Perchezitii facute de DNA in mai multe judete. Procurorii vizeaza contractele incheiate de primarii cu o firma de deratizare
Procurorii anticoruptie din Cluj Napoca efectueaza, miercuri, 32 de perchezitii in mai multe judete, intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, a anuntat DNA.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Printre judetele vizate de procurorii DNA se numara Salaj, Prahova, Cluj si Mures.
Procurorii DNA Cluj au cerut documente si de la Primaria Ploiesti in legatura cu dosarul in care se efectueaza cercetari cu privire la contracte cu firme de deratizare si dezinsectie. Potrivit unor surse din administraţia locala anchetatorii au cerut documente din perioada 2010 pana in prezent, intre care hotarari ale Consiliului local Ploiesti si contracte cu firma care presteaza in oras serviciile de deratizare. Primaria Ploiesti are contract in acest sens cu firma SC Coral Impex SRL.
Dorin Florea: Primaria Targu Mures a pus la dispozitia DNA documentele legate de Coral Impex Ploiesti
Primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, a declarat ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat miercuri o serie de documente legate de o firma de dezinsectie si deratizare din Ploiesti, SC Coral Impex SRL.
"A fost un control care se exercita in mai multe locuri. Aceasta societate lucreaza pentru Primaria Targu Mures de vreo 10 ani, nu am avut niciun fel de problema, nu au fost niciun fel de sesizari legate de acest lucru. Primaria trebuie sa fie transparenta si sa puna la dispozitie documentele astfel incat verificarile sa isi urmeze cursul. Societatea are sediul prin Ploiesti si face dezinsectie. Sunt 10 ani de atunci, am intrebat la Directia Economica daca au fost vreodata probleme sau daca Curtea de Conturi a avut vreo observatie si mi s-a raspuns ca nu. Ildiko Kagan (sefa Serviciului de Control Activitati Edilitare din cadrul Primariei Targu Mures, n.r.) e cea care a raspuns de acest proiect. Aceasta este practica, verifica documentele, trag linie si stabilesc. E normal, daca vrei sa faci o investigatie, sa verifici si documente. Au cerut documente care s-au pus la dispozitia DNA, unele sunt la primarie, unele sunt la sediul serviciului pe care il conduce Kagan", a aratat Dorin Florea.
Surse din cadrul DNA au precizat ca miercuri, la prima ora a diminetii a avut loc o descindere si la locuinta sefa Serviciului de Control Activitati Edilitare din cadrul Primariei Targu Mures, Ildiko Kagan.
Procurorii anticoruptie din Cluj-Napoca au efectuat miercuri 32 de perchezitii in mai multe judete, intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, a anuntat DNA.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de DNA, faptele ar fi fost comise in perioada 2013-2015.
"In cursul zilei de 7 octombrie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 32 de locatii situate in judetele Cluj, Alba, Salaj, Sibiu, Mures si Prahova, din care cinci sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice", se precizeaza in comunicat.
Control DNA la Directia Corp Control din Primaria Zalau
DNA efectueaza un control la Directia Corp Control din Primaria Municipiului Zalau, informeaza unui comunicat al primariei. Procurorii anticoruptie vizeaza contractul de prestare a serviciului de deratizare, dezinsectie si dezinfectie de catre operatorul SC Coral Impex SRL.
Reprezentantii Primariei Zalau informeaza ca acel contract de prestare a serviciului de deratizare, vizat de controlul DNA la primarie, este incheiat prin licitatie publica deschisa, in 2012, pentru o perioada opt ani.
"Contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare - activitatea de deratizare, dezinsectie si dezinfectie a fost incheiat in 2012, pe o perioada de opt ani. Prestarea serviciului se face in baza unor tarife precizate in contract, asa cum au rezultat din licitatia publica deschisa. Valoarea estimata a contractului, pentru o perioada de opt ani, a fost de opt milioane de lei, fara TVA", a precizat Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau.
Verificari ale DNA la sediul Primariei Cluj-Napoca
Potrivit purtatorului de cuvant al primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, citata de Agerpres, DNA Cluj a solicitat sa i se puna la dispozitie, spre verificare, copii dupa hotarari ale Consiliului Local, precum si contracte de prestari servicii.
De asemenea, procurorii vor sa verifice si contracte de sponsorizare care au fost incheiate intre primarie si firma SC Coral Impex (n.r. - care se ocupa de servicii de deratizare si dezinsectie).
Actiunea echipei DNA la Primaria Cluj-Napoca vizeaza activitatea unor functionari suspectati de fapte de coruptie, a explicat, miercuri, primarul Emil Boc, adaugand ca acest lucru ar reiesi chiar din solicitarea adresata de DNA primariei.
