat că îşi retrage sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, pe motiv că autorităţile de la noi ar fi decis suspendarea cursurilor.

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat printr-un comunicat de presă şi a transmis că decizia Ungariei de a retrage sprijinul în ceea ce priveşte aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este inadecvată.

"În ceea ce priveşte conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României."

În plus, ministerul ca transmis că hotărârea de închidere a liceului aparţine unei instante din România şi că orice instituţie de învăţământ din ţară trebuie să respecte, fără excepţie, legea, care nu este aplicată discriminatoriu, pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.

Premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că statul vecin va dori să strice relaţiile diplomatice bilaterale şi că a cerut ministrului de Externe şi celui al Educaţiei să explice cât mai clar situaţia liceului de la Târgu Mureş.


VIDEO PROTVPLUS.RO