Primarul din Târgu Mureș, acuzat de discriminare. Ce amendă a primit

×
Codul embed a fost copiat

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a fost amendat de CNCD cu 10.000 de lei, după declarațiile sale privind condițiile pe care trebuie să le respecte cei care vor să aibă copii.

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stabilit că afirmaţiile făcute de primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, despre romi şi familiile care îşi doresc copii încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv al unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură şi depăşind limitele libertăţii de exprimare, edilul fiind amendat cu 10.000 de lei.

Decizia a fost luată în unanimitate în şedinţa de miercuri, se arată pe site-ul CNCD, informează Agerpres.

Referitor la declaraţiile edilului din Târgu Mureş, CNCD arată că "sunt binevenite şi necesare dezbaterile privind sistemul asistenţei sociale, protecţiei copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viaţă intimă, familială şi privată de familie".

"Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităţilor pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmaţiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză", punctează Consiliul.

Citește și
mures, reactii
Reacţiile asistaţilor social din Tg. Mureş, când află de ideea primarului. "Dacă nu avem loc de muncă, să nu avem nici copii?
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Totodată, menţionează CNCD, "neacordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului ca sancţiune pentru familiile nevoiaşe cu mulţi copii nu apare ca practică în niciun stat european".

"Pe lângă această indemnizaţie, unele state au introdus măsuri prin care sprijină şcolarizarea sau angajarea părinţilor, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizaţii. Alocaţia de stat pentru copil este un drept constituţional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudenţa Curţii Constituţionale a Românei, şi i se cuvine copilului, nu părinţilor", mai este subliniat în motivaţie.

Totodată, CNCD aminteşte că, la nivelul Uniunii Europene, România este ţara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situaţiei copiilor abandonaţi.

"Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situaţia actuală poate fi îmbunătăţită, însă afirmaţiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea faţă de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant faţă de anumite grupuri", afirmă Colegiul Director CNCD.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, declara săptămâna trecută că acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului ar trebui abordată într-un alt mod decât în prezent, el propunând introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care doresc să aibă copii, pentru a se evita situaţiile în care sunt aduşi pe lume copii doar ca părinţii să aibă o sursă de venit.

Marţi, Dorin Florea a anunţat că a comunicat în scris CNCD punctul său de vedere, opinând că este nevoie de o "dezbatere amplă" pe marginea responsabilităţii naşterii unui copil.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Protest la Târgu Mureș, după declarațiile primarului:
Protest la Târgu Mureș, după declarațiile primarului: "Facem cerere pentru a merge la baie"

Protest în centrul oraşului Târgu Mureş. Peste 200 de localnici şi-au arătat nemulţumirea faţă de declaraţiile primarului Dorin Florea, făcute la începutul săptămânii pe paginile de socializare.

Reacţiile asistaţilor social din Tg. Mureş, când află de ideea primarului.
Reacţiile asistaţilor social din Tg. Mureş, când află de ideea primarului. "Dacă nu avem loc de muncă, să nu avem nici copii?

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea a stârnit un val de reacţii pe reţelele sociale, după ce a postat un mesaj în care propune un control mai strict al celor care vor să aibă copii.

Primarul din Târgu Mureș vrea ca statul să aleagă persoanele care pot face copii
Primarul din Târgu Mureș vrea ca statul să aleagă persoanele care pot face copii

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, propune ca statul să decidă cine poate face copii și susține că viitorii părinți ar trebui să îndeplinească patru condiții importante. În caz contrar, statul ar trebui să le ia copiii, propune edilul.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.