Proiect OUG: Asistenții sociali, obligați să facă dovada unui test negativ, a trecerii prin boală sau a vaccinării

Florin Citu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că s-a discutat un proiect de OUG care prevede că angajaţii din asistenţa socială trebuie să prezinte dovada vaccinării, test negativ sau dovada trecerii prin boală.

Am discutat un proiect de OUG care stabileşte că angajaţii din instituţii publice din zona asistenţei sociale vor trebui să facă dovada vaccinării, sau să prezinte un test negativ sau să facă dovada trecerii prin boală”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, proiectul a fost abordat în prima lectură.

Premierul a precizat că se doreşte testarea tuturor angajaţilor: ”Mergem în această direcţie, clar vom cere testare, personalul medical e vaccinat 70 la sută. Vom vedea cea mai bună variantă.

Întrebat dacă testarea se va face pe banii angajaţilor, premierul a afirmat: ”În acest moment, aceasta este variantă.

Citește și
Florin Citu, Cristian Popescu Piedone
Cîțu a deschis anul școlar alături de Piedone, condamnat în primă instanță în dosarul Colectiv

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunţat că parte dintre angajaţii din centrele de asistenţă socială sunt reticenţi la vaccinare, în ciuda cifrelor care arată că 1.047 din cei 19.485 de beneficiari infectaţi au murit, precum şi 15 dintre cei 10.993 de angajaţi infectaţi.

Ministrul afirmă că, dacă există contraindicaţie la vaccinare, statul va asigura în continuare testarea săptămânală a angajaţilor, însă, cei care refuză vaccinarea, deşi nu au motive medicale, vor trebui să prezinte teste negative, dacă nu au trecut prin boală.

În ciuda disponibilităţii vaccinurilor, am constatat că la nivelul sistemului de asistenţă socială în România, din cauza dezinformării legată de vaccinuri, parte din angajaţii din centre rămân reticenţi. Aceşti angajaţi intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate (vârstnici, persoane cu dizabilităţi) sau cu copii. Dacă suntem un stat responsabil, nu putem accepta ca bătrânii, copiii şi persoanele cu dizabilităţi, aflate în grija statului, să fie puse în pericol chiar de către angajaţii pe care statul român îi plăteşte să aibă grijă de aceste persoane”, a declarat, miercuri, Raluca Turcan.

Ministrul a explicat că, în prima parte a pandemiei, când vaccinurile nu erau disponibile, s-a înregistrat un număr important de decese în aceste centre.

Datele centralizate arată că 1.047 din cei 19.485 de beneficiari infectaţi au murit, precum şi 15 dintre cei 10.993 de angajaţi infectaţi.

Numărul persoanelor beneficiare care s-au vaccinat este mai mare decât numărul angajaţilor care au decis să facă acest lucru. Spre exemplu, din serviciile rezidenţiale destinate adulţilor cu dizabilităţi aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, peste 90% din beneficiarii acestor servicii sunt vaccinaţi în timp ce personalul este vaccinat doar în procent de peste 57%, ceea ce conduce la creşterea riscului de infectare a beneficiarilor”, a mai transmis ministrul.

Raluca Turcan a explicat că vaccinarea a redus numărul deceselor şi al cazurilor grave.

Virulenţa valului patru al pandemiei ne obligă să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja viaţa şi sănătatea persoanelor aflate în centrele de persoane cu dizabilităţi, copii şi bătrâni. În consecinţă, am decis completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu prevederi exprese privind obligaţia furnizorilor de servicii sociale de a solicita angajaţilor care desfăşoară activităţi ce presupun contactul cu persoanele beneficiare să facă dovada fie a vaccinării, fie imunizării naturale, fie a unui test negativ”, a mai declarat ministrul.

Potrivit acesteia, din cele peste 66.000 de persoane care trăiesc în centrele de servicii sociale, dintre care peste 9.000 sunt copii şi peste 16.000 sunt persoane cu dizabilităţi.

Potrivit cifrelor transmise de ministrul Muncii, din numărul de copii instituţionalizaţi cu vârste de peste 16 ani, 88% sunt vaccinaţi (31% din numărul total de copii). În ceea ce priveşte personalul din centrele cu copii, gradul de vaccinare este de 54%.

