Rusia simuleaza invadarea Republicii Moldova, intr-un exercitiu militar desfasurat in Transnistria. Reactia Chisinaului

exercitiu militar in Transnistria

Guvernul de la Chisinau a ajuns din nou intr-o situatie ingrata ca urmare a manevrelor militare rusesti la granitele Moldovei.

Cauza tensiunilor intre Rusia si Moldova este o aplicatie militara desfasurata in apropiere de Tiraspol de fortele din zona ale Kremlinului - Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) impreuna cu cele ale autoproclamatei „Republici Moldovenesti Nistrene. Exercitiile simuleaza respingerea unui atac „terorist” asupra instalatiilor de purificare a apei. Pentru a-i infrange pe inamicii imaginari, fortele rusesti si transnistrene trec Nistrul – exact ca in cazul unei invazii reale a Moldovei.

Participantii la exercitii au identificat si au anihilat „un grup de extremisti cu baza pe malurile Nistrului”, iar pentru actiune „au fost mobilizate vehicule blindate care sa traverseze raul si sa transporte infanterie”, anunta agentia de stiri transnistreana Novosti PMR.

Sunt primele manevre de asemenea amploare desfasurate de armata Tiraspolului impreuna cu efectivele rusesti din regiune, iar liderii transnistreni considera ca este esential ca fortele lor sa fie pregatite pentru posibilitatea traversarii Nistrului – adica a unui atac asupra Moldovei.

Citește și
Dmitri Rogozin, vicepremier rus, in Moldova
Dmitri Rogozin cere Transnistria in schimbul unirii Moldovei cu Romania. "Impotenti care discuta despre Kama Sutra"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Citeste si: Fortele rusesti din Transnistria se antreneaza pentru a respinge un atac moldo-ucrainean. Cati soldati are Putin la Nistru

„Vrem sa acumulam experienta si sa o utilizam in viitor”, a declarat ministrul adjunct al Apararii de la Tiraspol. Iar premierul Pavel Prokudin spune ca „optiunea trecerrii Nistrului nu poate fi ignorata. Pregatirea de lupta trebuie sa fie tot timpul la cel mai inalt nivel”.

Ca urmare, Chisinaul a cerut explicatii, considerand ca aceste exercitii incalca angajamentul asumat de Tiraspol si Moscova de a nu crea situatii tensionate in zona de securitate pe durata vacantei Comisiei Unificate de Control (CUC) - organismul care supervizeaza situatia din zona de securitate de la Nistru. Insaa tasatul militar al Federatiei Ruse a refuzat sa se prezinte miercuri la Ministerul Apararii din Chisinau pentru a oferi explicatii cu privire la participarea GOTR, alaturi de trupele transnistrene, la aplicatiile militare desfasurate la 2 august in apropiere de Tiraspol, scrie Agerpres.

"Atasatul militar al Federatiei Ruse a refuzat sa vina, invocand ca are o alta intalnire. O alta data nu a fost stabilita pentru ca nu va mai fi de actualitate. Anul acesta este pentru prima data cand Grupul Operativ al Trupelor Ruse face aplicatii impreuna cu trupele transnistrene. Ei ne sfideaza pe fata', a declarat pentru Deschide.md ministrul apararii moldovean, Anatol Salaru.

Vicepremierul pentru reintegrare, George Balan, a declarat ca transnistrenii si rusii au incercat sa obstructioneze accesul pe teren al observatorilor militari ai CUC care s-au deplasat la Tiraspol. "Observatorii militari din cadrul Comisiei Unificate de Control au fost opriti de rusi si transnistreni. Stiu sigur ca accesul le-a fost blocat ieri seara (marti). Nu cunosc alte detalii. Am rugat si niste diplomati straini sa verifice, insa, cand au ajuns acolo, nu mai era nimic', a declarat George Balan publicatiei citate.

In cele din urma, observatorii militari au ajuns la fata locului unde au incercat sa se documenteze despre manevre, a confirmat Comisia Unificata de Control. Ei au stabilit ca aplicatiile se desfasurasera cu participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

La ultima sedinta a Comisiei Unificate de Control din 28 iulie, delegatiile au convenit ca, in perioada concediului de vara al reprezentantilor Comisiei, partile sa se abtina de la actiuni unilaterale ce ar putea sa creeze tensiuni si sa destabilizeze situatia din zona de securitate. Toate partile, inclusiv cea transnistreana, reprezentata de Oleg Beliak, si cea rusa, reprezentata de Evgheni Veresceaga, au sustinut aceasta initiativa a delegatiei moldovene. 

Vacanta Comisiei Unificate de Control a inceput la 1 august si va dura pana la 15 septembrie, iar aplicatiile trupelor ruse si ale celor transnistrene au inceput chiar in a doua zi a vacantei CUC. In Transnistria stationeaza 1.350 de militari in cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), creat din efectivele ramase din Armata a 14-a, plus aproximativ 400 de militari in cadrul contingentului rus de mentinere a pacii in stanga Nistrului. In 2015, guvernul separatist de la Tiraspol a inceput oficial mobilizarea militarilor in rezerva si a decretat recrutarea in randul fortele armate a tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani care nu si-au satisfacut serviciul militar in termen. Conform presei de la Chisinau, fortele militare transnistrene nu depasesc 7.000 de militari, iar alti 80.000 de soldati ar fi in rezerva.

Chisinaul acuza Moscova de incalcarea legii, dupa ce trupe ruse au simulat o interventie pe teritoriul R. Moldova

Chisinaul a acuzat joi Moscova de sfidarea legislatiei moldovenesti, dupa ce fortele Moscovei au luat parte la un exercitiu militar in Transnistria ce simula o interventie pe teritoriul Republicii Moldova, relateaza ProTV Chisinau. 

Potrivit scenariului exercitiului, trupele ruse din regiunea transnistreana si fortele speciale de la Tiraspol au trecut Nistrul pentru a respinge atacul unor teroristi asupra statiei de epurare.

La exercitii au fost folosite blindate si tehnica din dotare a militarilor rusi care pazesc depozitele de munitii de la Cobasna. Aplicatiile au starnit ingrijorare la Chisinau, iar Ministerul Apararii a condamnat manevrele, pe care le-a descris drept o sfidare a legislatiei moldovenesti.

Republica Moldova a cerut in repetate randuri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari rusi din Transnistria. Rusia a trimis asa-numite forte de mentinere a pacii in regiunea separatista moldoveana Transnistria si Republica Moldova, dupa conflictul izbucnit intre Tiraspol si Chisinau dupa prabusirea URSS in anii '90.

FOTO: Novosti PMR

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru a scapa de rusi.
Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru a scapa de rusi. "Au inceput razboiul-hibrid impotriva noastra"

Republica Moldova a cerut la summit-ul de la Varsovia ajutorul NATO pentru a obtine retragerea contingentului militar rus din Transnistria

Dmitri Rogozin cere Transnistria in schimbul unirii Moldovei cu Romania.
Dmitri Rogozin cere Transnistria in schimbul unirii Moldovei cu Romania. "Impotenti care discuta despre Kama Sutra"

Vicepremierul de la Kremlin lasa de inteles ca Rusia ar putea accepta o unire a Moldovei cu Romania, insa nu in orice conditii.

"Ministerul Apararii" din Transnistria acuza Romania ca i-a violat spatiul aerian si pune trupele in alerta. Reactia MAE

Desi nu este recunoscuta international ca stat, Transnistria sustine ca are un spatiu aerian - ba, mai mult, ca acesta ar fi fost si incalcat de un avion decolat de la Iasi.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.