Proiect controversat. Autoritățile vor să defrișeze o pădure ca să facă o parcare


Ultimul update: Vineri 19 Iulie 2019 21:26
Data publicarii: Vineri 19 Iulie 2019 19:57
Categorie: Stiri actuale

Proiect controversat, pus în scenă la Sinaia. Primăria are în plan să construiască o parcare cu 7 etaje între Gara Regală și Hotelul Caraiman, chiar dacă ambele clădiri sunt monumente istorice de clasa A.

Ministerul Culturii a avizat planul urbanistic în care este inclusă lucrarea. Banii necesari, aproape 5 milioane de euro au fost primiți în special de la Uniunea Europeană, în ideea că se va combate poluarea. Uluitor este că, pentru construirea parcării, urmează să se defrișeze o pădure.

Parcarea pe care cei din primăria Sinaia vor să o înalțe peste drum de Gara Regală din Sinaia va avea - potrivit proiectului - șapte etaje. Pe acel loc este acum o zonă verde, cu arbori mari.

Ca să facă loc construcției, vegetația de pe 2000 de metri pătrați urmeză să fie rasă. În același timp, mai multe scări și alei vechi de piatră - cuprinse într-o rețea de drumuri pietonale care leagă Gara de curtea castelului Peleș - ar fi urma să fie demolate. Arhitecții vorbesc despre un masacru urbanistic.

Dan Manea, arhitect: "Spațiul asta verde care există pe acest versant, el nu a fost lăsat întâmplător. El este un spațiu tampon între o zonă de trafic și de zgomot și orașul care începe undeva sus. Acum, lucrurile se vor schimba, căci între oraș și gară se interpune acest obstacol. Introducerea aici a unei parcări implică un stres de trafic."

Parcarea supraetajată urmează să apară între două monumente istorice de clasa A: Gara din Sinaia construită între 1886 și 1940 și hotelul Caraiman - dat în folosință în 1881. Noua construcție va fi acoperită cu plante verzi curgătoare, iar deasupra va fi amenajată o zonă pietonală, de unde turiștii vor putea admira gara. De la ultimul nivel al parcării, oaspeții vor putea urca în autobuze hibrid, care vor face trasee prin toată stațiunea.

Turist: "Nu mi-ar face plăcere o asemenea construcție. Vreau să se păstreze natura, nu știu dacă ar trebui să defrișăm”.

Turist: "Îmi aduc aminte, eram de vârsta fetei mele și ieșeam din Gară și vedeam frumusețea asta și treptele acestea au istorie, au personalitate."

Gara Regală din Sinaia - în fața căreia autoritățile vor să ridice parcarea - a fost martora unor evenimente istorice importante. De pildă, în ianuarie 1948, după abdicare, Regele Mihai a plecat de aici în exil. Îngrijorați că parcarea ar putea distruge farmecul locului, mii de oameni au semnat o petiție și cer că avizele pentru lucrare să fie retrase. Aprobarea pentru planul urbanistic zonal a fost dată chiar de ministrul Culturii, Daniel Breaz: "Nu poți să oprești un oraș să-și elaboreze un PUZ, nu putem să menținem orașele blocate. Nu este văzută că o parcare, ci ca un loc care să pună în evidență și mai bine Gara. Proiectul îl decide arhitectul."

Pentru construcția parcării s-au alocat 4,8 milioane de euro. Patru milioane de euro sunt de la Uniunea Europeană iar restul de la bugetul de stat.

Primăria din Sinaia a obținut banii în cadrul unui proiect de combatere a poluării în orașe.

Vlad Oprea, primar Sinaia: "Toate mașinile care vin pot parca acolo. Acest ansamblu arhitectonic va pune în valoare cele două monumente: Hotelul Caraiman și Gara Orașului Sinaia."

Potrivit proiectului, în parcare vor putea opri 300 de mașini. Primarul din Sinaia a anunță că - în curând - va porni licitația pentru proiectarea lucrării, care ar trebui să fie gata în doi ani.

Sinaia și Timișoara, orașele care s-au transformat cu fonduri UE și uimesc străinii
Sinaia și Timișoara, orașele care s-au transformat cu fonduri UE și uimesc străinii
Oraşele turistice din România care îi alungă pe vizitatori.
Oraşele turistice din România care îi alungă pe vizitatori. "Să meargă pe jos"
E.U. YES LA VOT. Un oraș românesc modernizat cu fonduri europene atrage turiști din toată lumea
E.U. YES LA VOT. Un oraș românesc modernizat cu fonduri europene atrage turiști din toată lumea
VIDEO PROTVPLUS.RO
Decolteu
Instituția de stat în care angajatele nu mai au voie cu decolteu sau fuste scurte
Primarul din Cavnic, vizat de un dosar penal. Un localnic susține că a intrat peste el în casă
Trump a explicat de ce și-a anulat vizita în Danemarca. ''Nu aşa se vorbeşte cu SUA''
Bărbat rănit grav după ce s-a răsturnat cu tractorul și a rămas prins sub utilaj
Barierele care pot însemna diferența dintre viață și moarte. Salvatorii, fără soluții
Sauna și piscina, remediul sătenilor după o zi de muncă. ”Decât să sap, e mai ok”
jefuiti club
Turiști străini, jefuiți în Centrul Vechi după ce erau amețiți cu alcool și de animatoare
Bogdan Drăghici și-ar fi violat fiica de mai multe ori. În trecut, vorbea de ”tați abuzivi”
Momentul care l-a făcut pe Iohannis să izbunească în râs. Ce cadou i-a oferit lui Trump
Analiști, despre miza întâlnirii Iohannis - Trump: ”Suntem în plin război comercial”
Viață bună pe bani publici. Angajații CJ Argeș merg la ”cursuri” în stațiuni de lux și se amuză de situație
România nu va mai prelua migranți de pe nava Open Arms