Primele retineri in cazul pastilelor contrafacute, care au ajuns la bolnavii de cancer, diabet sau hepatita
Opt dintre cei zece indivizi acuzati ca au adus in tara pastile contrafacute, pentru cancer, diabet sau hepatita, si le-au vandut in farmacii au ajuns dupa gratii.
Acestia au primit ordonante de retinere. Suspectii aveau firme de distributie a medicamentelor si procurau pilulele false din Turcia, Grecia, Bulgaria si Cipru. Anchetatorii au intrat pe fir dupa ce bolnavii pacaliti au depus reclamatii la politie.
Joi, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului a precizat pentru Mediafax ca nu vorbim despre un fenomen, deoarece medicamentele sunt urmarite pe serii si loturi, iar aceasta situatie este una izolata.
Doi administratori ai unor firme, sot si sotie, sefii retelei
Doi administratori ai unor firme, sot si sotie, au creat reteaua vizata in dosarul medicamente contrafacute, care facea evaziune fiscala si spala bani prin contracte de imprumut incheiate cu persoane fizice, sustin anchetatorii.
Cei doi sunt Robertino si Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm, Benedict Pharma si Farmacia Vitaplus Cernica, retinuti in urma perchezitiilor si a audierilor de miercuri din acest dosar.
Alaturi de ei, au primit ordonante de retinere contabila firmelor, Luminita Costin, Alexandru Robert Oprea, Stefan Florin Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi si Gheorghe Aurelian Anghel.
Sotii Stan sunt urmariti penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani, contabila - pentru complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, Oprea - pentru complicitate la evaziune fiscala, iar ceilalti patru - pentru spalare de bani, precizeaza Parchetul instantei supreme.
Toti cei opt au fost prezentati, joi, Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva.
Potrivit anchetatorilor, Robertino si Mariana Stan au prejudiciat bugetul de stat cu circa trei milioane euro, prin inregistrarea in evidentele financiar contabile de cheltuieli fictive reprezentand facturi de prestari servicii. Acest mecanism a fost creat de cei doi cu ajutorul contabilei Luminita Costin si al lui Alexandru Robert Oprea, administrator al altei firme ce facea parte din circuitul fictiv conceput.
Cel de-al doilea mecanism infractional de disimulare a adevaratei naturi a dispozitiei, circulatiei si proprietatii sumelor de bani a fost realizat in mod empiric, prin intocmirea de contracte de imprumut intre SC Cross Pharm SRL si mai multe persoane fizice, desi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci desfasura operatiuni de comert cu medicamente. In acest fel, sustin anchetatorii, o parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat a fost supusa procesului de spalare a banilor, prin transferuri bancare, urmate de retragerea zilnica de la ATM-uri si folosirea disponibilului in interes personal sau in activitatea societatilor, fara a se cunoaste cu exactitate circuitul sumelor de bani dupa retragerea din unitatile bancare, astfel fiind ascunse provenienta, circuitul si proprietarul real al banilor.
"Atitudinea reala a persoanelor implicate in circuitul infractional a fost relevata in perioada efectuarii de verificari de catre organele fiscale, timp in care au optat sa incerce modificarea inregistrarilor contabile, prin capacitarea complicilor si a altor persoane din anturaj sa inregistreze in contabilitate facturile fiscale falsificate identificate de organele de control in evidentele celor trei societati; inclusiv sa denatureze exercitiul financiar al societatilor prin inregistrarea si/sau reglarea inregistrarii in evidentele altor societati, chiar din strainatate, de facturi fiscale, in schimbul adoptarii unui comportament adecvat si prezentarii situatilor reale pentru cele trei societati", mai arata Parchetul instantei supreme.
Prejudiciul din acest dosar - peste 13 milioane lei (circa 3 milioane de euro) - a fost identificat de Directia Generala Antifrauda Fiscala din ANAF.
La perchezitiile facute miercuri in acest dosar, anchetatorii au gasit: bani; documente contabile; registre de evidenta fiscala; medicamente de diferite tipuri folosite in tratarea unor boli grave, unele dintre ele avand data de valabilitate expirata sau prezentand semne vizibile de manipulare, depozitate in conditii improprii; caiete sau agende in care se afla inscrise situatii care atesta circuitul ilicit al medicamentelor; calculatoare, laptop-uri si hard-disk-uri.
Surse din Politie au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca suspectii vizati in acest dosar aduceau din Turcia, Cipru si Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys si Hereceptin - toate medicamente contra cancerului -, care nu contineau substanta activa decat in cantitati foarte mici. Apoi medicamantele erau vandute in tari din UE mai ieftin cu o treime fata de pretul pietei, pentru ca marfa sa fie astfel mai atractiva pentru clientii straini. in Romania, pretul de piata al unui asemenea medicament este de pana la 5.000 de euro, insa, in strainatate, aceste medicamente sunt mult mai scumpe.
Astfel, medicamentele contrafacute au ajuns din Romania in tari precum Germania, Danemarca sau Marea Britanie.
Potrivit surselor citate, mai multi bolnavi de cancer au reclamat la Politie ca au achizitionat citostatice contrafacute de la un lant de farmacii, despre care stiau ca au produse mai ieftine.
Conform unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu contineau substanta activa care ar fi trebuit sa-i ajute.