Primăria Capitalei anunță un proiect pentru stimularea donării de plasma. 1.000 de euro pentru fiecare donator
Primăria Capitalei a anunţat, marţi, că va propune consilierilor generali un proiect care să stimuleze pacienţii care s-au vindecat de coronavirus să doneze plasmă pentru cei aflaţi în stare gravă.
Gabriela Firea vrea să acorde câte 1.000 de euro fiecărui donator, sub forma tichetelor de masă sau a tichetelor cadou.
”Pacienţii cu forme grave de COVID-19 au nevoie urgenţă de transfuzii cu plasmă de la pacienţii vindecaţi, care au dezvoltat anticorpi. Cei aproape 30.000 de pacienţi trecuţi prin infecţia Sars-Cov2 ar putea să-i salveze pe cei care au forme mai dificile. Toate ţările din lume duc o bătălie acerbă pentru a salva cât mai multe vieţi. S-au creat, deja, programe naţionale pentru stimularea donării de plasmă. În România, din păcate, nu exista un astfel de program concret. Doar lamentările Ministerului Sănătăţii că pacienţii vindecaţi nu prea vor să doneze (până în 400 au donat, din 30.000 vindecaţi)”, a scris, marţi, Gabriela Firea pe Facebook.
Primarul general anunţă că a scris un proiect dedicat acestei nevoi stringente, împreună cu medicii de la Administraţia Spitalelor, pe care îl va adăuga pe o
rdinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General.
”În esenţă, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienţi trataţi să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuţii, argumente umanitare. În plus, la acest efort vom adaugă şi un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub formă tichetelor de masă şi/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului dar şi alte produse necesare. Suntem în pandemie, deci într-o situaţie excepţională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislaţia privind donarea nu prevede şi stimulente financiare, acum suntem într-o situaţie de excepţie”,a mai scris Firea.
Potrivit acesteia, estevorba despre salvarea celor care suferă de orme graveale bolii, aşa că ”nu ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice şi cutumiare”.
”Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice şi cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior : salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecţiei covid 19”, a mai scris primarul general.
Procedurile privind donarea de plasmă de la cei care s-au vindecat de Covid-19 se simplifică
Ministrul Sănătății a anunțat că se simplifică procedurile privind donarea de plasmă de la cei care s-au vindecat de Covid-19.
Cei care au încercat să dea plasmă au reclamat că erau obligați să plătească ei două teste care să arate că nu sunt purtători activi ai virusului Sars-Cov-2. Tratamentul cu plasmă este vital pentru pacienții în stare gravă, aflați în secțiile de terapie intensivă.
Alin Goga este unul dintre pacienţii care s-au vindecat de Covid-19. A fost pacientul cu numărul 37. diagnosticat printre primii cu noul coronavirus. Pentru că a făcut o formă gravă şi a fost internat la terapie intensivă, medicii l-au sfătuit să aştepte cel puţin trei luni până la donare.
Alin Goga: „M-am vindecat, se fac patru luni de atunci, şi vreau să întorc ceva societăţii. Mă voi duce săptămâna viitoare să donez. împreună cu soţia mea. care e donator de sânge. Eu voi dona plasmă şi voi repeta”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: primaria capitalei, donatori, plasma, donatori de plasma, stimulent financiar,
Dată publicare:
11-08-2020 10:55