Protest în Capitală faţă de vaccinarea obligatorie. Amendă de 7.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid

Protest în Capitală faţă de vaccinarea obligatorie - 6
Agerpres

Sute de manifestanţi au venit, duminică după amiază, la o acţiune de protest faţă de proiectul de lege referitor la vaccinarea obligatorie, aflat în dezbatere parlamentară, organizarea acestei întruniri fiind a Alianţei Părinţilor.

Organizatorul protestului a fost amendat de jandarmi cu suma de 7.000 de lei pentru că a fost depășit numărul maxim de 100 de participanți și nu au fost respectate măsurile anti-pandemie.

„Până în acest moment, organizatorul activității a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7000 de lei pentru că nu a luat măsurile necesare astfel încât să nu permită depășirea numărului maxim de 100 de participanți și pentru că nu a asigurat respectarea de către aceștia a celorlalte măsuri de protecție sanitară, în conformitate cu prevederile H.G. 35 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României emisă în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”, a transmis Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.

"Nu împotriva vaccinării, dar pentru LIBERTATEA de a decide", a fost sloganul anunţat de către iniţiatorii acţiunii - Alianţa Părinţilor şi alte patru asociaţii, Pro Consumatori, Medici pentru Consimţământ Informat, Neam Unit şi Pro Decizii Informate.

Cei prezenţi au spus că sunt nemulţumiţi că în proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor sunt conţinute prevederi referitoare la obligativitatea vaccinării pentru întreaga populaţie, atât copii cât şi pentru adulţi, dar şi la unele amenzi uriaşe în caz de refuz.

Citește și
Florin Cîţu: Românii vor să se vaccineze. Am depăşit momentul dezinformării, că nu ar dori
Premierul Cîțu, despre decizia în cazul violențelor din 10 august: ”Sunt dezamăgit”
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

La manifestaţia care a început în jurul orei 15,00 în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului s-au alăturat şi membri ai formaţiunii politice Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), printre care şi copreşedinţii partidului - Claudiu Târziu şi George Simion.

Avocatul Marina Ioana Alexandru, secretar general al Alianţei Părinţilor din România, a spus că, prin proiectul de lege a vaccinării, consimţământul este viciat prin "toate formele de manipulare", potrivit Agerpres.

"Libertatea de a mai dispune de tine însuţi este anulată, autoritatea părintească este atacată în mod flagrant, pentru că părinţii urmează să fie acuzaţi, dacă nu îşi vaccinează copiii, după informări repetate. (...) nimeni nu răspunde pentru reacţii adverse post-vaccinare", a spus Marina Ioana Alexandru.

În opinia sa, este bine să existe o lege care să reglementeze vaccinarea, însă nu în forma aceasta. Ea a subliniat că vaccinarea trebuie să rămână un act medical opţional, nu obligatoriu şi nu "la grămadă", pentru este nevoie de teste de imunitate şi sunt multe alte aspecte care trebuie luate în discuţie.

Potrivit acesteia, protestul a fost autorizat până la ora 22,00, inclusiv cu un marş în jurul Palatului Parlamentului.

Psihologul Adrian Aciu, membru al Alianţei Părinţilor din România, a spus că vaccinarea obligatorie încalcă foarte multe drepturi constituţionale.

"Proiectul privind vaccinarea nu lasă dreptul la alegere, în al doilea rând, vaccinează în masă, fără să ţină cont de particularităţile şi de specificul fiecărei persoane. Sunt persoane care au contraindicaţii la vaccinare, sunt persoane care ulterior produc reacţii adverse", a spus Adrian Aciu.

El a precizat că protestul este apolitic.

Copreşedintele AUR George Simion a declarat că a venit la această manifestaţie ca să protesteze "pentru libertate". "Nimeni nu întreabă românii dacă sunt de acord cu starea de alertă, de urgenţă, nimeni nu întreabă românii dacă sunt de acord să fie impusă obligativitatea vaccinării. Noi nu suntem împotriva vaccinării, suntem pentru liberă alegere (...) am venit ca român simplu, pentru a lupta cu orice formă de restricţie care se încearcă să fie introdusă. Manifestaţia de azi e organizată de Alianţa Familiilor pentru a se opune obligativităţii vaccinării în general. Este o lege depusă în 2017 în Parlamentul României, care a intrat pe rolul Camerei Deputaţilor, noi am depus amendamente la ea şi vom vota împotriva ei", a declarat George Simion.

