Proiect controversat. Autoritățile vor să defrișeze o pădure ca să facă o parcare
Proiect controversat, pus în scenă la Sinaia. Primăria are în plan să construiască o parcare cu 7 etaje între Gara Regală și Hotelul Caraiman, chiar dacă ambele clădiri sunt monumente istorice de clasa A.
Ministerul Culturii a avizat planul urbanistic în care este inclusă lucrarea. Banii necesari, aproape 5 milioane de euro au fost primiți în special de la Uniunea Europeană, în ideea că se va combate poluarea. Uluitor este că, pentru construirea parcării, urmează să se defrișeze o pădure.
Parcarea pe care cei din primăria Sinaia vor să o înalțe peste drum de Gara Regală din Sinaia va avea - potrivit proiectului - șapte etaje. Pe acel loc este acum o zonă verde, cu arbori mari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca să facă loc construcției, vegetația de pe 2000 de metri pătrați urmeză să fie rasă. În același timp, mai multe scări și alei vechi de piatră - cuprinse într-o rețea de drumuri pietonale care leagă Gara de curtea castelului Peleș - ar fi urma să fie demolate. Arhitecții vorbesc despre un masacru urbanistic.
Dan Manea, arhitect: "Spațiul asta verde care există pe acest versant, el nu a fost lăsat întâmplător. El este un spațiu tampon între o zonă de trafic și de zgomot și orașul care începe undeva sus. Acum, lucrurile se vor schimba, căci între oraș și gară se interpune acest obstacol. Introducerea aici a unei parcări implică un stres de trafic."
Parcarea supraetajată urmează să apară între două monumente istorice de clasa A: Gara din Sinaia construită între 1886 și 1940 și hotelul Caraiman - dat în folosință în 1881. Noua construcție va fi acoperită cu plante verzi curgătoare, iar deasupra va fi amenajată o zonă pietonală, de unde turiștii vor putea admira gara. De la ultimul nivel al parcării, oaspeții vor putea urca în autobuze hibrid, care vor face trasee prin toată stațiunea.
Turist: "Nu mi-ar face plăcere o asemenea construcție. Vreau să se păstreze natura, nu știu dacă ar trebui să defrișăm”.
Turist: "Îmi aduc aminte, eram de vârsta fetei mele și ieșeam din Gară și vedeam frumusețea asta și treptele acestea au istorie, au personalitate."
Gara Regală din Sinaia - în fața căreia autoritățile vor să ridice parcarea - a fost martora unor evenimente istorice importante. De pildă, în ianuarie 1948, după abdicare, Regele Mihai a plecat de aici în exil. Îngrijorați că parcarea ar putea distruge farmecul locului, mii de oameni au semnat o petiție și cer că avizele pentru lucrare să fie retrase. Aprobarea pentru planul urbanistic zonal a fost dată chiar de ministrul Culturii, Daniel Breaz: "Nu poți să oprești un oraș să-și elaboreze un PUZ, nu putem să menținem orașele blocate. Nu este văzută că o parcare, ci ca un loc care să pună în evidență și mai bine Gara. Proiectul îl decide arhitectul."
Pentru construcția parcării s-au alocat 4,8 milioane de euro. Patru milioane de euro sunt de la Uniunea Europeană iar restul de la bugetul de stat.
Primăria din Sinaia a obținut banii în cadrul unui proiect de combatere a poluării în orașe.
Vlad Oprea, primar Sinaia: "Toate mașinile care vin pot parca acolo. Acest ansamblu arhitectonic va pune în valoare cele două monumente: Hotelul Caraiman și Gara Orașului Sinaia."
Potrivit proiectului, în parcare vor putea opri 300 de mașini. Primarul din Sinaia a anunță că - în curând - va porni licitația pentru proiectarea lucrării, care ar trebui să fie gata în doi ani.