Primarii Adrian Mladin si Apostol Musat, eliberati din arest de catre instanta suprema
Primarii din Jilava si Snagov, Adrian Mladin si Apostol Musat, care sunt judecati pentru coruptie, vor fi eliberati din arest, in urma unei hotarari de miercuri a instantei supreme.
Judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins, miercuri, recursul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie impotriva unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti (CAB) privind eliberarea din arest preventiv a celor doi si judecarea lor in stare de libertate.
In 10 ianuarie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererile de eliberare provizorie sub control judiciar ale primarilor Adrian Mladin si Apostol Musat si a dispus punerea in libertate sub control judiciar a acestora, daca nu sunt arestati in alta cauza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit deciziei din 10 ianuarie, cei doi nu au voie sa depaseasca limita teritoriala a judetului Ilfov fara incuviintarea instantei sau sa se apropie de coinculpatii si martorii din proces si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect.
Cei doi primari au fost arestati preventiv in 22 decembrie 2011 si vor parasi inchisoarea miercuri, 16 ianuarie, dupa incheierea formalitatilor, ca urmare a hotararii ICCJ.
Anul trecut, in 14 februarie, primarii comunelor Jilava si Snagov, Adrian Mladin si Apostol Musat, au fost deferiti justitiei de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru o mita de milioane de euro ceruta in cazul parcelarii unor terenuri. Sumele au fost consemnate la notariate ca fiind diferite imprumuturi, astfel ca in acest dosar au fost trimisi in instanta si doi notari.
Procurorii l-au acuzat pe Adrian Mladin de luare de mita, fals intelectual in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, iar Apostol Musat a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.
Alaturi de acestia sunt judecati, in stare de libertate, Gheorghe Roman, vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mita, fals intelectual, in forma participatiei improprii, spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie si Ion Scaeteanu, persoana din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, tentativa la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.
Totodata, procurorii au trimis in judecata in acest dosar doi notari publici si trei administratori de firme.
Potrivit DNA, in calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins unui denuntator suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzand de prerogativele functiei, sa dispuna intocmirea, de catre Comisia Locala de Fond Funciar, a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului in suprafata totala de 23,8 hectare, iar loturile sa fie alipite.
In 28 iulie 2011, Mladin l-a determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul, prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. in realitate, acest contract a fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita si totodata de a ascunde originea ilicita a celor doua terenuri.
Potrivit procurorilor, in activitatea infractionala a intervenit si Apostol Musat, care, in calitate de primar al comunei Snagov, a lasat sa se creada ca are influenta asupra lui Mladin si a directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. in schimb interventiei, Musat i-a pretins denuntatorului, atat direct cat si prin intermediul lui Ion Scaeteanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit si de Octavian Valentin Lungu.
Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, Apostol Musat l-a determinat pe Ion Scaeteanu sa intocmeasca la notariat, in 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu l-a imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita, respectiv 1,1 milioane de euro, iar imprumutul este garantat cu terenurile denuntatorului.
"Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicita a sumelor de bani pretinse cu titlu de mita. in cele din urma insa, Scaeteanu Ion a incheiat un contract din care rezulta ca el l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma de 2.500.000 euro", potrivit procurorilor.
In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.
In 19 aprilie 2012, Octavian Lungu si Florin Vacaru, inculpati care si-au recunoscut faptele si au cerut sa fie judecati doar pe baza probelor din dosar, au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani si, respectiv, doi ani de inchisoare cu suspendare.