Primul cazinou din România va fi reabilitat, după ce a fost ținut ani la rând în paragină
Primul cazinou construit în România va fi reabilitat după 28 de ani în care a fost lăsat în ruină. Clasificat drept monument istoric, vestitul cazino din Vatra Dornei era foarte cunoscut în secolul trecut.
Proprietarul, Arhiepiscopia Sucevei şi Radauților, a accesat, în sfârşit, fonduri europene pentru reparaţii şi a semnat contractul de finanţare cu primăria locală.
Cazinoul din Vatră Dornei a fost construit între anii 1896 şi 1898, cu ajutorul lui Franz Joseph, împăratul Austriei, pentru turiştii veniţi la băi. De-a lungul timpului, clădirea simbol a fost sală de jocuri de noroc, sală de bal, dar şi club muncitoresc în perioada comunistă. Din păcate, după 1989, a fost lăsată să se degradeze constant.
"Este o clădire emblemă nu numai a zonei Dornelor, ci şi a României. Austriecii au vrut să facă aici o staţiune de nivel european. Le convenea şi zona. Era la marginea imperiului", povestește Aurelian Cocoreanu, profesor de istorie.
Cazinoul a devenit monument istoric şi de 13 ani a intrat în posesia Arhiepiscopiei Sucevei, care a refuzat să investească în clădire până nu i se retrocedează şi parcul din jur. În cele din urmă, s-a ajuns la un consens, iar Arhiepiscopia a accesat fonduri europene pentru reabilitare. Lucrările vor începe în primăvară.
"A fost greu. Nu a fost uşor. Multă birocraţie care până la urmă s-a închis. E un proiect care depăşeşte 20 de milioane de euro.", a precizat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.
După renovare, autorităţile vor să transforme cazinoul într-un centru muzeal, cu săli de spectacole şi expoziţii, dar şi o bibliotecă.