Controverse dupa amplasarea unor statui postmoderniste in centrul istoric al Timisoarei. Reactia localnicilor: "E sinistru"

Dată publicare: 07-12-2015 19:16
Dată actualizare: 10-12-2015 07:01


"Supermama", "Eva" sau "Coaja de om", sunt denumirile unor statui din bronz, amplasate recent in centrul istoric al Timisoarei.

Intr-o zona plina de monumente, specialistii primariei au decis sa creeze si un spatiu avangardist, lucru contestat insa de multi cetateni. “Eva" troneaza sub privirile putin incurcate ale trecatorilor. Nu toti inteleg ce a vrut sa spuna artistul.

Localnic: Sinistra, asta-i termenul.
Reporter: Se potriveste cu centrul istoric?
Localnic: Nu, nu, n-are nicio legatura. Ar fi trebuit niste statui care sa concordeze cu toata arhitectura, cu mica Viena.

Altii cred, insa, ca e loc si pentru noile lucrari mult mai vesele decat clasicele busturi ale unor personalitati istorice.

Localnica: "Este interesanta. Ceva modern si pe gustul publicului tanar."

Piata Unirii, inima vechii cetati medievale a Timisoarei, a intrat intr-un amplu proces de reabilitare. Sunt voci care considera ca sculpturile moderniste nu se incadreaza in acest peisaj. Una dintre acestea, intitulata "Coaja de om", este amplasata intre Palatul Baroc si Casa Brück.

Localnica: "Arata asa ca un televizor. Nu vad legatura, nu inteleg ce exprima, nu vad legatura cu centrul istoric"

Vi-l prezentam acum pe "Supermam", un fel de copil care tine pe brate o femeie. Cel care l-a creat incerca sa explice ce si-a propus.

Virgil Scripcariu artist: "Suntem inconjurati de tot felul de supermeni si am schimbat un pic paradigma. Am transformat mama intr-o super fiinta. Probabil ca oamenii ar trebui sa fie un pic mai obisnuiti. Poate daca ar fi consumatori de arta, nu ar fi surprinsi."

Controversele se tin lant si pe Facebook. In ciuda criticilor, montarea statuilor va continua. In afara de cele trei, urmeaza alte patru. Iar edilul incerca sa-i linisteasca pe conservatori.

Nicolae Robu, primarul Timisoare: "In Timisoara vom avea si statui sociale. Spre exemplu putem avea in Timisoara pe Tarzan cu maimutica lui celebra. Avand in vedere ca actorul care l-a jucat, Johnny Weissmuller s-a nascut in Timisoara."

Pentru toate cele sapte opere de arta, Primaria a platit peste 500.000 de lei, adica in jur de 150.000 de euro.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO