Ce a răspuns un șofer drogat atunci când a fost întrebat dacă are rețetă de la medic pentru cocaină. „Consum zi de zi”
Peste 40.000 de șoferi au fost opriți în acest weekend de polițiști și testați pentru alcool sau droguri.
120 au picat testul antidrog și s-au ales cu dosar penal, iar alti 132 aveau o alcoolemie de peste 0,4 în aerul expirat.
Controalele polițiștilor s-au intensificat după tragedia din localitatea 2 Mai, când doi tineri au fost spulberați de un șofer drogat.
De la începutul anului au fost depistați peste 2.500 de șoferi care conduceau sub influența substanțelor psihoactive.
Un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost testat noaptea trecută de polițiști. Drug-testul a arătat că se afla sub influența a trei substanțe interzise - cocaină, opiates și metadonă.
Bărbat: „Consum zi de zi. Am rețetă”.
R: Ai rețetă de la medic să consumi cocaină?
Bărbat: „Da!”
În afară de cel de la volan, în mașină mai erau alți trei pasageri.
R: Voi știați că a consumat înainte să se urce la volan?
Pasageri: „Nu”.
R: Dacă știați v-ați mai fi urcat cu el în mașină?
Pasageri: „Vă dați seama că nu”.
Șoferul a rămăs fără permis de conducere și a fost dus la sediul IML pentru recoltare de probe biologice.
Polițiștii din București au depistat în Sectorul 5 un alt șofer în vârstă de 34 de ani care se afla sub influența substanțelor psihoactive. În mașina lui a fost găsit și un rucsac cu presupuse droguri.
Andra Sintescu, inspector principal: „În urma controlului efectuat asupra autoturismului a fost găsită într-un rucsac al unui pasager aproximativ 100 de grame de materie vegetală. A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive”.
50 de grame din aceleași presupuse droguri au fost găsite și în mașina unei femei de 25 de ani. Aceasta a refuzat testarea anti-drog, așa că i-au fost recoltate probe biologice.
Alți nouă șoferi au refuzat și testele de sânge de la spital, așa că s-au ales cu dosare penale. Cifrele pe primele opt luni ale acestui an sunt îngrijorătoare.
Ioniță Valentin, director adjunct al Direcției Rutiere din cadrul IGPR: „De la începutul anului până în prezent, la nivel național, au fost înregistrate 2.926 de accidente grave, soldate cu decesul a 980 de persoane și rănirea gravă a altor 2.286”.
Totodată, polițiștii le-au reamintit șoferilor că începând cu luna iulie a acestui an legea prevede închisoare cu executare pentru cei care conduc băuți, drogați sau fără permis și comit accidente în care mor oameni.