Protest în Brăila. Micii baschetbaliști au cerut autorităților să fie lăsați să se antreneze în sălile de sport ale școlilor
Manifestație inedită, cu mingi de baschet, la Brăila.
Peste o sută de juniori de la un club sportiv din oraș și-au manifestat, luni, nemulțumirea față de autoritățile care îi lasă să se antreneze pe asfalt, la peste 40 de grade Celsius, sau în săli destinate altor sporturi.
Reprezentanții echipei spun că legea le permite să închirieze sala unui liceu. Dar Primăria le-ar pune bețe-n roate, pe motiv că legislația ar fi necorelată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Reprezentanții clubului au numit evenimentul "Acțiune de promovare a baschetului în rândul copiilor", pentru a nu-l denumi protest. În realitate, cei 300 de copiii înmatriculați sunt nemulțumiți că nu au unde să se antreneze.
Zeci de mingi de baschet au făcut un zgomot asurzitor chiar în fața sălii unde urma să se desfășoare ședința Consiliului Local Brăila. Juniorii au explicat că, pe timpul verii, s-au mai descurcat, dar la iarnă nu vor mai avea unde să se antreneze.
Baschetbalist: "Pe ciment, pe 40 de grade, nu sunt condiții pentru antrenament și ne dorim să obținem cât mai repede aceste săli de sport".
Mircea Totolici, președintele clubului de baschet: "În urma unei analize a Curții de Conturi, s-a demonstrat că este oportună punerea la dispoziție – cu plată sau gratuit – a sălilor de sport din toată România. Precizez faptul că suntem singurul oraș din România care nu punem la dispoziție sălile de sport în afara orarului școlar, pentru a face mișcare și sport".
Autoritățile locale din toată țara au tranșat această problemă oferind cluburilor sălile unităților de învățământ, dar în afara programului școlar. La Brăila, însă, există o problemă legislativă.
Ion Drăgan, secretarul Consiliului Local Brăila: "Este vorba de o necorelare pentru că legea educației naționale vorbește, la această oră, despre imposibilitatea schimbării destinației bazei materiale. Pe de altă parte, tot legiuitorul vine și spune că pot fi utilizate pentru cluburi sportive și așa mai departe, în condițiile unui regulament aprobat de unitatea de învățământ".
Marian Dargomir, primarul municipiului Braila: "Pot, dacă doresc, să închirieze sălile de sport. Primăria municipiului Brăila nu va interveni în acest proces".
Reprezentanții clubului de baschet spun că, în realitate, niciun liceu nu vrea să le închirieze sala, atâta timp cât există o opoziție din partea primăriei, instituție care administrează școlile.