Primarii și-au mărit atat de mult salariile, încât nu mai au bani să le plătească. Ce soluție au găsit acum
După ce şi-au aprobat salarii majorate, uneori chiar dublate în administraţie, mulţi primari din ţară au ajuns la fundul sacului.
În Dolj, de exemplu, primăriile au golit bugetele şi nu mai au cu ce să plătească lefurile angajaţilor sau facturile pentru următoarele 3 luni. Că să nu mai vorbim despre continuarea investiţiilor, pusă grav în pericol. Aşa că unii au găsit o soluţie de avarie.
Disperat, primarul din comuna Izvoare, judeţul Dolj, de exemplu îşi trimite angajaţii după taxele restante, ca în Moromeţii cu "fonciirea".
Angajat primărie: "Mai ai o restanţă de plătit de la impozit.”
Localnic: ”Prea puțin.”
Angajat primărie: ”Până la 30 septembrie ar trebui plătită.”
Localnic: ”50 de lei, da? Pentru suma asta eu nici nu m-aş fi deplasat. Sunt alţii, restanţieri mai vechi şi cu sume mult mai mari."
Primarul stă cu emoţii şi speră să fie salvat tot de cetăţeni.
Ionel Voicu, primar Izvoare: "Tot personalul primăriei, mergem în teren. Este problema cu salariile pentru că s-a dat legea salarizării unice de la 1 iulie si trebuie să o aplicăm si noi. Şi am aplicat-o."
Şi la Băileşti lucrurile stau la fel.
Angajat primărie: "Sunt mai multe sectoare, fiecare merge pe sectorul lui, cum sunt împărţite. Pe cei pe care îi găsim acasă, le dăm un exemplar, semnează că au primit, un angajament de plata că va plăti suma."
Irinel Mușuroi, viceprimar Băilești: "Salariile au crescut în medie cu 10 la sută. Fiecare funcţionar din cadrul serviciului taxe şi impozite, pe zonele pe care le au arondate, merg pe teren şi înştiinţează."
Florea Grigorescu, preşedinte Asociaţia Comunelor din Dolj: "Unele primarii nu au mai avut fondurile necesare că să poată să asigure până la sfârșitul anului. Au crescut cu 10, 15, 20, maxim 30 la sută salarile funcţionarilor publici."
Nimeni nu s-a gândit însă, atunci când s-au făcut majorările de salarii, dacă vor fi şi bani pentru plata acestora.