Producția de biogaz, o nouă oportunitate pentru fermieri. Trei vaci pot produce gazul de care o familie are nevoie într-un an
De anul viitor, vom produce energie electrică din gunoi de grajd, cu bani de la stat. Este anunţul făcut de Ministerul Mediului, care spune că sunt disponibile peste 20 de milioane de euro, fonduri care vor ajunge la ferme de bovine.
Acolo se vor construi staţii de biogaz, iar energie produsă, va fi folosită tot de ele. Şapte mari fermieri din ţară, au depus deja proiecte, şi speră să primească finanţare. Alții, au deja astfel de instalații.
La Gătaia, în judeţul Timiş, o fermă cu trei mii de vaci produce biogaz de 8 ani. Instalaţia a costat două milioane de euro, bani europeni şi resurse proprii.
Laurențiu Căprioru, managerul unei ferme: „Plugurile automatizate vin în capătul adăpostului, într-un canal colector de unde sunt transmise direct în stația de biogaz.”
Energia electrică ajunge în rețeaua națională, iar ferma primeşte în jur de 500 de lei pe megawat.
Laurențiu Căprioru: „În 24 de ore, se produc 24 de megawatti/oră. În momentul de față, ceea ce producem și consumăm.”
O instalaţie similară urmează să fie pusă în funcţiune şi la Universitatea de Ştiinţele Vieţii, din Timişoara, care are o mică fermă. Proiectul a fost plătit cu bani norvegieni, nerambursabili.
Teodor Vintilă, specialist în biotehnologie: „Vom vinde electricitate și apă caldă făcută din dejecțiile vacilor.”
Șapte ferme au primit finanțare în acest proiect
Șapte proiecte de la ferme din Iași, Timiș, Brașov, Caraș-Sverin, Olt și Prahova au fost depuse la Ministerul Mediului și așteaptă aprobarea. Sunt disponibile 21 de milioane de euro, în total, prin PNRR.
Statul va acoperi 90% din costuri, iar ferma restul. Însă un proiect nu poate costa mai mult de 3,74 milioane de euro.
Mircea Fechet, ministrul Agriculturii: „Eu sper să semnăm contractele de finanțare anul acesta, pentru ca beneficiarii să poată să implementeze proiectul.”
Specialiştii spun că potenţialul gunoiului de grajd este uriaş.
Teodor Vintilă, specialist în biotehnologie: „Trei vaci pot să producă atâtea dejecții cât să rezulte undeva la două mii de metri cubi de biogaz. Poate să fie transformat undeva la 3.700 de kilowati/ora/energie, care înseamnă consumul unei familii pe un an de zile”.
În prezent, Danemarca de pildă, își acoperă aproape jumătate din consumul din gaze naturale prin biogaz.