Proiectul care va schimba agricultura in Romania. Cumperi pamant doar daca ai studii agricole
Un proiect de lege, pus in dezbatere publica, va schimba din temelii agricultura din Romania si mai ales piata terenurilor agricole.
Potrivit documentului, de la 1 ianuarie, nicio persoana fizica nu mai are voie sa detina mai mult de 100 de hectare de pamant arabil. Cine vrea sa cumpere o parcela de teren agricol va trebui sa demonstreze cu acte ca se pricepe la agricultura.
In proiectul de lege scrie negru pe alb ca persoanele fizice nu vor avea voie sa detina mai mult de 100 de hectare de teren, fara a se preciza daca interdictia se aplica si celor care au deja in proprietate astfel de suprafete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cei care au deja peste 100 hectare de la data in vigoare raman cu cat au in proprietate", spune Daniel Botanoiu - secretar de stat Ministerul Agriculturii.
Prevederea nu se aplica donatiilor sau mostenirilor. Iar cine va dori sa aiba mai mult de 100 de hectare va fi obligat sa le treaca pe firma.
Potrivit aceleiasi legi de la 1 ianuarie orice om de rand care va dori sa cumpere teren agricol in Romania va putea numai daca le va dovedi ca face agricultura de cel putin 5 ani sau ca are studii in domeniul agricol.
"Studii agricole inseamna sa aiba acea proprietate a utilizarii pesticidelor. Nu inseamna diploma, nu inseamna sa urmeze o facultate sau un liceu. Ci sunt cursuri de pregatire de o saptamana, doua saptamani", a precizat Daniel Botanoiu.
Altfel spus un absolvent de drept sau economie nu va mai avea dreptul sa cumpere teren agricol. Modificarile nu se opresc aici. Cine detine teren agricol si vrea sa il vanda este obligat sa anunte mai intai primaria, iar vecinii, arendasii, agricultorii pana in 40 de ani si statul roman vor avea drept de preemptiune pentru bucata de pamant respectiva.
In plus pe o raza de 10 kilometri de la granita teritoriala a Romaniei, orice tranzactie de terenuri agricole extravilane va avea nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii. Vorbim de 3 milioane de hectare de teren, in cele mai fertile zone ale tarii, cum ar fi lunca Dunarii sau a Prutului.
Aceste masuri sunt luate pentru ca incepand de la 1 ianuarie orice cetatean al Uniunii Europene va avea dreptul sa cumpere teren in Romania. Pana acum strainii nu puteau face acest lucru decat daca infiintau o firma pe teritoriul nostru.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, agricultura, pamant, proiect de lege, terenuri,
Dată publicare:
04-09-2013 20:13