Producția de confecții de la marile branduri s-a mutat în România, din cauza crizei din China. Fabricile nu mai fac față
Întârzierile provocate de criza transportului maritim din China au făcut că România să fie tot mai căutată de firme internaționale de îmbrăcăminte și accesorii.
Companiile vor să găsească rapid muncitori care să le asambleze produsele, iar țara noastră oricum lucra cu câteva branduri renumite. Doar că fabricile sunt la capacitate maximă, și unele chiar refuză comenzi.
O fabrică din Iași lucrează cu branduri precum Assos sau Next. În ultimele șase luni, producţia a crescut cu 30%. Bucuroși de comenzi, managerii spun însă că firmele din străinătate au încercat să obţină aceleaşi costuri ca în China.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aurrelian Ciubotaru, manager companie: „Clienţii noştri se aşteaptă ca fluxul de producție să fie făcut în Europa, dar cu preţuri apropiate de cele din Asia. Ori asta este imposibil. Sunt dispuşi să plătească undeva la 10% mai mult, dar cu calitatea din România.”
Cristian Popescu, doctor în economie la Universitatea din Iaşi „Alexandru Ioan Cuza”: „China are probleme cu cu transportul, cu energia, nu pot onora comenzile la timp.”
În fabrica de confecţii din Caracal, 400 de muncitori lucrează la foc continuu ca să onoreze comenzile pentru firme din străinătate. Procesul de producţie este filmat, iar imaginile ajung la client în timp real. De când sunt probleme cu transportul din China spre Europa, comenzile au crescut cu 20-30 la sută, iar managerii caută forţă de muncă pentru a respecta termenele de livrare. Printre brandurile cu care lucrează se număra Massimo Dutti sau John Adams.
Gabriela Ion, director comercial fabrica confecţii: „Încercăm să nu refuzăm din oferte, dar pe măsura ce mai putem să cooptăm alți angajați, ne gândim să acceptăm cât mai multe comenzi”.
Nicoleta Păun, şef producţie fabrică confecţii: „Noi lucrăm aici în capacitate de 6.000 de piese pe zi . Nu avem capacitate cât vor ei să producem de la firme foarte mari.”
Şi o fabrică de genți din Alba Iulia a fost contactată de două firme celebre, dar deocamdată nu poate accepta cerea, pentru că ar mai avea nevoie de 100 de muncitori ca să facă față.
Andreea Oanță, CEO fabrică: „Criza forţei de muncă este cea care ne împiedică să dublăm aceste cifre şi să creştem produsul intern brut. Noi lucrăm în momentul de faţă pentru patru branduri, care sunt în top 5 mondial.”
Inclusiv fabricile mici sunt căutate.
Gabriela Caraiman, director companie: „Ne confruntăm cu situaţia în care nu putem să le onorăm pentru că nu avem capacităţi corespunzătoare din punctul de vedere al mărimii, nu avem forţa de muncă necesară şi nici materia primă.”
Potrivit estimărilor analiştilor economici, România, Ucraina, Republica Moldova şi Turcia au primit comenzi de zeci de milioane de euro doar pentru acest an, iar tendinţa va continua şi în 2022.