Proiect de lege: câinii nerevendicați din adăposturi ar scăpa de eutanasiere. Modelul funcționează deja cu succes la Iași
Câinii din adăposturi ar putea scăpa de eutanasiere chiar dacă nu sunt adoptați sau revendicați. Potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat, animalele ar putea fi lăsate în viață cât timp sunt sănătoase.
În prezent, câinii pe care nu îi vrea nimeni sunt omorâți după 14 zile lucrătoare de la intrarea în adăpostul public.
În adăposturile publice, câinii fără stăpân sunt eutanasiați după 14 zile lucrătoare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cristian Niculescu Tăgârlaș, parlamentar, unul dintre inițiatorii proiectului: „Avem o situație care nu poate fi tolerată din punctul meu de vedere. Cam toate țările europene merg pe această variantă, a le adăposti și de a găsi persoane care să le adopte.”
Proiectul depus în Parlament prevede că „Eutanasia câinilor sănătoși este interzisă. Câinii fără stăpân vor fi cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, până la revendicare sau adopție. Se încurajează totodată sterilizarea animalelor, inclusiv cu banii folosiți acum pentru omorârea animalelor, fonduri care vin de la bugetul local.”
Carmen Ștefan, medic veterinar: „Este foarte importantă sterilizarea, nu mai apar puii nedoriți, puii care oricum pe străzi nu au nicio șansă.”
La Iași, toate acestea se întâmplă deja de mult timp. În adăpostul Primăriei sunt peste 1.400 de câini fără stăpân, abandonați sau născuți pe străzi. Spre exemplu, Bruno și Pink au fost aduși de pe stradă la adăpost când aveau 5 luni. Sunt încă în viață, după 8 ani, timp în care nu i-a adoptat nimeni.”
Primăria și o asociație pentru protecția animalelor reușesc la Iași să adune fonduri din donații, dar și din bugetul local, pentru ca niciun câine sănătos să nu fie omorât. Hrana, adăpostirea și îngrijirea unui patruped costă 8 lei pe zi.
Simona Mântescu, reprezentant Asociația Sf. Mucenic Trifon: „Am reușit să facem în așa fel încât ei să trăiască, să fie bine, să fie sănătoși.”
Proiectul depus la Senat urmează să treacă prin comisiile de specialitate pentru a fi avizat.