"Aripile" de 2,3 mil. de euro care il vor inlocui pe Lenin in Piata Presei Libere. De ce spun criticii ca e "o idee proasta"
Un monument impunator va rasari in Piata Presei Libere, in locul statuii lui Lenin. Sculptura, intitulata "Aripi" si realizata de artistul Mihai Buculei, este un omagiu pentru curajosii care au luptat impotriva comunistilor.
Costurile, de aproximativ 2,3 milioane de euro, au fost suportate de Primaria Capitalei. Monumentul este contestat de unii critici de arta contemporana, care spun ca soclul lui Lenin ar fi trebuit sa ramana gol.
Noul monument, realizat de sculptorul Mihai Buculei, este compus din 3 aripi. Dupa mai bine de 10 ani de lucru, acum este aproape finalizat si va fi montat in fata Casei Presei in locul statuii lui Lenin
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Monumentul cantareste 130 de tone si are 28 de metri inaltime. Initiatorii proiectului spun ca va deveni un reper pentru imaginea orasului si ca este o datorie platita celor care si-au pierdut viata in lupta anti-comunista.
"Este un tumul, in care se duc trupurile oamenilor. In mormant, pentru ca sufletul zvacneste cum zvacnesc aripile astea si se duce inapoi de unde a venit", explica sculptorul Mihai Buculei.
Pentru realizarea lui, Primaria Bucuresti a platit 6 milioane de lei, iar pentru montare va mai plati inca 4 milioane de lei.
Proiectul este deja contestat de specialistii in arta contemporana, care spun ca soclul lasat gol ar fi avut un impact mai puternic decat o sculptura-gigant.
"In locul acela nu trebuia sa existe nimic. Fundalul acestui monument sau a oricarui monument va fi fosta casa a scanteii, care este in sine un statement, o afirmatie a unui regim totalitar. Orice aducere in discutie a acestei afirmatii printr-o lucrare de arta, nu face decat sa aduca lucrarea de arta in complicitate cu cladirea din spate. Este o idee foarte proasta", spune Directorul Muzeului National de Arta Contemporana, Calin Dan.
De altfel, acestia sustin ca monumentele aparute in Bucuresti in ultimii ani, nu respecta nicio regula de estetica a orasului.
Vioara sparta de la Universitate, Caruta cu paiate de la Teatrul National sau Memorialul Renasterii din Piata Revolutiei, poreclit "cartoful", ar fi doar cateva. Monumentul "Aripi" ar urma sa fie instalat pana la finalul acestui an.