În cazul persoanelor adulte cu dizabilităţi, din cei 16.564 de beneficiari rezidenţi, 14.991 sunt vaccinaţi (90,59%), în timp ce din cei 14.421 de angajaţi din aceste centre sunt vaccinaţi 8.267 (57,33%).

În cazul în care vaccinarea nu este recomandată în cazuri speciale, aflate sub tratament, desigur că statul îşi asumă în continuare obligaţia de a asigura testarea săptămânală, cum a procedat pe toată perioada stării de alertă. Însă, faţă de perioada de început a pandemiei, când vaccinul nu era disponibil, acum există dovezi ştiinţifice că aceasta este soluţia cea mai bună pentru prevenirea răspândirii virusului. În situaţia în care, chiar dacă nu există o recomandare medicală pentru a nu face vaccinul, angajatul decide că nu doreşte să se vaccineze şi nici nu a dobândit imunitate printr-un episod de infecţie cu SARS-COV-2, acesta trebuie să facă dovada unui test negativ”, a mai transmis ministrul.

Florin Cîţu a explicat că statul oferă vaccinarea gratuită, dar a explicat că se va mai discuta acest aspect, actul normativ fiind doar în primă lectură.

Varianta de lucru aflată, însă, în acest moment pe masa Guvernului este testarea pe banii angajaţilor.

 

Citește și...
Măsurile Guvernului pentru reducerea facturilor la energie: Subvenții de 18 bani/kWh la curent și 25% din factura la gaze
Măsurile Guvernului pentru reducerea facturilor la energie: Subvenții de 18 bani/kWh la curent și 25% din factura la gaze

Peste 12 milioane de români vor primi ajutor la plata facturilor energiei electrice, începând cu 1 noiembrie. În funcție de consum, statul va acoperi o parte din costuri.

Cîțu a deschis anul școlar alături de Piedone, condamnat în primă instanță în dosarul Colectiv
Cîțu a deschis anul școlar alături de Piedone, condamnat în primă instanță în dosarul Colectiv

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, condamnat în primă instanță în dosarul ”Colectiv” la 8 ani de închisoare, a participat luni la o ceremonie de deschidere a anului școlar alături de premierul Florin Cîțu.

VIDEO
VIDEO "Rockerul" Florin Cîțu a dat din cap pe muzica celor de la Voltaj, la deschiderea anului școlar de la Colegiul Lazăr

Premierul Florin Cîțu, un fan declarat al muzicii rock, a dat din cap și a aplaudat pe ritmurile unei melodii a celor de la Voltaj, la ceremonia de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din București.

Începe școala ”cu mască”, în condiții de pandemie. Aproape 5000 de elevi stau acasă din cauza renovărilor
Începe școala ”cu mască”, în condiții de pandemie. Aproape 5000 de elevi stau acasă din cauza renovărilor

Vacanța de vară s-a sfârșit, iar aproape trei milioane de elevi se întorc în bănci. Cel puțin, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în toate localitățile care au rata de infectare mai mică de șase. 

Recomandări
Subsecretarul de stat american Jose Fernandez, despre independența energetică a României: „Poate deveni un hub regional”
Subsecretarul de stat american Jose Fernandez, despre independența energetică a României: „Poate deveni un hub regional”

Energia regenerabilă este viitorul, iar România, datorită poziție geografice, are șansa să devină independentă energetic.

Nord Stream: A fost descoperită o patra scurgere la conductă
Nord Stream: A fost descoperită o patra scurgere la conductă

Garda de Coastă suedeză a găsit o a patra scurgere pe conducta Nord Stream. Două dintre scurgeri au fost descoperite în zona suedeză, iar două în regiunea daneză.  

Ciucă: Probabilitatea ca Federaţia Rusă să folosească arme nucleare este „una mică”; decizia nu aparține unui singur om
Ciucă: Probabilitatea ca Federaţia Rusă să folosească arme nucleare este „una mică”; decizia nu aparține unui singur om

Primul ministru Nicolae Ciucă consideră că probabilitatea ca Federaţia Rusă să folosească arme nucleare este ”una mică”.