Printul Paul cere in instanta 57.370 de metri patrati din fosta Ferma Regala Baneasa si despagubiri

Regele Mihai si Printul Paul

Printul Paul a dat in judecata Ministerul Transporturilor, Ministerul Sanatatii, cerand restituirea a 57.370 de metri patrati din fosta Ferma Regala Baneasa si plata unor despagubiri pentru 25.642,96 metri patrati din aceeasi proprietate.

 

Printul Paul a deschis trei procese la Tribunalul Bucuresti, pentru restituirea unei parti dintr-un teren situat in Sectorul 1 Bucuresti, pe care a fost Ferma Regala Baneasa, si acordarea unor despagubiri pentru o parte din aceeasi proprietate.

Astfel, Printul Paul a cerut instantei obligarea Regiei Autonome Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA si Ministerului Transporturilor la restituirea in natura a suprafetei de 28.780 de metri patrati si obligarea Ministerului Sanatatii si Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino" la restituirea in natura a 28.590 de metri patrati din imobilul de 268.764 metri patrati, cunoscut ca Ferma Regala Baneasa.

De asemenea, Printul Paul a solicitat, in situatia in care restituirea terenurilor in natura nu este posibila, obligarea paratilor la acordarea unor imobile de aceeasi valoare in compensare sau acordarea de masuri reparatorii.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Desi notificarea a fost depusa in termen legal si a fost insotita de inscrisuri care demonstreaza calitatea Regelui Carol al II-lea de proprietar al imobilului cunoscuta ca Ferma Regala Baneasa, precum si calitatea subsemnatului de persoana indreptatita la restituire, aceasta nu a fost solutionata nici pana in prezent de catre parati", a aratat Printul Paul in actiunea prin care solicita restituirea proprietatii de la ROMATSA si Ministerul Transporturilor.

De asemenea, el a solicitat Tribunalului Bucuresti obligarea Institutului de Cercetare- Dezvoltare pentru Protectia Plantelor (ICDPP) Bucuresti la emiterea dispozitiei de acordare de masuri reparatorii prin echivalent pentru 25.642,96 metri patrati din suprafata de 204.460,379 metri patrati.
Potrivit plangerilor adresate instantei, Printul Paul a cerut in 2002, in baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, restituirea in natura a Fermei Regale Baneasa sau a echivalentului evaluat provizoriu la 2,1 milioane de dolari. Municipiul Bucuresti, prin primar, si-a declinat competenta catre mai multe institutii ale statului care detineau diferite parti din proprietate.

"Consiliul de Administratie al ICDPP a constatat ca subsemnatul am calitate de persoana indreptatita conform Legii 10/2001 in calitate de succesor in linie directa (nepot de fiu) al fostului proprietar, Regele Carol al II-lea, precum si in baza drepturilor succesorale dobandite de la doamna Monique Urdarianu", a mai aratat Printul Paul in plangerea depusa in dosarul prin care a chemat in judecata ICDPP.

El a mentionat ca reprezentantii ICDPP au constatat, printr-o decizie din 26 septembrie 2008, ca imobilul cunoscut ca fosta Ferma Regala Baneasa a fost proprietatea lui Carol al II-lea si ca aceasta a trecut abuziv in proprietatea statului, in baza Decretului nr 38/27 mai 1948 al Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romania privind intrarea in proprietatea statului a bunurilor Regelui Mihai si a membrilor familiei regale, precum si in baza Decretului nr. 905 al Consiliului de Ministri din 19 iunie 1948.

Prin acelasi act, reprezentantii institutiei au decis sa-i restituie Printului Paul 170.924, 975 metri patrati, in natura, din 204.740 metri patrati, insa au respins cererea de restituire in natura a suprafetei de 25.642,96 metri patrati, pentru ca pe suprafata respectiva se aflau cladiri necesare desfasurarii activitatii de cercetare, urmand sa analizeze variantele permise de Legea 10/2001, de acordare a masurilor reparatorii prin echivalent. Intrucat in acest sens nu a mai fost luata o decizie, Printul Paul s-a adresat instantei.  Dosarele au fost inregistrate la Tribunalul Bucuresti la jumatatea lunii iunie, dar pana in prezent nu au fost stabilite primele termene de judecata.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Istoria Romaniei, rescrisa de judecatori: Printul Paul, membru al Casei Regale. Miza deciziei,uriasa
Istoria Romaniei, rescrisa de judecatori: Printul Paul, membru al Casei Regale. Miza deciziei,uriasa

Dupa decizia Curtii Supreme de a-l considera membru al Casei Regale a Romaniei, Printul Paul a declarat pentru StirileProTV ca va urma procesul recunoasterii dinastice si ca adevarul trebuie sa iasa la iveala.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.