Proiect european prin care şi copiii ar putea avea drept de vot. A fost iniţiat de români
Cum ar fi ca tinerii să poată vota de la 16 ani, nu de la 18? Întrebarea a fost lansată de 4 tineri români, aleşi ambasadori juniori la Uniunea Europeană.
Deşi în mai multe state europene copiii pot vota de la 16 ani la alegerile locale, România este prima ţară care propune oficial implicarea copiilor în politica europeană. Ariana, Rareş, Alexandra şi Tudor, toţi elevi de liceu, sunt primii ambasadori juniori la Uniunea Europeană. După modelele din Austria, Germania sau Scoţia, ei propun ca tinerii să primească mai devreme de majorat responsabilităţi civice şi să voteze încă de la 16 ani.
Ariana Ardelean, ambasador junior: "Multă lume nu merge la vot pentru că e doar un vot. Acel doar un vot se adună şi ajungem la 3 milioane de oameni care nu merg la vot. Este vorba de mentalitate."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dar cum cea mai mare provocare este schimbarea mentalităţii, tinerii ambasadori propun un exerciţiu inspirat din anumite zone ale Germaniei.
Tudor Panait, ambasador junior: „Având în vedere că marea majoritatea a secţiilor de votare se afla în unităţi de invatament, şcolii licee, grădiniţe, este destul de uşor să facă următoarea chestie: copilul să vină vineri după ore să îşi exprime votul, pur formal, dar că exerciţiu. e-ar da încredere că al lor cuvânt nu este degeaba. Mai ales în România există propoziţia ‘Nu deranja, lăsă capul plecat’.”
Copiii sunt sprijiniţi de UNICEF să se impună şi la nivel european şi să fie consultaţi atunci când se fac legi sau recomandări care îi privesc.
Până în mai, cei patru tineri ambasadori vor propune un mecanism astfel încât şi copiii să îşi spună părerea în cadrul Uniunii Europene. O idee ar fi ca ei să fie consultaţi printr-un vot electronic, dar şi să aibă locuri dedicate în Parlamentul European.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, ue, alegeri, tineri, Parlament, UNICEF, politica, vot,
Dată publicare:
07-03-2019 07:15