Prima zi de școală se anunță o zi aglomerată. Ce sancțiuni riscă șoferii cu un comportament agresiv
Pe lângă rechizite, în acest an tot mai mulți părinți s-au gândit și la siguranța copiilor.
Față de anul trecut, căutările pentru ceasurile și brățările inteligente cu funcții de localizare s-au dublat.
În plus a crescut și cererea pentru abonamente încheiate cu firme de taximetrie, pentru transportul copiilor. Trebuie luate în calcul și problemele din trafic, pe drumul spre școală, în special în aglomerația de dimineață.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Horațiu are doi băieți, unul la liceu, în clasa a IX-a și celălalt în clasa a VI-a. Ca să îi știe în siguranță, le-a făcut abonamente la o firmă de taximetrie din Cluj, pentru tot anul școlar.
Horațiu Savu, părinte: „Vedeți câte accidente se întâmplă. Eu zic că e foarte important, mai ales dacă nu ești cu copilul în mașina ta personală să știi unde se află".
Taximetrist: „Îl luam din fața casei, îl așteptam dacă e nevoie, îl ducem la școală, îl lăsăm acolo, iar la ora stabilită pentru ieșire îl preluăm, îl ducem exact în fața casei. Prețul e pe kilometru. Facem un contract cu părinții copiilor".
Cristian Roșioru, administrator firmă de transport: „Părinții pot monitoriza și comunica audio-video cu copilul în mașină, fiecare cameră video având și un microfon și un difuzor".
Tot pentru siguranța copiiilor, în peste 50 școli din Cluj s-au amplasat și butoane de panică. De pildă, elevii pot apăsa dispozitivul dacă observă persoane străine în interiorul școlii, dacă cineva este rănit, ori în cazul unui conflict.
Alina Bărăian, director școală: „Există sistem de alarmare conectat la firma de pază securizată. Este dublat de supraveghere audio-video, de acces cu interfoane".
A crescut interesul părinților și pentru dispozitivele cu funcții de localizare, cum ar fi ceasurile inteligente.
Ionuț Costescu, manager magazin: „În ultimele zile din luna august brățările și ceasurile inteligente s-au dublat comparativ cu anul trecut".
Prima zi de școală
Pe de altă parte, încă de săptămâna trecută traficul din marile orașe a început să crească. Oamenii au ieșit la cumpărături mai mult decât pe timpul verii, iar pe unele străzi încă se lucrează. Polițiștii ne recomandă să fim precauți.
La orele de vârf pe șoselele din Capitală se creează ambuteiaje care pun răbdarea șoferilor la încercare. Într-o intersecție din Sectorul 5 semafoarele nu funcționează, iar circulația se desfășoară cu dificultate.
Andra Arsintescu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere: „Colegii mei vor fi prezenți în aceste zone și vor fi angrenate efective suplimentare, pentru ca fiecare conducător auto sau cetățean să ajungă la destinația dorită. Le recomandăm conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să nu își piardă calmul în trafic și să nu claxoneze abuziv".
Șoferii care devin irascibili la volan pot rămâne fără permis de conducere. Amenzile pentru un comportament agresiv în trafic pot ajunge la 720 de lei.
David Daniel, psiholog: „În comparație cu alte țări, alte culturi, scorul este ridicat în țară, iar indicatorii cei mai ridicați se referă la șofatul riscant și la șofatul agresiv. Acest comportament de a nu respecta regulile face parte din cultura noastră mai generală".
Instructor: „Depășirea coloanei duce la blocarea intersecției și atunci apare nervozitatea pentru că nu se poate traversa, apar întârzieri de timp".
Autoritățile recomandă și mijloacele de transport în comun.