Primarul din Târgu Mureș, acuzat de discriminare. Ce amendă a primit


Ultimul update: Miercuri 22 Ianuarie 2020 17:56
Data publicarii: Miercuri 22 Ianuarie 2020 15:23
Categorie: Stiri actuale

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a fost amendat de CNCD cu 10.000 de lei, după declarațiile sale privind condițiile pe care trebuie să le respecte cei care vor să aibă copii.

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stabilit că afirmaţiile făcute de primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, despre romi şi familiile care îşi doresc copii încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv al unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură şi depăşind limitele libertăţii de exprimare, edilul fiind amendat cu 10.000 de lei.

Decizia a fost luată în unanimitate în şedinţa de miercuri, se arată pe site-ul CNCD, informează Agerpres.

Referitor la declaraţiile edilului din Târgu Mureş, CNCD arată că "sunt binevenite şi necesare dezbaterile privind sistemul asistenţei sociale, protecţiei copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viaţă intimă, familială şi privată de familie".

"Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităţilor pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmaţiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză", punctează Consiliul.

Totodată, menţionează CNCD, "neacordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului ca sancţiune pentru familiile nevoiaşe cu mulţi copii nu apare ca practică în niciun stat european".

"Pe lângă această indemnizaţie, unele state au introdus măsuri prin care sprijină şcolarizarea sau angajarea părinţilor, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizaţii. Alocaţia de stat pentru copil este un drept constituţional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudenţa Curţii Constituţionale a Românei, şi i se cuvine copilului, nu părinţilor", mai este subliniat în motivaţie.

Totodată, CNCD aminteşte că, la nivelul Uniunii Europene, România este ţara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situaţiei copiilor abandonaţi.

"Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situaţia actuală poate fi îmbunătăţită, însă afirmaţiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea faţă de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant faţă de anumite grupuri", afirmă Colegiul Director CNCD.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, declara săptămâna trecută că acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului ar trebui abordată într-un alt mod decât în prezent, el propunând introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care doresc să aibă copii, pentru a se evita situaţiile în care sunt aduşi pe lume copii doar ca părinţii să aibă o sursă de venit.

Marţi, Dorin Florea a anunţat că a comunicat în scris CNCD punctul său de vedere, opinând că este nevoie de o "dezbatere amplă" pe marginea responsabilităţii naşterii unui copil.

VIDEO PROTVPLUS.RO