Primăria din Saschiz, luată cu asalt de localnici furioși. A fost ceartă pe lemne subvenționate
Îmbrânceli și înghesuială la primele ore ale dimineții, în primăria din Saschiz, județul Mureș. Oamenii au fost anunțați că doar jumătate vor putea beneficia de lemne de foc la preț mai mic.
Așa că s-au adunat cu noaptea în cap, și când s-a deschis ușa, a început scandalul. Probleme sunt și în alte localități.
Localnicii din Saschiz, județul Mureș, s-au adunat în zori la primărie, hotărâți să prindă lemne de foc la preț mai mic: 150 de lei metrul ster în loc de 500 de lei, cât ar plăti la un depozit privat. Când s-a deschis ușa, s-a dat concursul pentru o iarnă mai ușoară. Listele de așteptare au fost rupte, așa că doar primii 50 care au intrat au și primit lemne mai ieftine.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
- Ceartă fără bătaie...
- Dacă nu se ia nimeni la păruială, e bine!
- Aici la înghesuială, sper să mai ieșim cu haine pe noi!
„De la patru jumate stau aici, e bătaie de joc"
„Nu sunt lemne, nu știu ce o să fac tot timpul așa este, avem copii mici .... o să răbdăm" , spuneau oamenii.
Ovidiu Șoaită, primar: „Nu fac față cererilor, am primit aviz pentru 650 de metri ster, cererile sunt 100. Am avut și înghesuială, din păcate oamenii au rupt chiar și lista de așteptare. Așa ceva, în 2022."
Aceeași situație și la Întorsura Buzăului
La Întorsura Buzăului, cunoscută drept și Polul Frigului, cu cele mai geroase ierni, au fost depuse la primărie 1480 de cereri pentru lemn de foc. Dar au putut fi onorate doar 400.
Raul Urdă, primar Întorsura Buzăului: „Cererea e cu mult mai mare față de cea de anul trecut, ținând cont de faptul că pe piața liberă prețul lemnului de foc a explodat."
În acest timp, în comuna Padeș, din Gorj, peste 2000 de familii sunt în situația de a nu avea lemne de iarnă, după ce tăierile de arbori au fost suspendate în instanță. O organizație de protecție a mediului a blocat dreptul ocolului silvic din localitate pentru a tăia arbori din zona Parcului Național Retezat, iar ocolul silvic nu are cum să mai vândă lemne către localnici. Sătenii care vor să își cumpere lemne trebuie să caute în alte localități, unde vor plăti mai mult, din cauza transportului.