Primul bărbat monitorizat cu brățară electronică, după ce și-a lovit iubita, a tăiat dispozitivul și a încercat să fugă

×
Codul embed a fost copiat

Primul bărbat cercetat pentru violență în familie, şi monitorizat cu brățara electronică din România și-a tăiat dispozitivul de la gleznă și a fugit. Polițiștii bucureșteni au pornit în căutarea lui și în scurt timp au reuşit să-l prindă.

Tânărul de 23 de ani nu a rezistat nici măcar trei zile cu brățara electronică. El a reușit miercuri seară să scape de ea și să părăsească locuința în care trăia. Vorbim, așadar, despre prima persoană din România căreia polițiștii i-au montat brățara electronică de monitorizare după ce duminică, a lovit-o pe iubita sa, o tânără de 20 de ani cu palmele peste față și i-a rupt tricoul. 

S-a întâmplat pe o stradă în Sectorul 5 al Bucureștiului, acolo unde polițiștii s-au asigurat astfel că individul nu se va mai apropia de victimă. Pe lângă brățară pe numele său a fost emis și un ordin de protecție.

Acest sistem de supraveghere, lansat la noi în urmă cu doar câteva zile, se montează la glezna agresorului.

Deocamdată, aceste brățări electronice fac parte dintr-un proiect-pilot și funcționează în București, Iași, Vrancea și Mureș.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Primul agresor din România cu brățară electronică

La cererea victimei, agresorului de 23 de ani i-a fost montată brățara electronică duminică, la o zi de la implementarea acestui proiectul pilot de monitorizare. 

A fost primul caz de acest fel în România. Tănărul și-a lovit iubita de 20 de ani și i-a rupt tricoul. Polițiștii s-au asigurat că individul nu se va mai apropia de fată, iar pe numele său a fost emis și un ordin de protecție. După trei zile, suspectul și-a scos brățara. 

Tânărul a încercat să taie brățara de monitorizare de la gleznă cu o foarfecă, la ora 03.30 dimineața, dar nu a reușit. 

Dispozitivul a emis însă un mesaj de alertă, iar polițiștii secției 17 au mers să verifice ce s-a întâmplat. 

Prima dată s-au asigurat că victima nu a pățit nimic, apoi au mers acasă la tânăr unde au descoperit că acesta a încercat să distrugă brățara.

Individul a fost arestat pentru distrugere și încălcarea ordinului de protecție provizoriu. 

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: „Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că persoana îndepărtase brățara, motiv pentru care a fost condus la sediul subunității de poliție”.

Cum funcționează brățara electronică

Brățările se montează la cererea victimelor. Atât ele cât și agresorul primesc, pe lângă brățările de monitorizare, și telefoane mobile. Polițistul setează o distanță de siguranță, iar dacă aceasta este încălcată, telefonul emite un semnal de alarmă în dispeceratul 112. 

Victima are trei opțiuni: poate suna la 112, îl poate suna pe cel care supraveghează cazul sau, dacă nu poate vorbi, poate comunica prin mesaje cu un polițist care îi dă indicații. 

Dispozitivul este făcut dintr-un material plastic, destul de fragil, prin care este trasată o fibră optică. Cel care o poartă trebuie să se asigure că nu o deteriorează, altfel brățara emite instant un semnal de alertă.

În doar o săptămână de la lansarea proiectului, nouă agresori au primit brățari electronice. 964 de kituri de monitorizare vor fi folosite, în astfel de cazuri, în București, Iași, Vrancea și Mureș, în următorul an.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Surpriză pentru un bărbat din Mureș care și-a agresat iubita. Ce a primit „în dar” de la oamenii legii
Surpriză pentru un bărbat din Mureș care și-a agresat iubita. Ce a primit „în dar” de la oamenii legii

Un bărbat agresiv din Mureș a primit un cadou neașteptat de la polițiști: o brățară electronică de supraveghere. Și asta, după ce iubita lui a cerut ajutorul oamenilor legii pentru a putea scăpa din mâinile individului.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.