"Se precizeaza in acest document ca este vorba de suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de coruptie savarsite de catre functionari ai administratiei publice locale. Asta e ceea ce am primit. Mai multe date nu am", a spus Boc.
O echipa a DNA, Serviciul Teritorial Cluj, efectueaza verificari ale documentelor care privesc relatia contractuala dintre municipalitate si firma SC Coral Impex, care presteaza servicii de deratizare-dezinsectie in oras. Intrebat fiind daca prelungirea contractului cu SC Coral Impex s-a facut, in 2010, legal, primarul Emil Boc a spus ca, desi nu el era atunci edil al orasului, nu are motive sa creada ca nu s-a respectat legea.
"Nu am fost aici in 2010, dar, daca nu era legal, nu se putea prelungi, pentru ca a fost prin Consiliu Local, cu toate procedurile aferente. Nu am avut niciun fel de sesizare de problema pe parcursul anilor ca acel contract ar fi avut vreo problema. Dar din cate vad eu aici este o chestiune care tine de suspiciuni de fapte de coruptie savarsite de anumiti functionari ai administratiei publice locale. Nu stiu la ce anume se refera dar aceste suspiciuni exista si acestea se cerceteaza", a declarat primarul.
El a adaugat si ca, in baza ordonantei emise de DNA Cluj, de Serviciul Teritorial, s-a solicitat Primariei sa predea mai multe documente legate de contractul cu firma SC Coral Impex SRL. Este vorba de Hotararea de Consiliu local din 2006, de Hotararea de prelungire a contractului din 2010 si de dosarele care vizeaza platile dispuse, procesele verbale de verificare a lucrarilor, receptia zilnica si finala, situatiile privind raportarile aferente, inscrisurile privind continutul imobilelor si suprafetele care fac obiectul actiunii de dezinsectie-deratizare si contractele de sponsorizare intre Coral Impex si primaria municipiului Cluj-Napoca.
Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, acordul-cadru pentru prestarea activitatilor de dezinsectie si deratizare pe domeniul public in municipiul Cluj-Napoca a fost stabilit in urma unei licitatii publice in anul 2006.
Ulterior, in 2010, contractul a fost prelungit, fara licitatie, din initiativa primarului. "In urma licitatiei, aceasta societate a fost desemnata castigatoare si s-a semnat un acord cadru pe o durata de patru ani. La data de 14 decembrie 2010, Consiliul local Cluj-Napoca a adoptat o hotarare prin care prelungesc aceste contracte de prestari servicii pentru o perioada de sapte ani si sapte luni, in relatie contractuala cu aceeasi societate comerciala, care presteaza aceste activitati in standarde pe care noi le consideram foarte ridicate", a declarat Oana Buzatu.
Hotararea de Consiliu local votata in 2010 a vizat ca intrarea in vigoare efectiva a prelungirii sa se faca in data de 12.07.2011, pentru o perioada urmatoare de sapte ani si sapte luni. Oana Buzatu a mai explicat ca acest acord-cadru prevede preturi unitare pe tipuri de servicii prestate.
'Exista o valoare minima sub care nu putem consuma servicii, respectiv o valoare maxima pe care nu o putem depasi pe durata valabilitatii contractului. In functie de nevoi, primaria a solicitat pe baza de comenzi anumite tipuri de servicii, in anumite cantitati pe parcursul intregului contract", a spus purtatorul de cuvant.
Perchezitii DNA la primaria Alba Iulia
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat miercuri, in urma perchezitiilor DNA care au avut loc la sediul institutiei, legate de activitatea societatii care presteaza servicii de deratizare si dezinsectie in oras, ca nu are "emotii" legate de ancheta si ca, din punctul sau de vedere, totul este legal in privinta acestui contract.
"La noi totul este legal si o sa vedeti lucrul acesta in urma anchetei", a sustinut primarul municipiului Alba Iulia.
Mircea Hava a mai spus ca nu are emotii in privinta anchetei derulate de catre DNA cu privire la contractul incheiat intre Primaria Alba Iulia si societatea Coral Impex. "Nu, nu am nicio emotie," a afirmat edilul, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor.
Ulterior, primarul a spus ca singura emotie pe care ar putea sa o aiba legata de activitatea primariei este aceea ca functionarul public care se ocupa de contract "sa nu fi facut vreo magarie".
"Nu stiu, nu cred, nu am dovezi. Asta e singura emotie pe care as putea sa o am legata de activitatea primariei, ca un functionar public a facut vreo fapta anormala. Atat", a mai spus Hava.
Edilul a mentionat ca procurorii DNA au venit miercuri dimineata cu mandat de perchezitie pentru un birou din Primarie in care lucreaza functionarul public care se ocupa de contractul de deratizare si dezinsectie, aflat in operare, cu firma Coral Impex din Ploiesti.