Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Decizia NU este definitiva
Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, a fost condamnat, marti, de o instanta a Tribunalului Judetean Bacau la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare.
Romeo Stavarache este acuzat de tentativa de abuz in serviciu stipulata intr-un dosar privind alocarea ilegala de apartamente.
Sentinta judecatorilor mai consemneaza in acelasi caz o pedeapsa tot de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru Gheorghe Muntianu, fost sef al Serviciului administrare fond locativ si indrumare asociatii de proprietari din cadrul Primariei Bacau, acuzat de tentativa la abuz in serviciu, uz de fals si conflict de interese, si de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru Gavril Pircu, director executiv al Directiei patrimoniu din cadrul primariei, invinuit de tentativa la abuz in serviciu.
Cei trei condamnati, dar si procurorii DNA Bacau pot face apel in 10 zile.
In rechizitoriul intocmit, procurorii subliniau faptul ca Gheorghe Muntianu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, repartizandu-si o locuinta din fondul locativ de stat aflat in administrarea Consiliului Local Bacau, in vederea achizitionarii acesteia. Prin aceasta, functionarul urmarea sa obtina, potrivit procurorilor, "un avantaj patrimonial' prin achizitionarea la un pret derizoriu. Tranzactia nu s-a efectuat, formalitatile de vanzare-cumparare a apartamentului fiind oprite.
"La data de 13 iunie 2008, (Georghe Muntianu n.a.) a intocmit si semnat documentul prin care si-a repartizat, in vederea inchirierii, un apartament compus din 2 camere situat in Bacau, locuinta din fondul locativ de stat. Aceasta in conditiile in care Comisia sociala nu intocmise ordinea de prioritate a solicitantilor de locuinte si in lipsa unei hotarari a Consiliului Local Bacau prin care sa-i fie repartizata o locuinta sociala sau din fondul locativ de stat. La aceeasi data, si-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinte, confirmand ca indeplineste conditiile legale pentru a fi aprobata, in imprejurarile in care la cerere nu erau atasate documente care sa ateste venitul obtinut si, mai mult, nu indeplinea conditia de venit pentru accesul la locuinta sociala sau din fondul locativ de stat, prevazuta de lege", se arata in rechizitoriul DNA Bacau.
Procurorii au mai consemnat faptul ca in aceeasi zi, in calitate de director executiv al Directiei patrimoniu, Pircu Gavril a semnat pentru subalternul sau, Muntianu Gheorghe, repartitia apartamentului sus mentionat, iar Stavarache Romeo, in calitate de primar al municipiului Bacau, a aprobat-o.
Procurorii mai consemneaza ca "la data de 01.08.2008, intre Municipiul Bacau, prin primar, si inculpat a fost incheiat contractul de inchiriere avand ca obiect locuinta mentionata (...) Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat si o cerere de cumparare a apartamentului inregistrata la Primaria Bacau la 06.01.2009, la care a depus o adeverinta, fara data, emisa de o Asociatie de Proprietari. In cuprinsul acestui inscris se mentioneaza, in mod nereal, ca Muntianu Gheorghe nu are debite, desi in perioada respectiva acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverinta a fost folosita in vederea dovedirii indeplinirii conditiilor de cumparare a locuintei', au mai afirmat procurorii.
Pe 25 februarie 2009, primarul Romeo Stavarache a aprobat incheierea contractului de vanzare-cumparare, ca urmare a solicitarii formulate de Gheorghe Muntianu in cadrul audientelor, desi cererea acestuia, au mai spus procurorii, nu fusese verificata de compartimentele de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bacau, iar la acest document nu au fost anexate inscrisurile care dovedeau calitatea de chirias si indeplinirea obligatiilor rezultate din aceasta calitate.
'Toate actiunile inculpatului Muntianu Gheorghe au fost subsumate scopului urmarit de acesta, respectiv cumpararea unei locuinte din fondul locativ de stat al Municipiului Bacau, la un pret derizoriu. Formalitatile de vanzare-cumparare au fost insa oprite ca urmare a demararii cercetarilor in cauza. Incepand cu data de 30.09.2012, Primaria municipiului Bacau a procedat la rezilierea contractului de inchiriere nr. 220306/01.08.2008', au mai acuzat procurorii DNA Bacau.
Pe timpul procesului, primarul Romeo Stavarache a respins acuzatiile DNA, mentionand ca fapta pentru care era acuzat "nu exista si n-a existat niciodata", ca urmare a actiunii sale.
"Am dispus personal rezilierea contractului de inchiriere si stoparea procedurii de incheiere a contractului de vanzare-cumparare a unui apartament. Precizez ca fapta pentru care sunt trimis in judecata si anume ' tentativa la abuz in serviciu', pe motiv caa s-ar fi creat un presupus prejudiciu in urma incheierii unui contract de vanzare-cumparare pentru un apartament, nu exista, intrucat nici contractul de inchiriere si nici contractul de vanzare nu au fost niciodata semnate de mine. In momentul in care dosarul a ajuns la DNA, luasem toate masurile ca acel contract de inchiriere sa fie reziliat, iar perfectarea contractului de vanzare-cumparare sa fie stopat", a afirmat Romeo Stavarache, la momentul trimiterii in judecata.
Sursa: Agerpres
Etichete: condamnat, abuz in serviciu, romeo stavarache,
Dată publicare:
20-10-2015 14:07