PROGRAMUL ceremoniei de mutare a moastelor lui Constantin Brancoveanu. Palatul de la Mogosoaia ascunde o adevarata istorie
Mii de credinciosi sunt asteptati miercuri sa ia parte la ceremoniile pentru mutarea moastelor domnitorului Brancoveanu. Biserica Ortodoxa a anuntat ca osemintele, deshumate in urma cu o saptamana, sunt deja asezate intr-o racla de argint aurit.
Dezvaluirile antropologilor care au studiat scheletul au trezit din nou interesul fata de ctitoriile brancovenesti.
"S-a taiat capul batranului principe al Valahiei, tuturor fiilor lui si al unui boier care ii era vistier. I-au pus in genunchi unul langa altul, la o oarecare departare. Un gade le-a scos caciulile din cap si sultanul i-a mustrat, facandu-i haini"
Alegeri 2024
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
Asa suna o relatare a clipelor dinaintea uciderii domnului si a printilor Brancoveanu. In ctitoria de la Mogosoaia se afla dovada acelui episod sangeros, veche de aproape 300 de ani.
In palat sunt zeci de marturii ale vietii domnitorului.
Cronicile vremii atesta faptul ca voievodul era mare iubitor de lux si fast. Intr-o logie dadea banchete ample si, in timp ce servitorii se foiau printre mese cu bucate alese puse pe tavi de argint, musafirii priveau frumoasele gradini brancovenesti.
Foisorul Palatului Mogosoaia ofera un spatiu ceva mai restrans, dar aici ii placea voievodului Brancoveanu sa se relaxeze alaturi de cei mai apropiati dregatori, la cafea si narghilele. Tot din acest spatiu putea urmari sosirea ambasadorilor straini si a oaspetilor de seama, si primea onorul garzilor sale.
In camera tronului a ramas si moneda care poarta in relief chipul sau. Constantin Brancoveanu o pregatise pentru aniversarea de 60 de ani.
Pana si prima racla in care au odihnit osemintele are legatura cu domeniul Mogosoaia. A fost cioplita din lemnul unui stejar batran taiat acum 80 de ani din aceasta gradina. Pe 21 mai, moastele vor fi expuse intr-o racla facuta din cateva kg de argint, acoperit cu foita de aur.
Miercuri, ceremonia incepe la 7 dimineata la Arhiepiscopia Bucurestiului. Procesiunea cu 4 opriri in oras se va sfarsi la 6 dupa amiaza, la Biserica Sfantul Gheorghe Nou.
PROGRAMUL COMPLET
La orele 7.00, moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ale Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu si ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, vor fi asezate in baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de catre cler si credinciosi.
De la orele 9.00, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va oficiaSfanta Liturghie inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, in Altarul de vara al Catedralei patriarhale.
La orele 12.30, dupa Sfanta Liturghie, va avea loc premierea castigatorilor celor doua concursuri nationale „Sfanta Euharistie-lumina vietii crestine” si „Icoana ortodoxa – Lumina credintei”, organizate de Patriarhia Romana in anul 2014 pentru copiii si tinerii ortodocsi din intreaga tara.
De la orele 15.00, va avea loc procesiunea cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu de la Catedrala patriarhala pana la Biserica „Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brancovenesti (sfintita in anul 1707), unde a fost inmormantat acest sfant martir al poporului roman, in anul 1720.
Procesiunea, la care vor participa ierarhi, preoti, monahi, monahii si credinciosi, se va desfasura pe traseul Catedrala patriarhala, aleea Dealul Mitropoliei, cu oprire la Crucea brancoveneasca, strada Bibescu Voda, bulevardul Unirii, strada Sfintii Apostoli, cu oprire la Biserica „Asezamintele Brancovenesti Domnita Balasa”, strada Palatul Justitiei, strada Danielopol Gheorghe, stradaPoenaru Bordea, strada Operetei, bulevardul Natiunile Unite, Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire la Universitatea Bucuresti (in vecinatatea careia au existat Manastirea„Sfantul Sava” si „Academia Domneasca”, rezidite in anul 1709 de Sfantul Constantin Brancoveanu si sustinute material de catre familia domnitorului martir), bulevardul Ion C. Bratianu, iar apoi procesiunea se va incheia la Biserica „Sfantul Gheorghe – Nou” (in jurul orelor 17.00). Acolo, racla cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu va fi asezata spre venerare in baldachinul special amenajat in aceasta ctitorie brancoveneasca.
Sursa: Pro TV
Etichete: oseminte, credinciosi, constantin brancoveanu,
Dată publicare:
19-05-2014 19:27