El a adăugat că, la nivel european, se încearcă impunerea unui paşaport de vaccinare despre care a opinat că "ar restricţiona grav" libertăţile fundamentale ale omului.

Copreşedintele AUR Claudiu Târziu a spus că a venit din solidaritate cu societatea civilă. "Eu provin din societatea civilă şi acum, dacă sunt parlamentar, nu înseamnă că nu mai sunt solidar cu idealurile ei şi am venit să le spun că vom face ce depinde de noi în Parlament pentru a le satisface revendicările cu care suntem de acord", a declarat Claudiu Târziu.

Protestatarii au scandat printre altele: "Libertate!", "Fără vaccinare!", "Obligativitatea distruge libertatea!", "Jos masca!" şi au avut pancarte cu mesaje precum: "Dacă statul impune, libertatea apune", "Vaccinarea obligatorie=Genocid", Dacă există risc, trebuie să existe alegere, libertate!".

Acţiuni similare de protest au fost organizate duminică după amiază şi în alte oraşe din ţară, cum ar fi Oradea şi Sibiu, la care participarea a fost mai redusă, de câteva zeci de persoane.

 

Alexandru Rafila: Eu cred că mulţi dintre cei de acolo nu cunosc, probabil, proiectul acesta de lege

 

Deputatul PSD Alexandru Rafila afirmă că proiectul de lege care reglementează vaccinarea şi care a trecut de Senat nu are în vedere obligarea adulţilor de a se imuniza, iar în cazul copiilor actul normativ se referă la informarea părinţilor. Referindu-se la protestul organizat duminică după-amiază, în Capitală, medicul consideră că mulţi participanţi "nu cunosc proiectul acesta de lege".

Deputatul Alexandru Rafila susţine că proiectul de lege privind vaccinarea, care a trecut de Senat şi care în prezent se află în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, nu pune problema privind obligarea persoanelor să se vaccineze.

"Există proiectul, nu ştiu ultima lui formă, dar, în orice caz, e depăşită de mult discuţia despre obligativitatea vaccinării. Înţeleg că lumea face referire la vaccinarea obligatorie a adulţilor, nici vorbă de aşa ceva. Iar la copii era o chestiune de necesitatea informării părinţilor referitor la vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila, duminică după-amiază, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, potrivit News.ro.

El a precizat că nu crede că informarea cu privire la vaccinare "e un lucru împotriva căruia trebuie să protestezi".

Despre sutele de oameni care au ieşit în stradă duminică, pentru a protesta faţă de acest demers legislativ, medicul crede că aceştia nu sunt bine informaţi.

"Eu cred că mulţi dintre cei de acolo nu cunosc, probabil, proiectul acesta de lege şi ascultă mai degrabă ce spun alţii decât ce scrie în proiectul de lege”, a adăugat Alexandru Rafila.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Proteste față de restricții în capitalele din Europa. Mii de oameni au ieșit în stradă la Viena
Proteste față de restricții în capitalele din Europa. Mii de oameni au ieșit în stradă la Viena

Mii de persoane au manifestat din nou sâmbătă în centrul Vienei pentru a protesta împotriva restricţiilor introduse pentru combaterea epidemiei de COVID-19, relatează AFP.

Premierul Cîțu, despre decizia în cazul violențelor din 10 august: ”Sunt dezamăgit”
Premierul Cîțu, despre decizia în cazul violențelor din 10 august: ”Sunt dezamăgit”

Premierul Florin Cîţu s-a declarat dezamăgit de clasarea dosarului "10 august" şi a arătat că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la posibile căi de atac.

Protestatar rănit la protestele din 10 august: ”Niciodata nu am fost audiat in acesti 3 ani”
Protestatar rănit la protestele din 10 august: ”Niciodata nu am fost audiat in acesti 3 ani”

Doru Oprea, unul dintre protestatarii care au fost răniți în urma intervenției jandamilor la protestele din 10 august 2018 susține că nu a fost audiat de procurori niciodată în acești 3 ani care au trecut de la acele evenimente.

Dosar '10 august'. După decizia instanței, grupurile civice anunță proteste în faţa tribunalului: Ne vedem la CEDO
Dosar '10 august'. După decizia instanței, grupurile civice anunță proteste în faţa tribunalului: Ne vedem la CEDO

Mai multe grupuri şi asociaţii civice au anunţat că vor organiza miercuri, în faţa Tribunalului Bucureşti, un protest în legătură cu decizia acestei instanţe de a nu redeschide ancheta în dosarul "10 august", scrie Agerpres. 

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.