Program de finanțare exclusiv pentru femeile antreprenor. Ce condiții trebuie îndeplinite
Joi va începe un program de finanțare adresat exclusiv femeilor antreprenor.
Cele care aplică pentru a-și dezvolta afacerile pot primi până la 40.000 de euro nerambursabili. Suma acordată va depinde de numărul de locuri de muncă înființate. Femeile interesate au la dispoziție 30 de zile să se înscrie.
Firmele trebuie să aibă cel puțin un asociat femeie care să dețină cel puțin 50% din acțiuni și să participe cu minimum 5% din cheltuielile eligibile. Beneficiarele vor asigura investiția din resurse proprii sau din credite, iar apoi statul le va rambursa suma.
Femei care vor să-și extindă afacerea
Mariana are o plantație de lavandă, dar se gândește să-și extindă afacerea și să producă inclusiv mentă, busuioc și gălbenele. Așa că vrea să acceseze fonduri prin noul program dedicat femeilor.
Mariana Pop, antreprenor: „Am văzut că există posibilitatea să scoți și niște credite de la bănci. Mai mult, costurile cu aceste credite sunt eligibile la finanțare, ți le recunoaște și le restituie. Se știe că noi femeile suntem mai gospodare".
În urmă cu trei ani, Maria a accesat 35.000 euro prin programul Start-Up Nation și a pus pe picioare un atelier în care imprimă operele lui Brâncuși pe suveniruri.
Maria Bârcu, antreprenor: „M-ar interesa să diversific puțin activitatea și o să mă uit serios la codurile CAEN unde mă pot încadra și cred că o să aplic".
Ana Maria are o afacere cu decorațiuni interioare și perdele, cu 30 de magazine și peste 90 de angajați. Anul trecut a luat o finanțare de un milion de euro, iar afacerea a înflorit.
Ana Maria Ștefan, antreprenor: „Cu acești bani am reușit să ne mutăm într-o locație mai bună, mai centrală, mai mare. Am reușit să dublăm capacitatea de producție, să automatizăm procesele de producție, să angajăm oameni".
Cristina Chiriac, președinte CONAF (Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin): „Pentru prima dată, programul femei antreprenor nu mai conține cursuri, traininguri, ci este efectiv un ajutor de minimis cuprins între 20.000 și 40.000, lucru așteptat de foarte mulți ani de către comunitatea feminină antreprenorială".
Domeniile cu cel mai mare potențial în program sunt industria prelucrătoare și IT.
Camelia Taină, director general Direcția Generală Antreprenoriat și Programe de Finanțare: „Pentru a obține maximul de punctaj ar trebui să își structureze planul de afaceri astfel încât investiția să fie proponderent în echipamente tehnologice, în proporție de 60% din planul de afaceri”.
Până în 2027 se estimează că în jur de 5.000 de femei antreprenor vor beneficia de acest program.