Procurori: O pacienta a incercat sa se sinucida dupa ce a fost tratata experimental de medicul psihiatru Podea
O pacienta tratata cu medicamente experimentale de medicul psihiatru Delia Podea si-a fracturat coloana vertebrala dupa ce a incercat sa se sinucida, sustin procurorii in rechizitoriul prin care au trimis-o in judecata pe Podea.
Anchetatorii sustin ca Delia Podea efectua studii clinice fara consimtamantul subiectilor si a consemnat in documentele intocmite falsuri referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia. Procurorii arata ca, pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamantul participarii la studiu, Podea Delia actiona in doua modalitati: fie prezenta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, fie contrafacea sau cerea unor medici rezidenti sa contrafaca semnatura, relateaza news.ro.
"De exemplu, in cursul lunii septembrie 2015, la solicitarea investigatorului principal Podea Delia, un medic rezident a obtinut semnatura unei paciente pe foaia de consimtamant pentru introducerea intr-un studiu experimental, sub pretextul semnarii acordului pentru prelevarea de probe biologice si efectuarea de analize ECG. Ca urmare a inrautatirii starii de sanatate a pacientei, in contextul aplicarii tratamentului experimental, mama acesteia a solicitat lamuriri privind documentele semnate de pacient[. In acest context, Podea Delia a instruit medicul rezident sa contrafaca semnatura pacientei pe o foaie de consimtamant pentru internarea in spital si sa prezinte documentul ca fiind cel semnat initial de pacienta”, se arata in rechizitoriu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Procurorii mai sustin ca in acelasi studiu a fost inclusa si o alta pacient[, iar pentru obtinerea semnaturii acesteia pe foaia de consimtamant, Delia Podea a instruit un medic rezident sa solicite semnarea documentului de catre una dintre infirmiere in situatia in care pacienta sau apartinatorii acesteia refuza sa semneze. O alta acuzatie a procurorilor este aceea ca medicul, pentru a asigura numarul de pacienti prevazut in protocoale, si pentru care primea bani, includea in studii si pacienti care nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental.
"La indicatiile acesteia, medicii rezidenti si asistentele medicale au consemnat in foile de observatie simptomele necesare includerii in studiu, omitand total sau partial consemnarea simptomelor reale. Astfel, in cadrul unui studiu derulat in anul 2014, a fost inclusa si o pacienta care la data internarii prezenta un comportament halucinator-delirant si care, in opinia celor care au consultat-o, (medicii psihiatrii si psihologi) nu se incadra in conditiile de studiu (schizofrenie), necesitand administrarea de medicamentatie antipsihotica. Imediat a fost informata Delia Podea, care a dispus continuarea tratamentului experimental. La scurt timp, in incinta Sectiei de psihiatrie pacienta a avut o tentativa de suicid, soldata cu paralizie permanenta, datorata unei fracturi la nivelul coloanei vertebrale”, sustin procurorii.
Intr-un alt caz, al unei paciente internate de urgenta cu diagnostic initial "psihoza postpartum”- psihoza dupa nastere, Delia Podea a dispus intocmirea unei noi foi de observatie cu diagnosticul "tulburare psihotica acuta”, fapt ce a permis incadrarea bolnavei in studiul pentru care medicul primea bani de la firmele de medicamente. Anchetatorii mai sustin ca au existat cinci situatii in care, pe fondul administrarii medicamentatiei experimentale, starea de sanatate a subiectilor s-a inrautatit semnificativ. "Potrivit dispozitiilor lui Podea Delia, la externare, pacientilor inrolati in studiu li s-au intocmit doua seturi de documente: unele reale, care consemneaza includerea in studiu, diagnosticul si tratamentul experimental administrat si altele contrafacute care au fost inmanate pacientului si care prevad administrarea unui tratament clasic, fara a se mentiona includerea pacientului in studiu. Prin modalitatile descrise, Podea Delia a urmarit includerea in studii a unui numar cat mai mare de pacienti si efectuarea chiar fictiva a cat mai multe vizite, scopul final fiind acela de a incasa sume mai mari din partea sponsorilor”, se mai arata in documentul trimis instantei.
Procurorii mai sustin ca testarile pe oameni se fac dupa ce, intr-o prima faza, cercetarea noilor produse se desfasoara in laboratoare si eventual pe animale. Apoi studiile sunt continuate pe voluntari, oameni sanatosi, pentru ca, in final, noile molecule sa fie testate pe pacientii cu boala pentru care a fost realizat medicamentul respectiv. "Prima etapa a cercetarii poate dura ani si nu toate proiectele initiale ajung la etapa studiilor cu oameni. Urmatoarea etapa este un studiu de faza I, in care noul tratament este testat pe un grup restrans de oameni pentru a determina un interval sigur al dozajului si felul in care tratamentul este procesat in organism. Initial, subiectii sunt persoane sanatoase, care se ofera voluntar pentru inrolarea in studiu. Aceste persoane sunt remunerate pentru participarea la studiu. In faza II, tratamentul studiat este oferit pacientilor cu boala careia i se adreseaza noua terapie - pentru evaluarea sigurantei (si stabilirea efectelor secundare). Faza III implica un numar mult mai mare de participanti, chiar peste 1.000, pentru a confirma eficienta si siguranta, a supraveghea orice efecte secundare si uneori a compara studiul tratamentului cu alte tratamente comune”, se mai arata in rechizitoriu.
In continuare, procurorii au facut o analiza din punct de vedere legal a "recunostintelor" primite de medicii din Romania. "Chiar daca se admite existenta unui drept al medicului de a primi plati suplimentare sau donatii, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare ori donatii, cu respectarea legii, este evident ca «respectarea legii» se refera atat la respectarea legii de catre pacient, cat si la respectarea legii de angajatii unitatii, atunci cand, pe de o parte, pacientul ofera plati suplimentare sau donatii, iar, pe de alta parte, angajatii unitatii medicale primesc aceste plati suplimentare sau donatii. Este posibil ca pacientul sa ofere plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii (imprejurare care poate fi de natura sa excluda orice raspundere penala), insa primirea acestora sa nu se faca de catre angajati cu respectarea legii deoarece chiar legea interzice primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma”, arata, in concluzie, anchetatorii.
Pe parcursul cercetarilor, procurorii au stabilit faptul ca medicii rezidenti, pe parcursul anilor de rezidentiat, au fost obligati prin intimidare, constrangere si amenintari sa execute exclusiv sarcinile impuse de Delia Podea, singura care diagnostica pacientii, modifica in foile de observatie cele mentionate de medicii rezidenti si avea obiligatia de a lua consimtamintele informate ale acestora.
Pe latura civila, sponsorii unui studiu la care au participat pacientii Deliei Podea au comunicat faptul ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 279.944 de euro, reprezentand contravaloarea prejudiciului suferit de sponsor ca urmare a activitatii infractionale desfasurate de medicul Delia Podea si au solicitat introducerea in cauza ca parte responsabila civilmente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad in vederea obligarii la plata in solidar cu medicul a prejudiciului cauzat.
In adresa de constituire de parte civila, s-a precizat faptul ca sponsorul a achitat medicului Delia Podea, prin intermediul unor firme de monitorizare, suma de 179.944 de euro pentru doua studii.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca urmare a comiterii infractiunilor a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra urmatoarelor bunuri mobile si imobile:
- 22 de tablouri si o sculptura, individualizate prin procesul verbal de predare primire, bunuri in valoare de aproximativ 91.400 de euro.
- Teren intravilan din comuna Tudor Vladimirescu, jud. Arad, in suprafata de 603 mp.
- Imobil situat in municipiul Arad, compus din teren si casa de locuit, (…)
- Teren intravilan situat in comuna Livada, judetul Arad, in suprafata de 600 mp.
- 21.150 lei, 4.400 euro, 1.081 USD si 645 GBP ridicati cu ocazia perchezitiilor domiciliare.
- Indisponibilizarea sumelor de bani din conturile bancare, respectiv 71.306 lei, 111.635 euro, 140.468 USD
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au deferit-o justitiei, joi, in stare de arest preventiv, pe Marina Delia Podea, medic primar psihiatru, profesor universitar al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis” din Arad.
Aceasta este acuzata de 10 fapte de abuz in serviciu in forma continuata, opt de fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata, 45 de fals intelectual in forma continuata, 53 de uz de fals, 23 de luare de mita in forma continuata, doua de abuz in serviciu in forma continuata si alte sapte de fals intelectual in forma continuata. Insumat, cadrul medical ar fi comis 148 de fapte. Alaturi de medicul Podea va fi judecata, in stare de libertate, Claudia Haiduc, pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la fals intelectual in forma continuata.