Primele acţiuni împotriva celor care aruncă gunoaie ilegal, deşi legea există din 2008

14-02-2021 18:15


Transportatorii care aruncă ilegal gunoi rămân fără mașină. Primele două camioane au fost deja confiscate în Capitală, în urma unor acțiuni de amploare.

 

Avem lege pentru asemenea măsuri încă din 2008, dar până acum, autoritățile nu au fost în stare să dea și normele de aplicare, iar țara s-a umplut de deșeuri.

Peste 60 de comisari de la Garda de Mediu şi poliţişti locali îi vânează pe cei care aruncă ilegal gunoaiele în Capitală dar şi pe cei care poluează aerul. În ultimele două săptămâni au descoperit depozite ilegale întinse pe mai bine de 300.000 de metri pătraţi. Sunt aici de ani buni. Abia acum le văd şi autorităţile.

Ciprian Ciucu, primar sector 6: „Ce vedem noi aici e ceva generalizat. Nu este un colţ pe care l-am găsit cum. Ce e aici găsim în tot Bucureştiul. Oricine merge pe şoseaua de centură va vedea ce dezastru ecologic s-a întâmplat.”

Responsabilii au surprins în sectoarele 5 şi 6 două camioane în timp ce descărcau gunoi. Aparţineau unor firme care îşi făceau reclamă pe internet ca prestatori autorizaţi de servicii în domeniul salubrizării. În realitate, gunoiul era aruncat ilegal. Maşinile au fost confiscate, iar şoferii, amendaţi cu 30.000 lei.

 

Confiscarea mașinii descurajează astfel de fapte

 

Andrei Corlan, comisar Garda de Mediu București: „Am concluzionat că sancţiunea principală nu descurajează precum descurajează confiscarea autovehicului. Dacă vreţi să activaţi ca transportatori de deşeuri, autorizaţi-vă pentru că altfel rămâneţi fără autovehicule.”

Întreaga acţiune face parte dintr-un protocol semnat între noul ministru al mediului, Garda de Mediu şi primarii din Bucureşti.

Barna Tánczos, ministrul Mediului: „Am văzut ieri că aceste protocoale au început să dea rezultate. Un lucru e cert, dacă avem sprijinul poliţiei locale şi baza legală nu vor rămâne nepedepsite acele fapte care acuma ori erau trecute cu vederea ori nu erau urmate de consecinţe.”

Până acum, au fost identificate 103 depozite ilegale de gunoi în Capitală. Primăriile de sector au datoria să ecologizeze zonele respective.

Ciprian Ciucu, primar sector 6: „Gândiţi-vă ce efort este pentru a ecologiza aici. Başca e că nu avem unde depozita”

Luaţi legătura cu primăria dacă aveţi de aruncat cantităţi mai mari de gunoi. Veţi fi direcţionaţi către firmele autorizate. Altfel, amenzile sunt destul de mari. Pentru un generator de gunoi persoană fizică amenda este între 2.000 şi 6.000 de lei. Pentru persoanele juridice, între 20 şi 100.000 de lei. Iar pentru cel care transporta şi aruncă ilegal gunoiul, între 15 şi 30.000 de lei şi mai nou, foarte important, maşina se confiscă. Trebuie să înţelegem că dacă nu avem grijă de mediu, plătim.


VIDEO PROTVPLUS.RO