Primele arestări în cazul huliganilor care au agresat-o pe femeia jandarm. Arma furată de la ea încă nu a fost găsită

×
Codul embed a fost copiat

Au fost arestați primii doi huligani care au bătut-o pe femeia-jandarm la mitingul Diasporei, de vineri seară, din Piața Victoriei.

Iar polițiștii îi caută şi pe ceilalţi bătăuşi. În acelaşi timp, Parchetul Militar anchetează modul în care Jandarmeria a intervenit la protest şi îi va audia pe cei care au avut de suferit în urma acţiunii în forţă şi a folosirii gazelor lacrimogene.

De altfel, încă de sâmbătă, zeci de manifestanţi au mers la IML pentru a obţine certificatul medico-legal, care să ateste că au fost răniţi. Deşi peste 400 de oameni au avut de suferit, deocamdată nici ministrul de Interne, nici Jandarmeria nu consideră că au greşit cu ceva.

19 persoane suspecte de violențe la mitingul Diasporei au fost audiate de poliţişti, iar doi bărbaţi - unul de 24 şi celălalt de 30 de ani - au fost arestați. 

Citește și
protestatar cautat
Poliția cere ajutor pentru identificarea unui protestatar. De ce fapte e suspectat
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cei doi indivizi au fost aduși la ora 18.00, la audieri, cu propunerea de arestare preventivă pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice. Ei sunt suspectaţi că i-au agresat pe cei doi jandarmi din Piaţa Victoriei şi au fost identificaţi pe baza imaginilor apărute în spaţiul public.

Poliţia a făcut publice imagini și cu un alt agresor, un bărbat cu un tricou alb, şi a făcut apel către cetăţeni pentru identificarea lui. Pe lângă cei doi arestați mai sunt căutate alte șase persoane pentru lovirea celor doi jandarmi.

Audierile continuă pentru că nu a fost găsit, încă, pistolul, care i-a fost furat femeii-jandarm, în timp ce era lovită.

O adevărată tragedie a fost evitată datorită unor protestatari paşnici, care au făcut un scut viu în jurul celor doi jandarmi, abandonaţi de colegi şi prinşi la mijloc. Printre cei care au intervenit în ajutorul femeii a fost şi Mihail Bumbeș, istoric de profesie.

Mihail Bumbeș: "M-am apropiat, în momentul respectiv am văzut două persoane îmbrăcate în uniforme de jandarmi la pământ, motiv pentru care am încercat să-i protejez. Am luat pumni. Nu era vorba că oamenii din spate voiau să ne lovească pe noi, ci voiau să-i lovească pe jandarmi. Da, am fost loviți cu toții."

Femeia-jandarm este internată în continuare la Spitalul Floreasca, dar se simte bine. Acest lucru a fost confirmat încă de sâmbătă de cei doi miniştri care au vizitat-o: Sorina Pintea şi Carmen Dan. Jandarmeria comunicase anterior ca tânăra ar putea avea fractură de coloană cervicală.

Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române: "Cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă”.

Cristian Tudor Popescu, jurnalist: "Trebuiau să anunţe aceşti domni de ce nu au intervenit ca să o apere, colegii ei jandarmi, nu să ne anunţe jandarmeria diagnostice medicale, că nu e treaba jandarmeriei. Brusc s-au trezit să ne spună... în primul rând că este ilegal ce au făcut. Ei nu aveau dreptul să comunice diagnostic medical. De ce au făcut-o? Pentru a mai pune o bucăţică în puzzle-ul ăsta al imaginii de violenţă a protestărilor nediferenţiata, a tuturor protestaţilor împotriva autorităţilor, împotriva forţelor de ordine".

De partea cealalată, creşte numărul celor care acuză abuzul de forţă al jandarmilor şi spun că au avut de suferit în urma intervenţiei lor brutale.

Chiar şi cei care se retrăgeau paşnic, cu mâinile ridicate, au fost loviţi sălbatic de jandarmi. Actorul Marius Manole a surprins momentul intervenţiei în forţă a jandarmilor.

