Protest al asistenților sociali, la Galați. Oamenii nu și-au primit salariile pe octombrie

Ultima actualizare: 12-11-2020 13:40

La Galaţi, angajaţii din sistemul de asistenţă socială au ieşit astăzi în stradă. Sindicaliştii spun că oamenii care au în grijă copii sau persoane defavorizate nu şi-au primit salariile pentru luna octombrie.

În alte judeţe din ţară, situaţia este şi mai dramatică. În Maramureş, de exemplu, restanțele la plata salariilor sunt de 3 luni!

Cincizeci de angajaţi din sistemul de asistenţă socială au protestat joi dimineaţă în fața prefecturii din Galaţi. Ei spun că din cauza legilor prost făcute, Guvernul a uitat, pur şi simplu, de salariile lor. Actul normativ spune că, deşi ei sunt angajaţi ai Ministerului Muncii, salariile trebuie să le fie plătite până la 90 la sută de Ministerul Finanţelor, iar restul de consiliile judeţene.


„E foarte greu, am doi copii studenţi la Bucureşti, pe care nu ştiu cum o să-i întreţin” spune o angajată din sistem.

„Plata pentru munca depusă, nimic în plus. E dreptul meu", explică ce revendicări are femeia.

„O medie a salarizării ajunge până în 2.500-2.600, 2.700 net. Luăm în considerare şi contribuţiile care sunt plătite către stat, către asigurările sociale, către pensii şi cred că, plătind pentru asigurările sociale şi pentru toate celelalte, şi noi avem dreptul la a fi salarizaţi" explică o altă femeie.

Reprezentanţii Cartel Alfa spun că din luna iunie au fost depuse memorii la Bucureşti, prin care Guvernul a fost atenţionat că nu mai sunt bani pentru plata salariilor. Cea mai mare parte a sumelor a fost asigurată de Consiliul Judeţean Galaţi, până la limita legii.

Romeo Garneta, lider Cartel Alfa Galaţi: „Orice zi de întârziere pentru oamenii ăştia este o dramă. Pentru că salariile nu sunt aşa de mari în asistența socială, ei au nevoie, aţi văzut prea bine, sunt rate la bancă, au copii în întreţinere, cu un salariu din ăsta care este pe lângă cel minim pe economie nu se poate trăi de pe o zi pe alta."

În sistemul de asistenţă socială şi creșterea copilului lucrează, la Galaţi, aproximativ o mie de persoane, însă sindicaliştii spun că în aceeaşi situaţie, cu întârzieri la plată de cel puţin o lună, ar fi cinci mii de angajaţi din toată ţara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO