Procurorul general: Dosare precum cel al Revoluției sau al violențelor din 10 august vor fi afectate de OUG


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 15 Octombrie 2018 10:12
Categorie: Stiri actuale

Procurorul general al României Augustin Lazăr a tras un semnal de alarmă în privința situației care va apărea după ce Guvernul Dăncilă a adoptat ordonanța de urgență care modifică legile justiției.

Lazăr afirmă că toate marile dosare aflate pe rolul Parchetului General vor fi afectate, deoarece una dintre prevederile OUG pe legile justiției vizează eliminarea posibilității delegării procurorilor.

Întrebat de jurnaliști dacă vor fi afectate și dosare precum cel al Revoluției din 1989 sau cel al violențelor jandarmilor din 10 august, procurorul general a răspuns afirmativ.

Procurorul general Augustin Lazăr: ”Spre exemplu, în marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public și sunt foarte binecunoscute, spre exemplu cele aflate pe rolul secției parchetelor militare, au fost concentrate resursele umane, prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe.

Ei bine, în aceste situații vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate.

Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susține că dorim să fie finalizate, ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO.”

Reporter: Vă referiți la Dosarul Revoluției, la dosarul 10 august?

Augustin Lazăr: ”La toate dosarele care sunt pe rol.”

Prima victimă a noii OUG

Marieta Safta a demisionat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei.

Motivul demisiei ar fi faptul că, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, aceasta s-ar afla în afara legii, ea fiind detaşată la minister de la Curtea Constituţională.

Mesajul Parchetului General despre OUG

Duminică, Parchetul General a publicat un punct de vedere privind proiectul ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției în care s-a referit și la aspectul subliniat astăzi de procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Articolul VIII din proiectul de ordonanță de urgență, conform căruia, la data intrării în vigoare a ordonanței, procurorii care funcționează în cadrul P.Î.C.C.J., D.I.I.C.O.T. și D.N.A., precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora dacă indeplinesc condițiile prevăzute în noua formă a Legii nr. 303/2004 și a Legii nr. 304/2004, va conduce la înlăturarea unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constituție care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor.

Arătăm că, atât numirea cât și delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condițiilor legale în vigoare, iar nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilității procurorului, a principiului neretroactivității legii, a identității statutului juridic constitutional al judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește numirea și delegarea acestora și va conduce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T..” este mesajul publicat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO