"Priveghi" la case de patrimoniu. Investitorii asteapta sa cada zidurile pentru a valorifica terenul
De zeci de ani ne batem joc de istoria noastra si de casele de patrimoniu. Cele mai multe case nationalizate au ajuns pe mana intermediarilor, care le lasa sa ajunga ruine.
Piata imobiliara a inghetat, iar cumparatorii, care ar fi putut sa investeasca in renovarea lor au disparut. Sunt insa si multe cazuri in care terenurile sunt mai valoroase decat constructiile, asa ca investitorii asteapta sa cada zidurile.
Bucurestiul este "plin de oferte" pentru cei care vaneaza case parasite.
Aceasta vila frumoasa, de patrimoniu este situata in centrul Bucurestiului, la numai 100 de metri de Casa Poporului. Din pacate este lasata de izbeliste. Aici s-au aciuat 30 de oameni. Nimeni dintre ei nu stie cine este adevaratul proprietar.
Asta nu inseamna ca atunci cand proprietarul este cunoscut casa e automat salvata.
Academia de Studii Economice recunoaşte că este in proces de cumpararea a acestei case vechi din imediata sa apropiere. Deocamdata conducerea institutiei nu spune cati bani a dat pe vila, dar si ce ar putea sa face din aceasta cladire.
Ar putea aplica reteta acestor case din care s-a pastrat doar fatada, iar in interior s-a construit un bloc din sticla si beton. O metoda pe care nu o apreciaza insa toata lumea.
Putinii turisti straini pe care ii gasim pe strazile noastre ne sfatuiesc sa ne schimbam atitudinea.
Cei din Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor ne explica de ce multe cladiri de patrimoniu au ajuns in aceasta stare.
"Unii s-au grabit sa le cumpere sub forma de dosare. Cand le-au primit nu au avut ce sa faca cu ele si nu au gasit cumparatori" spune George Baesu, presedinte ANRP.
In zona centrala a Bucurestiului exista 18 mii de locuinte de patrimoniu. 90 la suta dintre ele au fost deja restituite, cele mai multe catre intermediari. Aceasta statistica nu se vede si pe strazi, unde 2000 de cladiri au fost demolate in ultimii 5 ani ori sunt gata sa cada.