Printul Paul cere in instanta 57.370 de metri patrati din fosta Ferma Regala Baneasa si despagubiri
Printul Paul a dat in judecata Ministerul Transporturilor, Ministerul Sanatatii, cerand restituirea a 57.370 de metri patrati din fosta Ferma Regala Baneasa si plata unor despagubiri pentru 25.642,96 metri patrati din aceeasi proprietate.
Printul Paul a deschis trei procese la Tribunalul Bucuresti, pentru restituirea unei parti dintr-un teren situat in Sectorul 1 Bucuresti, pe care a fost Ferma Regala Baneasa, si acordarea unor despagubiri pentru o parte din aceeasi proprietate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, Printul Paul a cerut instantei obligarea Regiei Autonome Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA si Ministerului Transporturilor la restituirea in natura a suprafetei de 28.780 de metri patrati si obligarea Ministerului Sanatatii si Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino" la restituirea in natura a 28.590 de metri patrati din imobilul de 268.764 metri patrati, cunoscut ca Ferma Regala Baneasa.
De asemenea, Printul Paul a solicitat, in situatia in care restituirea terenurilor in natura nu este posibila, obligarea paratilor la acordarea unor imobile de aceeasi valoare in compensare sau acordarea de masuri reparatorii.
"Desi notificarea a fost depusa in termen legal si a fost insotita de inscrisuri care demonstreaza calitatea Regelui Carol al II-lea de proprietar al imobilului cunoscuta ca Ferma Regala Baneasa, precum si calitatea subsemnatului de persoana indreptatita la restituire, aceasta nu a fost solutionata nici pana in prezent de catre parati", a aratat Printul Paul in actiunea prin care solicita restituirea proprietatii de la ROMATSA si Ministerul Transporturilor.
De asemenea, el a solicitat Tribunalului Bucuresti obligarea Institutului de Cercetare- Dezvoltare pentru Protectia Plantelor (ICDPP) Bucuresti la emiterea dispozitiei de acordare de masuri reparatorii prin echivalent pentru 25.642,96 metri patrati din suprafata de 204.460,379 metri patrati.
Potrivit plangerilor adresate instantei, Printul Paul a cerut in 2002, in baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, restituirea in natura a Fermei Regale Baneasa sau a echivalentului evaluat provizoriu la 2,1 milioane de dolari. Municipiul Bucuresti, prin primar, si-a declinat competenta catre mai multe institutii ale statului care detineau diferite parti din proprietate.
"Consiliul de Administratie al ICDPP a constatat ca subsemnatul am calitate de persoana indreptatita conform Legii 10/2001 in calitate de succesor in linie directa (nepot de fiu) al fostului proprietar, Regele Carol al II-lea, precum si in baza drepturilor succesorale dobandite de la doamna Monique Urdarianu", a mai aratat Printul Paul in plangerea depusa in dosarul prin care a chemat in judecata ICDPP.
El a mentionat ca reprezentantii ICDPP au constatat, printr-o decizie din 26 septembrie 2008, ca imobilul cunoscut ca fosta Ferma Regala Baneasa a fost proprietatea lui Carol al II-lea si ca aceasta a trecut abuziv in proprietatea statului, in baza Decretului nr 38/27 mai 1948 al Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romania privind intrarea in proprietatea statului a bunurilor Regelui Mihai si a membrilor familiei regale, precum si in baza Decretului nr. 905 al Consiliului de Ministri din 19 iunie 1948.
Prin acelasi act, reprezentantii institutiei au decis sa-i restituie Printului Paul 170.924, 975 metri patrati, in natura, din 204.740 metri patrati, insa au respins cererea de restituire in natura a suprafetei de 25.642,96 metri patrati, pentru ca pe suprafata respectiva se aflau cladiri necesare desfasurarii activitatii de cercetare, urmand sa analizeze variantele permise de Legea 10/2001, de acordare a masurilor reparatorii prin echivalent. Intrucat in acest sens nu a mai fost luata o decizie, Printul Paul s-a adresat instantei. Dosarele au fost inregistrate la Tribunalul Bucuresti la jumatatea lunii iunie, dar pana in prezent nu au fost stabilite primele termene de judecata.
Sursa: Mediafax
Etichete: ministerul sanatatii, proces, printul paul, ministerul transporturilor,
Dată publicare:
13-07-2013 17:10