Procurorii cer condamnarea lui Dan Şova la închisoare pentru trafic de influenţă
Procurorii au cerut condamnarea lui Dan Şova la închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, confiscarea sumei de 100.000 de euro şi menţinerea sechestrului asigurator.
Pronunţarea în acest dosar a fost amânată pentru 25 septembrie.
Din complet a făcut parte şi judecătoarea Ana Maria Dascălu, a cărei retragere din dosarele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ca urmare a pensionării, a determinat reluarea judecării acestora.
Alegeri 2024
06:58
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele
06:55
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. Bucureștenii răspund la 3 întrebări care să schimbe viitorul Capitalei
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
Ca argument în favoarea condamnării pentru trafic de influenţă, procurorul a spus că Şova a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la denunţătoarea în acest dosar, în schimbul intervenţiei sale pe lângă directorul general Mihai Bălan pentru încheierea unui contract de asistenţă juridică cu casa de avocatură a denunţătoarei.
Şova a primit în total suma de 100.000 de euro.
Procurorul a apreciat că traficul de influenţă este "o infracţiune cu consumare anticipată şi instantanee" şi că apărările formulate de Şova sunt infirmate de probe. Procurorul a consemnat că Şova susţine că s-a întâlnit o singură dată cu Bălan, în timp ce acesta susţine că au existat două întâlniri, iar martorii propuşi de Dan Şova sunt martori care l-au deservit ca şoferi, depoziţiile nefiind relevante.
"Inculpatul a beneficiat de plăţi lunare până în iulie 2014. Infracţiunea s-a consumat în 2011, dar s-a epuizat în 2014. Inculpatul nu a contestat încheierea contractelor dar susţine că au fost respectate dispoziţiile legale. A confirmat însă că nu au avut aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor. Apreciem că această conduită a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal", a spus procurorul, apreciind că aceste elemente impun condamnarea lui Şova la închisoare pentru trafic de influenţă şi pedeapsă complementară.
Din pedeapsa principală va fi scăzută perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu.
Procurorul a mai cerut confiscarea specială a sumei de 100.000 euro şi menţinerea sechestrului asigurător.
În cazul fostului director general al CET Govora, Mihai Bălan, procurorii au cerut condamnarea pentru abuz în serviciu şi obligarea la plata a 1,3 milioane de lei despăgubiri civile către CET Govora.
Dan Şova, la instanţă: Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit
Dan Şova a declarat marţi, la instanţa supremă, la ultimul termen în dosarul CET Govora, în care procurorii au cerut condamnarea sa la închisoare pentru trafic de influenţă, că acest dosar a fost pentru el una dintre cele mai dure lecţii de viaţă, că i-au fost distruse definitiv cariera şi viaţa, că trăieşte o consternare perpetuă şi că probabil va scrie o carte despre această perioadă.
"Pentru mine acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecţii de viaţă. am văzut care este în România statutul unui om acuzat. Am trăit o excludere din societate din 2015", a spus Şova în faţa instanţei, adăugând că, dacă ar fi comis fapta, "ar fi existat căi mult mai uşoare care se puteau rezolva cu procedura penală încă de la parchet".
El a susţinut că nu a ales procedura uşoară pentru că nu a comis fapta.
"Aceste acuzaţii nefondate mi-au distrus viaţa şi cariera definitiv pentru că suspiciunea care planează asupra mea e insurmontabilă în actuala societate. Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă cu privire la toată această desfăşurare de forţe. Nu sunt avocat de penal dar stiu să mă uit pe un dosar.
Cum e posibil să mergi în instanţă cu un astfel de dosar? Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani. Toată nedreptatea, tot nejuridicul", a adăugat Şova, potrivt News.ro.
Dosarul CET Govora
Dan Şova a fost trimis în judecată în luna ianuarie în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.
Alături de Şova a fost judecat şi fostul director general al CET Govora, Mihai Bălan, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Procurorii notează în rechizitoriu că, în urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective.
DNA mai arată că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.