PROGRAMUL ceremoniei de mutare a moastelor lui Constantin Brancoveanu. Palatul de la Mogosoaia ascunde o adevarata istorie


Ultimul update: Joi 22 Mai 2014 07:02
Data publicarii: Luni 19 Mai 2014 19:27
Categorie: Stiri actuale

Mii de credinciosi sunt asteptati miercuri sa ia parte la ceremoniile pentru mutarea moastelor domnitorului Brancoveanu. Biserica Ortodoxa a anuntat ca osemintele, deshumate in urma cu o saptamana, sunt deja asezate intr-o racla de argint aurit.

Dezvaluirile antropologilor care au studiat scheletul au trezit din nou interesul fata de ctitoriile brancovenesti.

"S-a taiat capul batranului principe al Valahiei, tuturor fiilor lui si al unui boier care ii era vistier. I-au pus in genunchi unul langa altul, la o oarecare departare. Un gade le-a scos caciulile din cap si sultanul i-a mustrat, facandu-i haini"

Asa suna o relatare a clipelor dinaintea uciderii domnului si a printilor Brancoveanu. In ctitoria de la Mogosoaia se afla dovada acelui episod sangeros, veche de aproape 300 de ani.

In palat sunt zeci de marturii ale vietii domnitorului.

 Cronicile vremii atesta faptul ca voievodul era mare iubitor de lux si fast. Intr-o logie dadea banchete ample si, in timp ce servitorii se foiau printre mese cu bucate alese puse pe tavi de argint, musafirii priveau frumoasele gradini brancovenesti.

Foisorul Palatului Mogosoaia ofera un spatiu ceva mai restrans, dar aici ii placea voievodului Brancoveanu sa se relaxeze alaturi de cei mai apropiati dregatori, la cafea si narghilele. Tot din acest spatiu putea urmari sosirea ambasadorilor straini si a oaspetilor de seama, si primea onorul garzilor sale.

 

In camera tronului a ramas si moneda care poarta in relief chipul sau. Constantin Brancoveanu o pregatise pentru aniversarea de 60 de ani.

Pana si prima racla in care au odihnit osemintele are legatura cu domeniul Mogosoaia. A fost cioplita din lemnul unui stejar batran taiat acum 80 de ani din aceasta gradina. Pe 21 mai, moastele vor fi expuse intr-o racla facuta din cateva kg de argint, acoperit cu foita de aur.

Miercuri, ceremonia incepe la 7 dimineata la Arhiepiscopia Bucurestiului. Procesiunea cu 4 opriri in oras se va sfarsi la 6 dupa amiaza, la Biserica Sfantul Gheorghe Nou.

PROGRAMUL COMPLET

La orele 7.00, moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ale Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu si ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, vor fi asezate in baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de catre cler si credinciosi.

De la orele 9.00, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va oficiaSfanta Liturghie inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, in Altarul de vara al Catedralei patriarhale.

La orele 12.30, dupa Sfanta Liturghie, va avea loc premierea castigatorilor celor doua concursuri nationale „Sfanta Euharistie-lumina vietii crestine” si „Icoana ortodoxa – Lumina credintei”, organizate de Patriarhia Romana in anul 2014 pentru copiii si tinerii ortodocsi din intreaga tara.

De la orele 15.00, va avea loc procesiunea cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu de la Catedrala patriarhala pana la Biserica „Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brancovenesti (sfintita in anul 1707), unde a fost inmormantat acest sfant martir al poporului roman, in anul 1720.

Procesiunea, la care vor participa ierarhi, preoti, monahi, monahii si credinciosi, se va desfasura pe traseul Catedrala patriarhala, aleea Dealul Mitropoliei, cu oprire la Crucea brancoveneasca, strada Bibescu Voda, bulevardul Unirii, strada Sfintii Apostoli, cu oprire la Biserica „Asezamintele Brancovenesti Domnita Balasa”, strada Palatul Justitiei, strada Danielopol Gheorghe, stradaPoenaru Bordea, strada Operetei, bulevardul Natiunile Unite, Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire la Universitatea Bucuresti (in vecinatatea careia au existat Manastirea„Sfantul Sava” si „Academia Domneasca”, rezidite in anul 1709 de Sfantul Constantin Brancoveanu si sustinute material de catre familia domnitorului martir), bulevardul Ion C. Bratianu, iar apoi procesiunea se va incheia la Biserica „Sfantul Gheorghe – Nou” (in jurul orelor 17.00). Acolo, racla cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu va fi asezata spre venerare in baldachinul special amenajat in aceasta ctitorie brancoveneasca.

Descoperirea istoricilor dupa ce au recompus scheletul lui Constantin Brancoveanu. Procesiune religioasa ca acum 80 de ani
Descoperirea istoricilor dupa ce au recompus scheletul lui Constantin Brancoveanu. Procesiune religioasa ca acum 80 de ani
Oasele sfantului Constantin Brancoveanu vor fi depuse intr-o racla de argint. Data la care vor fi expuse dupa 300 de ani
Oasele sfantului Constantin Brancoveanu vor fi depuse intr-o racla de argint. Data la care vor fi expuse dupa 300 de ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident lugoj
Accidentul surprins de un șofer chiar în fața lui. 2 mașini s-au ciocnit frontal în Timiș
Un bărbat din Sibiu a căzut de la etajul 4. Cum l-au găsit medicii
O creatură marină neobișnuită, ”ca un dinozaur”, a fost prinsă în apele din Norvegia
Șoferii și-ar putea alege perioada în care să le fie suspendat permisul. Care este condiția
Incendiu de vegetație, lângă CET Iași. Sunt afectate 150 de hectare
Cumpănașu, filmat dansând la Iași. Ce a făcut în ziua în care nepoata lui ar fi împlinit 16 ani
reparatii a2
A2 intră în reparații care ar putea dura 2 ani. Șoferii vor circula cu cel mult 60 de km/h
Leii românești, printre cei mai murdari bani din lume. Ce s-a descoperit pe bancnote
Doi adolescenți și un bărbat, reținuți în cazul pădurarului ucis în timp ce urmărea hoții
Mărturiile oamenilor Galați care și-au găsit mașinile arse. ”A fost aruncat focul”
Noapte albă, în fața primăriei, pentru un loc de parcare. ”Am luat saci de dormit, pături”
Un bărbat din Iași, diagnosticat cu malarie. Pacientul a lucrat o perioadă în Africa