Primele masuri in cazul dezastrului ecologic din Muntii Fagaras. In afacere, implicat un politician celebru, fost ministru

×
Codul embed a fost copiat

Amenda de 100.000 de lei si plangere penala pentru distrugerea unui rau. Iata o prima masura luata in urma dezastrelor provocate de microhidrocentrale pe raurile de munte de la noi.

In acest caz este vorba despre o afacere din Muntii Fagaras in actionariatul careia aparea pana nu demult si politicianul Ilie Sarbu, fost ministru al Mediului. Din pacate, multi altii sunt in culpa in numele asa zisei "energii verzi".

Iata o situatie filmata in aceasta vara la niste microhidrocentrale amenajate pe raul Dejani, din Muntii Fagaras, in judetul Brasov. Un ghid montan, membru intr-o asociatie ecologica, vede saptamanal zona si sustine ca sefii lui semnaleaza periodic faptul ca proprietarii trag aproape toata apa si ucid ecosistemul intr-o zona protejata.

Marian, ghid montan: "Uite pastrav, pe unde sa mai urce…"

Citește și
romania te iubesc
Drama romanilor din Norvegia, ai caror copii au fost luati de stat, duminica la "Romania, te iubesc", ora 18:00

Salvamontistii au filmat in prealabil ca lucrarile s-au facut prin detonari masive cu capse pirotehnice, urmate de escavari in stanci, pentru amenajarea tubulaturii paralel cu albia raului. Spun ca au mers cu imaginile la Agentia pentru Protectia Mediului, insa responsabilii s-au facut ca nu vad ce se intampla sus in munti departe de ochii lumii.

Salvamontistii sustin ca albia seaca vertiginos ori de cate ori angajatii firmei umbla la setarile centralei aflata la baza proiectului pentru a capta un debit cat mai mare.

Am revenit doua luni mai tarziu, sa vedem cum se prezinta raul in sezonul ploios. Am filmat in 2011, chiar in acest loc, pe cand era amenajata microhidrocentrala. Dezvoltatorul Dan Frunza, care are si afaceri in domeniul procesarii lemnului, se lauda pe atunci ca lucrarea respecta legislatia in vigoare si face eforturi financiare mari pentru a trage conductele in afara raului, ca sa nu distruga albia.

Dan Frunza, dezvoltator (din 2011): "Investitie mare, se recupereaza greu."

Am mers la Garda de Mediu Brasov cu imaginile. Seful comisarilor pe judet spune ca stie situatia, dar nu si-a imaginat ca lucrurile stau atat de grav. Proiectul a fost controlat asta primavara si vor continua si in aceasta luna, promite comisarul sef.

Mircea Paraschiv, comisar sef Garda de Mediu Brasov: "A fost in martie. Acum pornim iar tematic, verificarea MHC-urilor."
Reporter: "Cand ati fost in primavara, curgea apa pe aici?"
Mircea Paraschiv: "Da!"

Rares Nastase: "Asa arata sus la captare, cu greu poti sa ii mai spui rau. Cam asta este raul de aici."

Mircea Paraschiv, comisar sef Garda de Mediu Brasov: "Pe portiunea asta sigur debitele au scazut foarte mult. Exista un nivel minim, astfel incat sa dea drumul si sa intretina apa pe cursul asta! Aici vorbim despre debite de apa si eu nu am control asupra acestor date! Sigur, o sa vedem despre ce e vorba!"

Avizele pentru proiect au fost luate de la Agentia de Mediu Brasov pe vremea cand seful institutiei era Ciprian Bancila, in prezent prefectul judetului.

Prefectul este trimisul Guvernului in teritoriu si poate stopa orice abuz privind calitatea mediului. Mai mult, poate sesiza toate autoritatile competente, inclusiv organele de urmarie penala, atunci cand abaterile sunt considerate infractiuni, cum ar fi distrugerea unei zone protejate. Investitia s-a facut cu fonduri europene, iar in actionariatul firmei l-am gasit si pe fostul senator Ilie Sarbu, care la vremea autorizarii microhidrocentralei era ministrul al Agriculturii si este socrul fostului premier Victor Ponta.

Ghid montan: "Avem rauri de beton si cuie."

In urma sesizarilor echipei PRO TV inspectorii Garzii de Mediu au mers in control si au amendat societatea cu 100.000 de lei, pentru ca a captat total debitul raului.

Mircea Paraschiv, comisar sef Garda de Mediu Brasov: "In plus vom face plangere penala, autoritatile abilitate, urmand sa comunicam la APM."

Cum este gestionat dezastrul de pe raurile din munti veti putea vedea duminica, de la ora 18.00 la "Romania, Te Iubesc".

Citește și...
Energia verde care seaca raurile si distruge speciile protejate. Cum au produs
Energia verde care seaca raurile si distruge speciile protejate. Cum au produs "baietii destepti" un dezastru ecologic

Stiti cum arata o cascada monument captata integral, printr-o conducta subterana? Dar un rau de munte, a carui apa cristalina a disparut complet? In muntii Romaniei are loc de ani buni un dezastru sistematic.

Drama romanilor din Norvegia, ai caror copii au fost luati de stat, duminica la
Drama romanilor din Norvegia, ai caror copii au fost luati de stat, duminica la "Romania, te iubesc", ora 18:00

Duminica, de la ora 18:00, debuteaza cel de-al 16-lea sezon Romania, te iubesc!, ce promite o serie de anchete senzationale, in care vor fi puse in lumina reflectoarelor cazuri care afecteaza Romania.

Cum a ajuns energia verde sa ne incarce facturile la curent. In 7 ani vom plati de doua ori mai mult
Cum a ajuns energia verde sa ne incarce facturile la curent. In 7 ani vom plati de doua ori mai mult

Energia gratuita, produsa de soare, vant si apa a inceput sa ne incarce facturile la curent. Si asta din cauza subventiilor mult prea mari pe care statul roman ne obliga sa le platim investitorilor din domeniu.

Recomandări
Surse: România ar putea primi promisiunea că va adera la Schengen în 2023. Care sunt condițiile puse de Austria
Surse: România ar putea primi promisiunea că va adera la Schengen în 2023. Care sunt condițiile puse de Austria

Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că Austria ar putea formula noi condiții în ședința Consiliului JAI de la Bruxelles, iar România ar putea primi promisiunea că va deveni stat membru Schengen din octombrie 2023.  

Un interlop român a fost ucis în Malta. Temutul John Englezu a fost înjunghiat în inimă de rivali din București
Un interlop român a fost ucis în Malta. Temutul John Englezu a fost înjunghiat în inimă de rivali din București

Un temut interlop din Constanța a fost ucis în Malta. Joseph Rivas, zis John Englezu, în vârstă de 43 de ani, avea dublă cetățenie, britanică și română, iar în trecut a terorizat judeţul Constanţa.

Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”
Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”

Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”