Primul serviciu de voluntariat din Romania care salveaza vieti. Initiativa laudabila a unor studenti din Galati
Studentii de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati si-au facut propriul serviciu de interventie medicala de prim-ajutor.
Ei au inaugurat luni al doilea punct din campusul studentesc si au prezentat si noile autospeciale, primite si echipate din sponsorizari. Este primul serviciu de acest tip din Romania, in care activeaza voluntar studenti de la medicina, dar si de la alte facultati, elevi de la scolile postliceale, medici, pompieri si politisti.
De un an de zile, voluntarii au intervenit la aproape patru sute de cazuri, in campusul studentesc Alexandru Ioan Cuza.
Voluntar: "Cele mai multe cazuri au fost lipotimii, iar cele mai importante au fost doua accidente rutiere, in fata caminului C, in care colegii mei au acordat primul-ajutor, pana la sosirea ajutoarelor specializate."
Voluntara: "Lipotimii, fete carora li s-a facut rau, nu au mancat, probabil din cauza dietelor - clasicele diete."
Bogdan Rodeanu, director Directia Cantine-Camine: "De la deschiderea punctului de prim-ajutor in zona campusului studentesc numarul de interventii ale serviciului judetean de ambulanta s-a redus cu peste nouazeci la suta, ceea ce inseamna economii importante."
De luni, voluntarii vor putea sa intervina si in sprijinul angajatilor universitatii, sau al studentilor care au nevoie de ajutor in afara campusului. Numarul celor care vor sa faca pro-bono acest lucru a crescut spectaculos in ultimul an, de cand a fost infiintat serviciul.
Radu Murea, coordonator UVSAR Galati: "Avem trei sute de voluntari activi, cu curs de suport vital de baza. Acestia deservesc ambele puncte de prim-ajutor. Avem si doi medici, tot voluntari, asistenti medicali, tot voluntari si ambulantieri - care opereaza autospecialele."
La Universitatea Dunarea de Jos din Galati invata aproximativ 12 mii de studenti. Lor li se adauga si peste 1.500 de angajati ai facultatilor.