Primarul si viceprimarul unei localitati din Iasi, retinuti. In acest caz, procurorii au fost ajutati de SRI

sigla DNA

Primarul orasului Harlau, Constantin Cernescu, si viceprimarul localitatii Florin Tapusa au fost retinuti de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Iasi, pentru 24 de ore.

Acuzatiile care li se aduc sunt de de luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual, potrivit Agerpres.

De asemenea, au fost retinuti pentru 24 de ore si seful Ocolului Silvic din Harlau, Ioan Amariei, si soferul personal al acestuia, Mihai Vatavu.

Inculpatii sunt prezentati vineri Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, primarul din Harlau, Constantin Cernescu, este acuzat de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infractiuni), si instigare la fals intelectual, iar viceprimarul localitatii Florin Tapusa - de abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu (2 infractiuni), efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana.

Citește și
perchezitii
Perchezitii DNA la 19 adrese din judetele Iasi si Botosani, intr-un caz de coruptie

Totodata, Ioan Amariei, sef al Ocolului Silvic Harlau, este acuzat cu privire la savarsirea infractiunilor de luare de mita (3 infractiuni), abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infractiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infractiuni), participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Mihai Vatavu, soferul personal al sefului Ocolului Silvic Harlau, este acuzat de savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, in perioada iunie - septembrie 2014, Ioan Amariei, in calitate de sef al Ocolului Silvic Harlau si reprezentant al achizitorului - Directia Silvica Iasi, a pretins si primit de la un om de afaceri (denuntator in cauza) mai multe foloase - trei usi de garaj in valoare de 7.000 lei, montate la o anexa a Ocolului Silvic Harlau, si neplata unei lucrari in valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuinta acestuia.

''Aceste foloase au fost obtinute de inculpat fie amenintandu-l pe omul de afaceri ca societatea sa nu va mai fi propusa pentru alte contracte de lucrari pe raza Ocolului Silvic Harlau, fie ca urmare a promisiunilor ca va face propunere la Directia Silvica Iasi, pentru ca o lucrare sa fie atribuita firmei administrate de martorul denuntator. in luna septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan 'a uitat' promisiunea facuta si i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma sa o obtina din contractul respectiv'', precizeaza DNA.

Totodata, in perioada februarie - decembrie 2015, Amariei, in aceeasi calitate, si-a incalcat atributiile de serviciu, in sensul ca a dispus si a determinat mai multi gestionari sa elibereze diferite cantitati de material lemnos fara intocmirea documentelor legale sau consemnand in mod fals vanzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioara.

Intr-una dintre situatii, seful Ocolului Silvic Harlau a beneficiat de ajutorul lui Mihai Vatavu, sofer personal al acestuia, care a ridicat si transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fara ca suma de bani rezultata in urma vanzarii sa intre in evidentele institutiei al carei angajat era, arata DNA.

''Mai mult, la data de 11 august 2015, acelasi inculpat, in calitate de sef al Ocolului Silvic Harlau, nu a dispus masurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantitati de material lemnos de la o persoana, ce fusese depistata de catre angajati ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare transportand materialul respectiv fara documente legale. in unele dintre cazuri, seful Ocolului Silvic Harlau a actionat la instigarea inculpatului Cernescu Constantin, primar al orasului Harlau. Actionand in maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat pana in prezent institutiei pe care o conduce, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos'', adauga sursa citata.

In aceeasi perioada, arata procurorii, seful Ocolului Silvic Harlau a luat cunostinta, prin prisma atributiilor de serviciu, despre o sesizare depusa la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care-i privea pe mai multi padurari aflati in sfera sa de influenta, si a aflat detalii referitoare la activitatea de control ce urma a fi demarata in vederea verificarii aspectelor reclamate.

In acelasi context, la data de 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anuntat pe unul dintre cei reclamati, i-a dat indicatii cu privire la perioada exacta a controlului ce urma sa aiba loc si ce aspecte trebuie sa remedieze sau sa ascunda in vederea eludarii activitatii respective, prin aceasta urmarind sa obtina un folos nepatrimonial pentru acel angajat.

Pe 17 decembrie 2015, primarul Cernescu a dispus si a determinat un subaltern sa intocmeasca un proces verbal de receptie in care sa consemneze faptul ca lucrarea ''Extindere retea alimentare cu apa si bransamente in Pircovaci zona Anisoara Smit si Pod Hrisculeni'' era finalizata, aspect nereal, in realitate aceasta nefiind edificata in totalitate.

Astfel a fost creata o paguba Primariei Harlau de 2.433,43 lei, ce reprezinta cuantumul lucrarilor nefinalizate, dar achitate de catre unitatea administrativ teritoriala.

In perioada august - septembrie 2015, Tapusa a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia de viceprimar al orasului Harlau, in sensul ca, in calitate de administrator de fapt al unei societati comerciale (ce detine un restaurant, o pizzerie si o florarie), s-a implicat in negocierea si incheierea de contracte, a tinut legatura cu consultanti ai firmei, a primit comenzi in numele societatii si a efectuat plati catre angajati.

In aceeasi perioada, el a determinat un angajat al Politiei Locale sa permita unui autovehicul incarcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevazut cu bariera, fara ca soferul sa plateasca taxa de 250 lei expres prevazuta de o hotarare a Consiliului Local.

In aceeasi calitate, a dispus unui angajat aflat in subordinea sa ca in timpul orelor de program pentru care era pontat sa aduca la indeplinire activitati de interes personal ale viceprimarului, cauzandu-se prin aceasta o vatamare a intereselor legale ale Primariei Harlau.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Citește și...
Ioan Becali ramane in inchisoare, desi a reusit sa scrie trei carti. Instanta a admis contestatia facuta de DNA
Ioan Becali ramane in inchisoare, desi a reusit sa scrie trei carti. Instanta a admis contestatia facuta de DNA

Magistratii Tribunalului Constanta au admis, vineri, contestatia procurorilor DNA impotriva eliberarii conditionate a lui Ioan Becali, condamnat in dosarul transferurilor, acesta ramanand in continuare in penitenciar, transmite Agerpres.

Perchezitii DNA la 19 adrese din judetele Iasi si Botosani, intr-un caz de coruptie
Perchezitii DNA la 19 adrese din judetele Iasi si Botosani, intr-un caz de coruptie

Procurorii DNA fac perchezitii, inca de la prima ora, la 19 adrese din judetele Iasi si Botosani. Printre acestea se numara si trei sedii ale unor institutii publice.

Surse: Perchezitii ale DNA la Primaria Targu Mures si Romgaz Targu Mures
Surse: Perchezitii ale DNA la Primaria Targu Mures si Romgaz Targu Mures

Procurori din cadrul Serviciului Teritorial Targu Mures a Directiei Nationale Anticoruptie au descins, joi, la Primaria Targu Mures si la filiala Romgaz din oras.

Recomandări
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap
Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns sâmbătă în centrul atenţiei pe Twitter după relatări nefondate că el s-ar afla în arest la domiciliu în timp ce în China ar fi în desfăşurare o lovitură de stat militară.

Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză oridinele superiorilor | VIDEO
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză oridinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.