Printul Paul, atac la Castelul Peles al Regelui Mihai. Care e miza razboiului dintre cele doua parti

Ultima actualizare: 25-10-2013 06:54

Printul Paul de Romania vrea doua treimi din Castelul Peles. El considera ca pretentia sa este justificata, dupa ce justitia i-a recunoscut oficial calitatea de succesor al Regelui Carol al XX-lea.

Total nefondat, spun reprezentantii Casei Regale, care atrag atentia ca majestatea sa Regele Mihai a primit in dar Pelesul de la Regele Ferdinand, iar constructia nu face parte din averea Casei Regale.

Printul Paul de Romania a fost recunoscut oficial ca nepot al regelui Carol al XX-lea, dupa ani buni de procese. A si revendicat multe dintre proprietatile si averile Casei Regale, dar acum ravneste la cea mai importanta proprietate: Castelul Peles.

Acesta a fost construit in 1874 si, dupa abdicarea Regelui Mihai in 30 decembrie 1947, a fost nationalizat de statul comunist. De sase ani a reintrat in patrimoniul Regelui Mihai, dar este administrat de Ministerul Culturii si deschis pentru turisti.

Casei Regala a Romaniei nu l-a recunoscut niciodata pe printul Paul ca succesor al regelui Carol al Doilea, deoarece casatoria bunicului sau cu Ioana Zizi Lambrino, in 1918, a fost anulata de Tribunalul Ilfov.

Si totusi, instanta suprema i-a dat castig de cauza fiului printului Carol Mircea.

Avocatul Majestatii Sale, Regele Mihai, sustine ca Paul de Romania nu poate emite decat pretentii limitate.

Mai exact, Printul Paul nu ar avea drepturi de proprietate asupra bunurilor care i-au fost lasate mostenire direct Regelui Mihai - cum ar fi domeniul Sinaia sau Castelul Peles - si nici bunuri care au apartinut la comun Casei Regale. Toate aceste interdictii ar fi sustinute de testamentul regelui Ferdinand, in care este scris:

"Anulez dispozitia prin care lasam fiului meu Carol hotararea de a cuprinde in partea sa de mostenire intreaga mosie Sinaia - Predeal impreuna cu Castelul Peles".

Printul Paul sustine insa ca acest codicil ar fi fost anulat de Carol al XX-lea cand a revenit pe tron si, potrivit Codului Napoleonic, averea Casei Regale ar trebui impartita in trei:

Miza razboiului dintre Printul Paul de Romania si Familia Regala ramane insa averea care a apartinut regilor Romaniei. Pe lista bunurilor nationalizate in 27 mai 1948 ca urmare a abdicarii Regelui Mihai se regasesc:

16 mii de hectare de terenuri agricole situate in imprejurimile Bucurestilor, pe Valea Prahovei sau in Baragan. La acestea se adauga zeci de masini, camioane si chiar autocare folosite pentru exploatarea acestor ferme agricole, dar si terenuri forestiere: aproape 140 de mii de hectare.

Extrem de valoroase ar fi si vechile palate si castele, 12 la numar, intre care de departe cele mai importante sunt Castelul Peles, dar si Palatele Cotroceni si Snagov.

In proprietatea familiei regale au fost ani la randul si vile dar si cladiri in orase si sate - peste o suta la numar - , doua biserici, dar si 15 cabane si case de vanatoare.

Pana acum, Regele Mihai a primit Pelesul si domeniul de la Savarsin, plus 17 hectare de padure pe Valea Prahovei, iar Printului Paul i-au fost retrocedate in calitate de mostenitor al Elenei Lupescu  cateva terenuri.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO