Proiectul de lege care isi propune sa apere Romania de propaganda terorista. Riscurile pe care si le asuma cei radicalizati
Gruparile teroriste au lovit miseleste in ultimii ani intreaga lume, propaganda a luat proportii imposibil de controlat,iar oamenii incep sa se teama din ce in ce mai mult de atentate, chiar daca riscul real pare sa fie redus.
Este si cazul Romaniei, care vrea sa se alinieze la o politica internationala in ceea ce priveste actele de teroare. Pentru asta, Ministrul de Interne are de gand sa schimbe legea.
Paris, 2015. Teroristii au atacat si ucis civili pe strazile Frantei. Atat atentatele cat si riposta autoritatilor au fost mediatizate intens in toata lumea iar frica a cuprins Europa. Pentru teroristi prezentarea actiunii lor public este o dubla reusita. Acestia insa nu se bazeaza doar pe canalele de stiri ci furnizeaza materiale video si fotografii pe internet. Scopul lor este sa isi gaseasca adepti care sa ii urmeze pana la moarte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tocmai de aceea autoritatile romane vor sa ia masuri.
Proiectul ii vizeaza si pe cei care navigheaza foarte mult pe internet. Daca preluati filme sau mesaje care sustin o grupate terorista, un atentat sau o alta actiune de acest fel, si il distribuiti pe internet, riscati chiar si pana la 7 ani de inchisoare.
Si asta pentru ca, propaganda terorista este una dintre cele mai importante arme ale gruparilor.
"De foarte multe ori cand dam un like un share la o imagine decapitatea unei victime pe care isis o pune in practica, nu facem decat sa raspundem asteptarilor pe care ISIS le-a avut. Daca nimeni nu ar da share, nimeni nu ar sti si nu s-ar infricosa si nu ar genera ceea ce ei se asteapta sa fie generat...frica", explica Gelu Duminică, sociolog.
In acelasi timp Europa se confrunta si cu un alt fenomen, cel al luptatorilor straini care se inroleaza sub armele gruparilor teroriste. In 2015 peste 1300 de cetateni europeni au fost recrutati de ISIS si trimisi inapoi in tarile lor, inclusiv cativa romani.
Pentru romanii care ar putea fi tentati sa urmeze calea radicalizarii, statul s-a gandit la o pedeaspa. Cine merge intr-o alta tara ca sa se antreneze , sa invete sa planuiasca un atentat terorist sau pur si simplu sa imbratiseze cauza unei organziatii teroriste, la intoarcerea in Romania, risca sa ajunga dupa gratii. Chiar daca nu a fost converitit, antrenametul este considerat fapta penala.
Acesti indivizi ar putea fi pedepsiti cu pana la 12 ani de inchisoare. Proiectul de lege propune si sanctionarea celor care afla ca o persoana palnuieste sau infaptuieste un atentat, si nu face nimic. Si pana acum tainuirea sau complicitatea erau pedepsite dar prin aceasta modificare, cei inactivi vor primi pedespre mai aspre.
Proiectul a fost supus dezbaterii publice si ramane de vazut ce forma va lua sau daca va fi promulgat.