Alături de filmarea respectivă, actorul a postat și un mesaj: “Pentru asta am sa fiu cu ochii pe voi .. !! Asta pentru colegii care vor ei sa fie directori in instituții și pentru colegii care in numele artei , lasă țara asta pe mâinile hoților.. știți care e ghinionul vostru ? Ca noi in breasla știm cine sunteți și oricât de buni actori ați fi , sunteți părtași la ceva îngrozitor .. sper ca dormiți bine noaptea ! #onoaptefurtunoasa”.

Iar un tânăr a ajuns la ambulanţă cu o rană în zona abdomenului şi acuză că a fost împuşcat cu gloanţe de cauciuc.

Tânăr rănit: "Am rezistat, am stat, nu am scandat nimic şi au început să tragă."
Reporter: "La picioare ce ai?"
Tânăr rănit: "Am căzut direct peste gard. Au împuşcat. Erau nu ştiu câte sute de femei şi bărbaţi lângă mine. Gloanțe de cauciuc."

Alţii au fost răniţi de petarde şi de grenade lacrimogene. Un tânăr a fost cărat pe braţe de câţiva protestatari până la ambulantza.

Şi în imaginile surprinse de reporterii RECORDER.RO se văd oameni paşnici, aşezaţi pe asfalt, hotărâţi să rămână să protesteze! Sunt loviţi însă de jandarmi şi alungaţi cu brutalitate din piaţă.

Încă de sâmbăta, Parchetul Militar a anunţat că anchetează modul în care Jandarmeria a acţionat, vineri seara, dar mai ales intervenţia în forţă asupra tuturor celor aflaţi în Piață. De luni, vor fi audiaţi cei care au avut de suferit în urma utilizării forţei, a gazelor lagrimogene şi a altor mijloace folosite de jandarmi.

De altfel, încă de sâmbătă, mai mulţi protestatari au mers la IML şi au solicitat certificate medico-legale care să ateste că au răni. Ba mai mult, la Secţia 1 de Poliţie din Capitala au fost înregistrate 25 plângeri sau autosesizări cu privire la acţiunea jandarmilor. Toate acestea vor ajunge la Parchetul Militar.

Deocamdată, Jandarmeria susţine că nu face nicio anchetă internă cu privire la evenimentele de vineri, din Piața Victoriei, de vreme ce, după cum susţin oficial cei din conducere, "au acţionat legal şi defensiv".

Mai mult, aceştia anunţa fără alte explicaţii că ordinul de evacuare a Pieţei a venit de la prefectul Bucureştiului, Speranța Clișeru. Doamna care a dat undă verde intervenţiei în forţă a ajuns prefect din postura de consilier personal al primarului Capitalei, Gabriela Firea. Anterior, Speranța Clișeru a fost administrator public al orașului Voluntari, al cărui primar este Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea.

ProTV a solicitat oficial prefectului Capitalei să explice care au fost motivele care au stat la baza deciziei de evacuare în forță, însă nici până la această oră nu am primit un răspuns.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
A treia zi de proteste în Piața Victoriei. Manifestația, încheiată cu un marș în Piata Universității. VIDEO
A treia zi de proteste în Piața Victoriei. Manifestația, încheiată cu un marș în Piata Universității. VIDEO

Aproximativ 10.000 de persoane au protestat, duminică seara, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a cere demisia Guvernului.

Poliția cere ajutor pentru identificarea unui protestatar. De ce fapte e suspectat
Poliția cere ajutor pentru identificarea unui protestatar. De ce fapte e suspectat

Un tânăr care a participat la protest este căutat de procurori, fiind suspectat că comis mai multe agresiuni.

Filmul protestului pașnic de sâmbătă: fără instigatori, fără jandarmi special echipați
Filmul protestului pașnic de sâmbătă: fără instigatori, fără jandarmi special echipați

A doua seară de protest din piaţa Victoriei a fost una paşnică, incomparabilă cu evenimentele dure de vineri.

Proteste în toată țara, pentru a doua seară la rând. Marș de 14 km. în Sibiu
Proteste în toată țara, pentru a doua seară la rând. Marș de 14 km. în Sibiu

Pentru a doua seară la rând, au ieşit din case mii de oameni la Timişoara, Braşov, Sibiu sau Cluj.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.